Μαρόκο – Ισπανία: Σφαγή δεκάδων μεταναστών στον θύλακα Μελίγια – Σοκαριστικές εικόνες

Μαρόκο - Ισπανία: Σφαγή δεκάδων μεταναστών στον θύλακα Μελίγια - Σοκαριστικές εικόνες
Πηγή: AP

Τουλάχιστον 23 μετανάστες σκοτώθηκαν και πολλές δεκάδες τραυματίστηκαν – ο πραγματικός απολογισμός των νεκρών ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος – αντιμετωπίζοντας άγρια καταστολή στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα Μαρόκου – Ισπανίας προς τον θύλακα Μελίγια, τον ένα από τους δύο ισπανικούς θύλακες στις μαροκινές ακτές.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή εκατοντάδες μετανάστες, κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική, άνθρωποι που ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους προσπαθώντας να ξεφύγουν από την πείνα και τους πολέμους, επιχείρησαν να περάσουν μαζικά τον ψηλό φράχτη που χωρίζει το Μαρόκο από την Μελίγια. Εκεί αντιμετώπισαν τη συντονισμένη καταστολή και από τις δύο πλευρές του φράχτη, από τις μαροκινές και τις ισπανικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα δεκάδες θανάτους και τραυματισμούς.

Οι εικόνες και τα βίντεο είναι πραγματικά συγκλονιστικά: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες μετανάστες που δεν κατόρθωσαν να περάσουν τον φράχτη, πεσμένοι στο έδαφος ο ένας πάνω στον άλλο, στιβαγμένοι σε έναν σοκαριστικό ανθρώπινο σωρό. Ανθρωποι που δεν δείχνουν σημάδια ζωής, άλλοι που αιμοραγούν, χωρίς καμία βοήθεια… Από πάνω τους, αρματωμένοι Μαροκινοί αστυνομικοί, να χτυπούν με γκλομπ και να τραβούν βίαια τραυματίες, να πετούν και άλλους μετανάστες στον σωρό…

Ανθρωπιστικές οργανώσεις στο Μαρόκο καταγγέλλουν ότι οι τραυματίες έμειναν αβοήθητοι για ώρες, με αποτέλεσμα πολλοί να πεθάνουν.

Περίπου 500 μετανάστες κατάφεραν να περάσουν στην ισπανική πλευρά του φράχτη, για να δεχθούν επίθεση από τις ισπανικές δυνάμεις, οι οποίες επαναπροώθησαν στο Μαρόκο τους περισσότερους. Μόνο 130 μετανάστες κατάφεραν να περάσουν εντός της Μελίγια, οι μισοί από τους οποίους τραυματισμένοι, και οδηγήθηκαν στις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Μετά από όλη αυτήν τη σφαγή, ο σοσιαλδημοκράτης Ισπανός πρωθυπουργός Π. Σάντσεθ, επικεφαλής της «προοδευτικής» κυβέρνησης που στηρίζουν το ΚΚ Ισπανίας και το Unidas Podemos, βγήκε… να μοιράσει συγχαρητήρια στις δυνάμεις καταστολής της Ισπανίας και του Μαρόκου, για την αντιμετώπιση μιας «καλά οργανωμένης, βίαιης επίθεσης στην εδαφική μας ακεραιότητα», που όπως ισχυρίστηκε οργανώθηκε από «μαφίες διακίνησης ανθρώπων».

Στο μεταξύ, η οργάνωση «Μαροκινή Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (AMDH Nador), καταγγέλλει ότι μία μέρα πριν την απόπειρα μεταναστών να περάσουν τον φράχτη στη Μελίγια, είχε προηγηθεί επιχείρηση – «σκούπα» από τις μαροκινές δυνάμεις καταστολής, οι οποίες επιχείρησαν να διαλύσουν τους καταυλισμούς των μεταναστών σε δάσος κοντά στον ισπανικό θύλακα.

Δείτε ακόμα...