Μάλι: 4 στρατιωτικοί νεκροί σε επίθεση τζιχαντιστών

Ισλαμιστές αντάρτες Τουαρέγκ το 2012, στο Μάλι της Αφρικής
Φώτο Αρχείου / Ισλαμιστές αντάρτες Τουαρέγκ το 2012, στο Μάλι της Αφρικής / Πηγή: Wikipedia

Ο ιστός αίματος στην περιοχή του Σαχέλ, στον οποίο διακαώς επιθυμεί να συμμετέχει η χώρα μας, καλά κρατεί. Τέσσερα μέλη των ένοπλων δυνάμεων του Μαλί σκοτώθηκαν χθες Κυριακή σε επίθεση που αποδίδεται σε τζιχαντιστές, βορειοανατολικά της Μπαμακό, κοντά στα σύνορα με τη Μαυριτανία, ενημέρωσε το γενικό επιτελείο μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Από το 2012, το Μαλί σπαράσσεται από την εμφύλια ενδοαστική σύρραξη με τις πλάτες αντίστοιχων ιμπεριαλιστικών συμμαχιών που ‘ενδιαφέρονται’ για την περιοχή. Μια δράση που εκφράζεται με οργανώσεις που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα, είτε στο Ισλαμικό Κράτος, τη βία παραστρατιωτικών οργανώσεων «άμυνας», καθώς και συμμοριών κακοποιών. Οι κυβερνητικές δυνάμεις επίσης κατηγορούνται για ωμότητες.

Χιλιάδες άμαχοι και στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας της βίας. Αρχικά πληττόταν κυρίως ο βορράς, προτού η κρίση προοδευτικά εξαπλωθεί στο κεντρικό τμήμα της χώρας του Σαχέλ καθώς και σε γειτονικά κράτη, στην Μπουρκίνα Φάσο και στον Νίγηρα, όπου εκεί ‘εδρεύουν’ η γαλλική αποστολή Μπαρχάν, δυνάμεις του ΟΗΕ και της μεικτής αποστολής G5 Σαχέλ. Αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά οτι οι απανταχού ‘σωτήρες’ ιμπεριαλιστές πολεμούν για τα δικά τους συμφέροντα και οχι μόνο δεν προσφέρουν ‘ασφάλεια’ αλλά εντείνουν τους ανταγωνισμούς.

Η κατάληψη της εξουσίας στην Μπαμακό από τους στρατιωτικούς με το πραξικόπημα του 2020 κάθε άλλο παρά αποκλιμάκωσε τη βία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...