Μάλι: Αναστέλεται η ένταξη του στην Αφρικανική Ένωση – Ενδεχόμενο κυρώσεων

O Assimi Goita, ο στρατηγός που ηγήθηκε το πραξικόπημα τον Αύγουστο του 2020
O Assimi Goita, ο στρατηγός που ηγήθηκε το πραξικόπημα τον Αύγουστο του 2020 / Πηγή: Twitter

Η ένταξη του Μάλι στην Αφρικανική Ένωση έχει ανασταλεί άμεσα και η φτωχή χώρα απειλείται με κυρώσεις μετά από ένα δεύτερο στρατιωτικό πραξικόπημα σε εννέα μήνες.

Η ΑΕ «αποφασίζει… να αναστείλει αμέσως τη Δημοκρατία του Μάλι από τη συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες της Αφρικανικής Ένωσης, των οργάνων και των θεσμικών της οργάνων, έως ότου αποκατασταθεί η κανονική συνταγματική τάξη στη χώρα», δήλωσε το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας του σώματος αργά την Τρίτη.

Η ΑΕ ζήτησε από τον στρατό να «επιστρέψει επειγόντως και άνευ όρων στους στρατώνες και να αποφύγει την περαιτέρω παρέμβαση στις πολιτικές διαδικασίες στο Μάλι».

Προειδοποίησε ότι εάν ο στρατός δεν παραδώσει την εξουσία σε πολιτικούς μεταβατικούς ηγέτες, «το Συμβούλιο δεν θα διστάσει να επιβάλει στοχευμένες κυρώσεις και άλλα τιμωρητικά μέτρα».

Καταδικάζοντας το πραξικόπημα «με τους ισχυρότερους δυνατούς όρους», πρόσθεσε ότι «ανησυχεί βαθιά για την εξελισσόμενη κατάσταση στο Μάλι και τον αρνητικό του αντίκτυπο στα κέρδη που έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής στη διαδικασία μετάβασης στη χώρα».

Πηγή: Aljazeera

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...