Τις απαράδεκτες διώξεις και ποινές στρατευμένων «επειδή εκφράζουν δημόσια την αντίθεσή τους στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επειδή υπερασπίζονται στοιχειώδη δικαιώματα τους» καταγγέλλει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών σε ανακοίνωσή του.
Το ΜΑΣ υπενθυμίζει τα τελευταία κρούσματα:
- Την κλήση σε απολογία του στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ Νίκου Χαρίση, πρώην προέδρου του Φοιτητικού Συλλόγου Τουρκικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, επειδή συμμετείχε σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο.
- Την ποινή φυλάκισης στον Δόκιμο Έφεδρο Αξιωματικό Γιάννη Κατσούκα, επειδή είχε στην κατοχή του και διάβαζε στον ελεύθερο χρόνο του την εφημερίδα «Ριζοσπάστης», όπως έχει κάθε δικαίωμα.
- την ποινή φυλάκισης τεσσάρων ημερών στον στρατιώτη των Ειδικών Δυνάμεων Νίκο Λυκούδη, για τον ίδιο ακριβώς λόγο.
Ξεκαθαρίζει πως «η προσπάθεια της κυβέρνησης και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να επιβάλλουν “σιγή νεκροταφείου” μέσα κι έξω από τα στρατόπεδα για να καλλιεργήσουν τον φόβο και την τρομοκρατία σε όποιον διεκδικεί τα δικαιώματά του, σε όποιον αντιτίθεται στην εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο για χάρη των κερδών του κεφαλαίου, δεν θα περάσει!».
Επισημαίνει, στη συνέχεια, την τραγική κατάσταση που βιώνουν φοιτητές, εργαζόμενοι, νέοι στρατευμένοι «με τις συνέπειες της εμπλοκής της χώρας μας στον πόλεμο και της πολεμικής προετοιμασίας, έχει την υπογραφή της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η καταστολή και ο ωμός εκφοβισμός που επιστρατεύει η κυβέρνηση είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα αυτής της πολιτικής!».
Προσθέτει πως «οι φαντάροι έχουν κάθε δικαίωμα να ενημερώνονται μέσα από εφημερίδες, να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να βρίσκονται μαζί με τον λαό στις κινητοποιήσεις ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο και δε θα τους τα στερήσει κανένας» και εκφράζει την περηφάνια των φοιτητών «για τη στάση των νέων στρατευμένων που διεκδικούν τα δικαιώματα τους! Αντικρίζοντάς τους να στέκονται με ψηλά το κεφάλι και να αντιτίθενται στη συμμετοχή της Ελλάδας στα πολεμικά σφαγεία, παίρνουμε δύναμη για να συνεχίσουμε τους δικούς μας αγώνες για τις σπουδές και τη ζωή που έχουμε ανάγκη.Ψηλά το κεφάλι! Είμαστε μαζί σας!».
Απαιτεί «να ανακληθούν όλες οι ποινές και να σταματήσουν οι διώξεις και η τρομοκρατία σε βάρος των στρατευμένων νέων!».



