Μαλί: Δύο Αιγύπτιοι κυανόκρανοι νεκροί στον βορρά

Κυανόκρανοι του ΟΗΕ στην Αϊτή το 2015
Φώτο Αρχείου: Κυανόκρανοι του ΟΗΕ στην Αϊτή το 2015 / Πηγή: Logan Abassi UN/MINUSTAH

Δύο μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου που υπηρετούσαν στην ειρηνευτική Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Μαλί (MINUSMA) σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε κυανόκρανοι, ανάμεσά τους Αιγύπτιοι, τραυματίστηκαν χθες Τρίτη όταν εξερράγη νάρκη στο βόρειο τμήμα της χώρας, που λυμαίνονται ομάδες τζιχαντιστών, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Χθες το πρωί «τεθωρακισμένο όχημα, μέρος οχηματοπομπής επιμελητείας της MINUSMA, έπεσε σε νάρκη στον άξονα Τεσαλίτ – Γκαό», ανέφερε ο Οργανισμός σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Οι δύο Αιγύπτιοι κυανόκρανοι σκοτώθηκαν περίπου εξήντα χιλιόμετρα από την Γκαό. «Στάλθηκε επιτόπου δύναμη ταχείας αντίδρασης και οι τραυματίες απομακρύνθηκαν» από εκεί, κατά την ίδια πηγή.

Με ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, τα δεκαπέντε κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «καταδίκασαν με τον πιο σθεναρό τρόπο την επίθεση».

Αξίωσαν από τη «μεταβατική κυβέρνηση του Μαλί να διενεργήσει ταχεία έρευνα για την επίθεση εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης» και «να προσαγάγει τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης», καθώς και να ενημερώνει τη χώρα που συνεισέφερε τους πεσόντες κυανόκρανους για την «πρόοδο» της έρευνας.

Το Συμβούλιο επέσεισε επίσης την απειλή κυρώσεων σε βάρος όλων όσοι συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα σε επιθέσεις εναντίον κυανόκρανων, θυμίζοντας πως «μπορεί να αποτελούν εγκλήματα πολέμου δυνάμει του διεθνούς δικαίου».

Οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί χαρακτηρίζονται το όπλο επιλογής των τζιχαντιστών, εναντίον τόσο των κυανόκρανων, όσο και εναντίον του στρατού του Μαλί. Από τη φύση τους, σκοτώνουν επίσης πολλούς άμαχους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...