Μάλι: Έξι άμαχοι και 2 αιγύπτιοι κυανόκρανοι νεκροί σε εκρήξεις αυτοσχέδιων βομβών

Κυανόκρανοι στη ΛΔ Κονγκό / Φωτό αρχείου

Έξι άμαχοι και δύο Αιγύπτιοι κυανόκρανοι της αποστολής του ΟΗΕ στο Μάλι σκοτώθηκαν προχθές Πέμπτη και χθες Παρασκευή όταν πυροδοτήθηκαν δύο αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί σε διαφορετικές επιθέσεις στο κεντρικό τμήμα της χώρας, ανέφεραν τοπικές πηγές και αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού.

Οχηματοπομπή που επέστρεφε από αγορά έπεσε σε νάρκη κοντά στην Ουαγιά την Πέμπτη, δήλωσαν αξιωματικός του στρατού και δύο τοπικοί αιρετοί χθες. Πέντε πολίτες σκοτώθηκαν επιτόπου, ο έκτος υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη μία ημέρα αργότερα, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές.

Χθες Παρασκευή, δύο στρατιώτες της MINUSMA σκοτώθηκαν κι ένας τρίτος τραυματίστηκε όταν εξερράγη αυτοσχέδιος μηχανισμός κοντά στην Ντουεντζά, στον οδικό άξονα που οδηγεί στο Τιμπουκτού (βόρεια), ανέφερε ο εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης, ο Ολιβιέ Σαλγκαντό, μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης. Επρόκειτο για μέλη του αιγυπτιακού αποσπάσματος της MINUSMA, σύμφωνα με αξιωματικό των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι νεκροί κυανόκρανοι έφθασαν έτσι τους τρεις σε ισάριθμες ημέρες. Ιορδανός κυανόκρανος σκοτώθηκε την Τετάρτη σε επίθεση με ελαφριά όπλα και εκτοξευτήρες ρουκετών εναντίον της οχηματοπομπής στην οποία επέβαινε στην Κιντάλ (βόρεια).

Οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί χαρακτηρίζονται το όπλο επιλογής των τζιχαντιστών, εναντίον τόσο των κυανόκρανων, όσο και εναντίον του στρατού του Μαλί. Από τη φύση τους, σκοτώνουν επίσης πολλούς άμαχους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...