Μάλι: Παρέλαβε όπλα από την Ρωσία – Η Γαλλία επιδιώκει να αποτρέψει τη ρωσική εμπλοκή

Φωτό αρχείου: Ο Μακρόν συνομιλεί με Γάλλους στρατιώτες στο Μάλι

Ένα μεταγωγικό αεροσκάφος παρέδωσε αργά χθες στο Μάλι τέσσερα ελικόπτερα, όπλα και πυρομαχικά από τη Ρωσία, δήλωσε ο προσωρινός υπουργός ’Αμυνας του Μάλι, Σάντιο Καμαρά.

Ο ίδιος δήλωσε ότι το Μάλι αγόρασε τα ελικόπτερα στο πλαίσιο σύμβασης που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2020 για να υποστηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις του, «στη μάχη που διεξάγει μαζί με γαλλικά, ευρωπαϊκά στρατεύματα και κυανόκρανους του ΟΗΕ», εναντίον των τζιχαντιστών που σχετίζονται με το «Ισλαμικό Κράτος» και την Αλ Κάιντα.

«Το Μάλι αγόρασε αυτά τα ελικόπτερα από τη Ρωσική Ομοσπονδία, μια φιλική χώρα με την οποία το Μάλι διατηρεί πάντα μια πολύ γόνιμη συνεργασία», δήλωσε ο Καμαρά στα τοπικά μέσα ενημέρωσης από την πίστα του αεροδρομίου μετά την προσγείωση του αεροσκάφους στην πρωτεύουσα Μπαμακό, προσθέτοντας ότι τα όπλα και τα πυρομαχικά δόθηκαν από τη Ρωσία.

Η παράδοση των ελικοπτέρων και των όπλων πραγματοποιείται σε μια στιγμή που κυβέρνηση διαπραγματεύεται συμφωνία με τη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων «Wagner Group» και η Γαλλία επιδιώκει να αποτρέψει τη ρωσική εμπλοκή και να διατηρήσει την επιρροή της στις εξελίξεις στο Μάλι και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αφρικής και του Σαχέλ.

Στο Μάλι, εκτός από τα γαλλικά στρατεύματα, υπάρχουν και 13.000 κυανόκρανοι του ΟΗΕ και 600 στρατιώτες από χώρες της ΕΕ. Προ μηνών ο Πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε τη μείωση των γαλλικών στρατευμάτων από 5.000 σε περίπου 2.500 και τη μεταφορά όσων απομακρυνθούν από το Μάλι στον γειτονικό Νίγηρα.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Μάλι μιλώντας το Σάββατο στα Ηνωμένα Έθνη, κατηγόρησε το Παρίσι ότι εγκατέλειψε το Μπαμακό.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, αντικρούοντας αυτή την κατηγορία, αμφισβήτησε χθες Πέμπτη, την νομιμότητα των αρχών του Μάλι που επιβλέπει τη μετάβαση της χώρας προς τις εκλογές έπειτα από δύο πραξικοπήματα σε διάστημα μόλις ενός έτους.

«Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός του Μάλι είναι απαράδεκτο. Είναι ντροπή. Και αυτό είναι ατιμωτικό για κάτι που δεν είναι καν κυβέρνηση», δήλωσε ο Μακρόν στο Radio France International.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...