Μαλακάσα: Η πρώτη κλειστή δομή της ηπειρωτικής Ελλάδας για ξεριζωμένους

Η πρώτη κλειστή δομή της ηπειρωτικής Ελλάδας για ξεριζωμένους
Η πρώτη κλειστή δομή της ηπειρωτικής Ελλάδας για ξεριζωμένους (ΥΠ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ / EUROKINISSI)

Επίσκεψη στη δομή για ξεριζωμένους στη Μαλακάσα, πραγματοποίησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης, η οποία μετατρέπεται στην πρώτη κλειστή δομή της ηπειρωτικής Ελλάδας, σύμφωνα με το πρότυπο των Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών Νήσων. Θα είναι η τέταρτη πανελλαδικά μετά από αυτές που λειτουργούν, ήδη, σε Σάμο, Κω και Λέρο. Στη διπλή εγκατάσταση της δομής της Μαλακάσας, ο αριθμός των ξεριζωμένων είχε φτάσει τις 2703 άτομα, σήμερα, δε, μένουν σε αυτήν 1.354 άτομα. Συνολικά, σε 34 δομές της χώρας μένουν 35.000 άτομα.

«Λειτουργούμε σήμερα την ελεγχόμενη δομή Μαλακάσας, την πρώτη ελεγχόμενη δομή στην ηπειρωτική Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός. Στόχος της κυβέρνησης είναι να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις και οι συμφωνίες με την ΕΕ, που μετατρέπουν τη χώρα μας σε «φυλακή ψυχών». Άλλωστε, και η πρόσφατη κυβερνητική κατεύθυνση με σχετική απόφαση του ΥΜΑ για υποβολή αιτήσεων ασύλου στα ΚΥΤ των νησιών ή σε άλλα «κατάλληλα σημεία», αποκάλυψε ότι τα πανηγύρια για τη μείωση του αριθμού προσφύγων είναι το προκάλυμμα για τη μεθόδευση του εγκλωβισμού κατατρεγμένων ανθρώπων σε δομές-«φυλακές». Μέχρι δε να οριστούν αυτά τα «κατάλληλα σημεία» καταγραφής, προς το παρόν, κανείς ξεριζωμένος που θέλει να υποβάλλει για πρώτη φορά άσυλο δεν μπορεί να το κάνει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σκοπεύει να ορίσει δύο τέτοια σημεία, ένα στη βόρεια και ένα στη νότια Ελλάδα, ταλαιπωρώντας μεγάλο αριθμό ανθρώπων με μετακινήσεις και έξοδα.

Επί πλέον, ο Νότης Μηταράκης δήλωσε ότι ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση νέων κοντέινερ, ο βιολογικός καθαρισμός, οι νέοι είσοδοι ασφαλείας, που λειτουργούν μόνο με κάρτες για τους αιτούντες άσυλο και τους εργαζόμενους. Επισημαίνεται ότι στη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας έχει εγκατασταθεί σύστημα access control δύο παραγόντων (ταυτότητα και αποτύπωμα), περιστρεφόμενες θύρες, έχουν αποκατασταθεί ζημιές στην περίφραξή της, καθώς και απομακρύνθηκαν σκηνές και παραπήγματα. «Λειτουργούν οι πύλες ασφαλείας και η νέα περίφραξη. Πλέον η είσοδος επιτρέπεται μόνο με κάρτες και μόνο σε συγκεκριμένες ώρες» δήλωσε, ο υπουργός.

«Πλέον των 35.000 προσφύγων που διαμένουν στις δομές, έχουμε 5-6000 που μένουν στον αστικό ιστό. Άρα περίπου 41.000 αιτούντες άσυλο. Υπολογίζουμε πως έχουμε περίπου 50.000 αναγνωρισμένους πρόσφυγες, οι οποίοι διαμένουν σε όλη την επικράτεια και απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες, στον τουρισμό», πρόσθεσε.

Επίσης, αναφέρθηκε στο θέμα των εμβολιασμού των προσφύγων, λέγοντας πως το ποσοστό των εμβολιασμένων ανέρχεται σε περίπου 40 με 50%, δηλαδή, κάτω από το μέσο όρο του γενικού πληθυσμού. «Υπάρχουν προγράμματα εμβολιασμού μέσα στις δομές και ειδικά για τους άνω των 60 ετών ισχύει η υποχρεωτικότητα, όπως και στο γενικό πληθυσμό», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης-Ασύλου.

Δείτε ακόμα...