Μάλι: Αποχωρούν οι Δανοί στρατιώτες εν μέσω αντεγκλήσεων

(Φωτό αρχείου) Αυτοκινητοπομπή κλιμακίου των Ηνωμένων Εθνών στο Μάλι
(Φωτό αρχείου) Αυτοκινητοπομπή κλιμακίου των Ηνωμένων Εθνών στο Μάλι

Εν μέσω αντεγκλήσεων μεταξύ της κυβέρνησης του Μάλι με τη Γαλλία, τη Δανία και άλλες χώρες της ΕΕ, εντέλει αποχωρούν από την αφρικανική χώρα οι περίπου 90 Δανοί στρατιώτες ειδικών δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής» στρατιωτικής δύναμης «Takuba» της ΕΕ στο Μάλι.

Την εξέλιξη επιβεβαίωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Δανός ΥΠΕΞ, Γιέπε Κόφολ, κάνοντας λόγο για «βρώμικο πολιτικό παιχνίδι» της μαλινέζικης κυβέρνησης.

Στο φόντο της ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσία και της έντασης των ανταγωνισμών που αυτή «πυροδοτεί», η στρατιωτική κυβέρνηση του Μάλι ζήτησε την περασμένη Δευτέρα από τη Δανία να αποσύρει άμεσα τους στρατιώτες της από την «Takuba», υποστηρίζοντας ότι η ανάπτυξή τους πριν περίπου μία βδομάδα δεν είχε τη συναίνεσή της.

Η Γαλλία και άλλες 15 ευρωπαϊκές χώρες κάλεσαν την κυβέρνηση του Μάλι να επιτρέψει στις ειδικές δυνάμεις του στρατού της Δανίας να παραμείνουν στη χώρα, απορρίπτοντας το επιχείρημα ότι βρέθηκαν στο έδαφος του Μάλι δίχως νομική βάση.

Απαντώντας, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Μάλι κάλεσε τη Γαλλία να σταματήσει να ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και να κρατήσει για τον εαυτό της τα «αποικιοκρατικά αντανακλαστικά», ενώ επέμεινε στην απομάκρυνση των Δανών στρατιωτών.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λε Ντριάν κατήγγειλε με τη σειρά του ότι η «παράνομη χούντα λαμβάνει ανεύθυνα μέτρα» και φέρει «ακέραιη την ευθύνη για την απόσυρση των δυνάμεων της Δανίας». «Προειδοποίησε» δε ότι η εξέλιξη την «απομονώνει περαιτέρω από τους διεθνείς εταίρους».

Η συμμετοχή των ευρωπαϊκών χωρών στην αποστολή «Takuba» θα εξεταζόταν αργότερα την Παρασκευή μέσω τηλεδιάσκεψης. Η Νορβηγία, η Πορτογαλία και η Ουγγαρία αναμένουν ακόμη έγκριση από την κυβέρνηση του Μάλι για το αν θα αναπτύξουν μέλη των ειδικών δυνάμεών τους. Αλλες χώρες που επρόκειτο προσεχώς να αναπτύξουν δυνάμεις είναι η Ρουμανία και η Λιθουανία.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...