Μαρία Ζαχάροβα: Η Δύση αντιτίθεται στην καταπολέμηση του ναζισμού, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων

Η Δύση, ιδίως οι χώρες της ΕΕ, αρνήθηκαν να υποστηρίξουν το ρωσικό ψήφισμα «Καταπολέμηση της εξύμνησης του ναζισμού, του νεοναζισμού και άλλων πρακτικών που συμβάλλουν στην τροφοδότηση σύγχρονων μορφών ρατσισμού, φυλετικών διακρίσεων, ξενοφοβίας» με γελοίες δικαιολογίες για την ελευθερία του συνέρχεσθαι και του λόγου και εναντιώθηκε στις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση των επιθετικών εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα το Σάββατο, όπως μετέδωσε από τη Μόσχα το πρακτορείο TASS.

Η Ζαχάροβα υπενθύμισε ότι στις 4 Νοεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, η συνεδρίαση της Τρίτης Επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ενέκρινε με πρωτοβουλία της Ρωσίας ένα ψήφισμα κατά της εξύμνησης του ναζισμού. 105 κράτη ψήφισαν υπέρ, 52 ήταν κατά ενώ 15 χώρες απείχαν.

«Η Δύση, ιδιαίτερα οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου όλες οι προαναφερθείσες παραβιάσεις γίνονται σε συστηματική βάση, αυτή τη φορά αρνήθηκαν να υποστηρίξουν το ψήφισμα με γελοίες δικαιολογίες περί ελευθερίας του συνέρχεσθαι και του λόγου και αντιτάχθηκαν σε διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση των επιθετικών εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας. Οι θέσεις της Γερμανίας και της Ιαπωνίας ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικές. Η στάση τους σε επικίνδυνες τάσεις δεδομένης της σκοτεινής ιστορίας αυτών των κρατών στον 20ο αιώνα μας κάνει να αναρωτιόμαστε πού οδεύει η «δημοκρατική Δύση»”, είπε.

Η Ζαχάροβα εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι από τη στιγμή που η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε το πρώτο της ψήφισμα κατά της εξύμνησης του ναζισμού το 2005, όχι μόνο δεν επιλύθηκαν τα προβλήματα που αναφέρονται παραπάνω, αλλά με πολλούς τρόπους έχουν επιδεινωθεί. «Για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες σε απόπειρες άρνησης της κοινής μας ιστορίας. Η ρατσιστική και ξενοφοβική ρητορική γίνεται πιο συχνή, όπως και οι πιέσεις για απαλλαγή από μετανάστες, πρόσφυγες και “ξένα στοιχεία”. Η ισλαμοφοβία, η χριστιανοφοβία, η αφροφοβία και ο αντισημιτισμός είναι συνήθεια σε πολλά κράτη. Η άρνηση υιοθέτησης αυτού του ψηφίσματος επισκιάστηκε από προσπάθειες των δυτικών χωρών να πολιτικοποιήσουν και να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς με τη Ρωσία στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ουκρανικής κρίσης».

Η Ζαχάροβα τόνισε ότι οι δυτικές χώρες, που επιδιώκουν να διαστρεβλώσουν το νόημα του ψηφίσματος και να έρθουν σε σύγκρουση με τη Ρωσία για την αποτυχία τους στο ουκρανικό ζήτημα, προσπάθησαν ανεπιτυχώς να εκτροχιάσουν την έγκριση του ψηφίσματος και κατέφυγαν σε διαδικαστική χειραγώγηση, που για άλλη μια φορά απέδειξε την απροθυμία τους για έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο. «Αυτή ήταν μια ακόμη προσπάθεια διάσπασης των κρατών μελών του ΟΗΕ και περιπλοκής της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της αντιμετώπισης του νεοναζισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας».

Ωστόσο, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έδειξε ξεκάθαρα την ακλόνητη υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στην πρωτοβουλία της Ρωσίας, η οποία παρουσιάζεται στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κάθε χρόνο.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η έγκριση αυτού του θεματικού ψηφίσματος θα συμβάλει σημαντικά στην εξάλειψη του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας», επεσήμανε.

Αναλυτικότερα, η Ζαχάροβα υπενθύμισε ότι το έγγραφο υποστηρίχτηκε από 31 κράτη: Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Βενεζουέλα, Βιετνάμ, Ζιμπάμπουε, Καζακστάν, Καμπότζη, Κιργιστάν, Κίνα, Βόρεια Κορέα, Κούβα, Λάος, Μάλι, Μαλάουι, Νικαράγουα, Νιγηρία, Πακιστάν, Σενεγάλη, Συρία, Σουδάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Φιλιππίνες, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Σρι Λάνκα, Ισημερινή Γουινέα, Ερυθραία, Αιθιοπία και Νότια Αφρική.

Σημείωσε επίσης ότι το ψήφισμα καταδικάζει για άλλη μια φορά την εξύμνηση του ναζιστικού κινήματος και τη διαδικασία απαλλαγής πρώην μελών της οργάνωσης SS, συμπεριλαμβανομένων μονάδων Waffen-SS που κηρύχθηκαν εγκληματικές από το Δικαστήριο της Νυρεμβέργης.

«Εκφράστηκε σοβαρή ανησυχία για τη συνεχιζόμενη εξάλειψη σε ορισμένες χώρες μνημείων αγωνιστών του ναζισμού και του φασισμού και των απελευθερωτών, που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει χαρακτήρα κρατικής πολιτικής». Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη βαθιά αγανάκτησή της για τις πορείες εξύμνησης των Ναζί και των συνεργών τους και τις λαμπαδηδρομίες από νεοναζί και ριζοσπάστες εθνικιστές. «Αυτό περιλαμβάνει επίσης την κατεδάφιση μνημείων και τη μετονομασία δρόμων, σχολείων και άλλων κοινωνικών εγκαταστάσεων προς τιμήν εκείνων που πολέμησαν στο πλευρό των Ναζί ή συνεργάστηκαν μαζί τους. Ταυτόχρονα, υπάρχει ανησυχία για τις προσπάθειες ανάδειξης εκείνων που κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πολέμου πολέμησαν ενάντια στον αντιχιτλερικό συνασπισμό, συνεργάστηκαν με τους Ναζί και διέπραξαν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ως εθνικοί ήρωες».

Όπως επισημαίνει η Μαρία Ζαχάροβα, ιδιαίτερα ότι τέτοιες ενέργειες βεβηλώνουν τη μνήμη αμέτρητων θυμάτων του φασισμού, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη νεότερη γενιά και είναι εντελώς ασυμβίβαστες με τις υποχρεώσεις των κρατών μελών του ΟΗΕ βάσει του καταστατικού του οργανισμού.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...