Μακρόν: Κατηγορεί Τουρκία και Ρωσία ότι τροφοδοτούν μια αντιγαλλική εκστρατεία στην Αφρική

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε τη «στρατηγική» της Ρωσίας και της Τουρκίας να τροφοδοτούν αντιγαλλικά αισθήματα στην Αφρική ποντάροντας «στη μεταποικιακή μνησικακία», σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από το εβδομαδιαίο γαλλικό περιοδικό Jeune Afrique.

«Εφαρμόζεται μια στρατηγική, μερικές φορές από αφρικανούς ηγέτες, αλλά κυρίως από ξένες δυνάμεις όπως η Ρωσία ή η Τουρκία, οι οποίες ποντάρουν στη μεταποικιακή μνησικακία», δηλώνει ο αρχηγός του γαλλικού κράτους. «Δεν πρέπει να είμαστε αφελείς: πολλοί απ’ αυτούς που υψώνουν τη φωνή, που κάνουν βίντεο, που είναι παρόντες στα γαλλόφωνα μέσα ενημέρωσης είναι εξαγορασμένοι από τη Ρωσία ή την Τουρκία», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Στη συνέντευξή του, ο Εμανουέλ Μακρόν επιμένει στη «δίκαιη σχέση» και την «αληθινή σύμπραξη» που επιδιώκει να θέσει σε πράξη η Γαλλία με την Αφρική μετά την άνοδό του στην Εξουσία, το 2017, με την πτώση των «ταμπού», «της μνήμης, οικονομικών, πολιτιστικών, επιχειρηματικών». Επικαλείται έτσι την επιστροφή έργων της αφρικανικής κληρονομιάς σε χώρες όπως η Σενεγάλη, το Μπενίν ή η Μαδαγασκάρη, ή το τέλος του φράγκου CFA (σ.σ.: πρόκειται για δύο νομίσματα, το φράγκο CFA Δυτικης Αφρικής και το φράγκο CFA Κεντρικής Αφρικής), «ένα σύμβολο που τροφοδοτούσε πολλά φαντάσματα και επικρίσεις».

«Πιστεύω πως ανάμεσα στη Γαλλία και την Αφρική πρέπει να υπάρχει μια ιστορία αγάπης», λέει ο Εμανουέλ Μακρόν και «δεν πρέπει να είμαστε αιχμάλωτοι του παρελθόντος μας», εμφανιζόμενος ως υπερασπιστής της προόδου και της …ανεκτικότητας,

Πίσω από όλα αυτά κρύβονται πολύ ισχυρά αντιτιθέμενα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα και ο σφοδρός ανταγωνισμός που εξελίσσεται σε πολλά μέτωπα, καθώς διακυβεύονται ενεργειακοί πόροι, αγορές, σφαίρες επιρροής. Η Γαλλία όχι μόνο υπήρξε παραδοσιακά αποικιοκρατική δύναμη αλλά γαλλικοί όμιλοι εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στην Αφρική, εκμεταλλευόμενοι τον πλουτοπαραγωγικό πλούτο της περιοχής και γι΄αυτό έχει ενεργή συμμετοχή στις επεμβάσεις στο Μάλι, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στο Κέρας της Αφρικής, κ.α..

Δείτε ακόμα...