Μαλαισία: Σύλληψη 60 Κινέζων υπηκόων με 6 σκάφη για παραβίαση

Θάλασσα Νότιας Κίνας

Οι ναυτικές αρχές της Μαλαισίας δήλωσαν το Σάββατο ότι συνέλαβαν 60 Κινέζους υπηκόους που επέβαιναν σε έξι αλιευτικά σκάφη, αναφέροντας ότι διείσδυσαν στα ύδατα της χώρας της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η Μαλαισία ανέφερε 89 εισβολές από την κινεζική ακτοφυλακή και κινεζικά ναυτικά πλοία από το 2016 μέχρι το 2019, εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας και τη διεκδίκηση του Πεκίνου του μεγαλύτερου μέρους της πλούσιας σε πόρους Θάλασσας της Νότιας Κίνας, η οποία είναι επίσης μια σημαντική εμπορική οδός.

Οι ναυτικές δυνάμεις της Μαλαισίας (MMEA) δήλωσαν ότι τα αλιευτικά σκάφη και τα πληρώματα συνελήφθησαν σε επιχείρηση στα ανοικτά των ακτών της νότιας πολιτείας Johor την Παρασκευή.

«Περαιτέρω έλεγχοι διαπίστωσαν ότι όλα τα σκάφη που είναι καταγεγραμμένα στην Qinhuangdoa της Κίνας, επανδρώθηκαν από έξι καπετάνιους και 54μελή πλήρωμα, οι οποίοι είναι Κινέζοι υπήκοοι ηλικίας μεταξύ 31 και 60 ετών», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής της MMEA, Mohd Zulfadli Nayan.

Νωρίτερα φέτος, ένα κινεζικό ερευνητικό πλοίο παρέμεινε επί ένα μήνα στην ΑΟΖ της Μαλαισίας, εν μέσω αντιπαράθεσης με πλοίο εξερεύνησης πετρελαίου της Μαλαισίας, κοντά σε αμφισβητούμενα ύδατα.

Πηγή: Reuters

Δείτε ακόμα...