Μάλι: Ο στρατός ανακατέλαβε το Κιντάλ εκδιώκοντας τους αυτονομιστές Τουαρέγκ

Ο στρατός του Μάλι κατέλαβε σήμερα το Κιντάλ εκδιώκοντας τους αυτονομιστές Τουαρέγκ, έπειτα από χρόνια απουσίας των κυβερνητικών δυνάμεων από αυτήν την στρατηγικής σημασίας πόλη στον βορρά της χώρας.

Η ανακατάληψη του Κιντάλ αποτελεί μια σημαντική συμβολική νίκη για τους συνταγματάρχες που ανέλαβαν πραξικοπηματικά την εξουσία το 2020 σε μια χώρα που από το 2012 βρίσκεται αντιμέτωπη με την εξάπλωση των τζιχαντιστικών οργανώσεων, εν μέσω μιας βαθιάς πολιτικής κρίσης. Πολλά κόμματα και οργανώσεις χαιρέτισαν την εξέλιξη αυτή σήμερα.

Οι χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις είχαν ξεκινήσει στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.

«Σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις και οι δυνάμεις ασφαλείας κυρίευσαν το Κιντάλ» ανακοίνωσε ο συνταγματάρχης Ασιμί Γκοϊτά, με ένα μήνυμά του που διαβάστηκε σε δελτίο έκτακτης επικαιρότητας στην κρατική τηλεόραση.

Οι Τουαρέγκ παραδέχτηκαν ότι έχασαν την πόλη. Το Μόνιμο Στρατηγικό Πλαίσιο (CSP), ένας συνασπισμός των ένοπλων οργανώσεων, ανέφερε ότι αποσύρθηκε από το Κιντάλ «για στρατηγικούς λόγους» αφού αντιστάθηκε επί πολλές ημέρες στις επιθέσεις «του στρατού και της Βάγκνερ» επιφέροντάς τους «μεγάλες ανθρώπινες και υλικές απώλειες».

«Ο αγώνας συνεχίζεται», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «ένα νέο στάδιο». Δεν είναι σαφές πόσο έλεγχο ασκεί ο στρατός στην πόλη. Οι αρχές δεν έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες ή πλάνα από την περιοχή. Η συλλογή πληροφοριών και η επαλήθευσή τους είναι περίπλοκη, δεδομένου ότι είναι αδύνατον να υπάρξει πρόσβαση εκεί. Οι αυτονομιστές έκοψαν την Παρασκευή το τηλεφωνικό δίκτυο, καθώς ο στρατός προχωρούσε προς την πόλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...