Η προπαγανδιστική προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ως μέτρα που ανακουφίζουν τάχα τα λαϊκά νοικοκυριά, ή ακόμα και ως παρεμβάσεις για την «αναπλήρωση του εισοδήματος», είναι προκλητική.
Σε συνέχεια των ανακοινώσεων από τον Κυρ. Μητσοτάκη, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε μια ανακοίνωση με βολικές ερωταπαντήσεις, που βρίθουν ψεμάτων, διαστρεβλώσεων και μαγειρεμένων στοιχείων, προκειμένου να στηριχτεί το κάλπικο κυβερνητικό αφήγημα.
Μάταιος ο κόπος τους… Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει παρακάτω τα ψέματα της κυβερνητικής προπαγάνδας, που επιβεβαιώνουν ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν πρέπει να δείξουν καμία προσδοκία και καμία αναμονή.
ΨΕΜΑ 1ο: Οι αυξήσεις στους μισθούς θα ανακουφίσουν από την ακρίβεια…
Οι «αυξήσεις» στον κατώτατο μισθό και στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων – γιατί περί αυτού πρόκειται – εξανεμίζονται από την ακρίβεια πριν καν φτάσουν στην τσέπη των εργαζομένων, και δεν ανακόπτουν την τάση μείωσης του πραγματικού εισοδήματος. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει ότι ο σημερινός μέσος μισθός είναι μειωμένος κατά 14,81% σε σχέση με το 2011.
Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια πάνω από το 40% των αποδοχών τους. Οι αυξήσεις που τάζει η κυβέρνηση από την άνοιξη του 2025 έως το 2027 θα φτάσουν μέχρι 100 ευρώ, μέσω της εξίσωσης του εισαγωγικού μισθού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι αν τον Απρίλη του 2025 ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αυξηθεί από 830 σε 870 ευρώ, οι αυξήσεις στο Δημόσιο για το 2025 δεν θα ξεπερνούν ούτε τα 20 ευρώ μεικτά!
Την ίδια ώρα, η κερδοφορία των εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσεων έχει αυξηθεί κατά 23,53% από το 2007, δείχνοντας ξεκάθαρα ποιος είναι ο κερδισμένος και ποιος ο χαμένος της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων.
Ακόμα κι αν υλοποιηθούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, θα φέρουν τον μέσο μισθό το 2027 εκεί που βρισκόταν 15 χρόνια πριν, χωρίς να υπολογίζονται η τεράστια ακρίβεια, τα νέα χαράτσια στο νερό, τα «ματωμένα» πλεονάσματα από την άγρια φορολόγηση και – βέβαια – οι πολεμικές δαπάνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η περιβόητη «οριζόντια αύξηση μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους» «κοστίζει» στο κράτος όσο η παραμονή της φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα για 6 μήνες!
ΨΕΜΑ 2ο: Αποκαθίστανται αδικίες με αυξήσεις στις συντάξεις…
Η «αύξηση» των κύριων συντάξεων αντιστοιχεί στο ποσό – ψίχουλο των 17-20 ευρώ στη μέση κύρια σύνταξη των 817 ευρώ. Δηλαδή αύξηση 0,56 ή 0,66 ευρώ τη μέρα! Και όχι μόνο αυτό: Οσες από τις πενιχρές συντάξεις ξεπεράσουν έστω και λίγο το αφορολόγητο όριο των 9.200 ευρώ τον χρόνο με αυτές τις αυξήσεις, αμέσως θα φορολογηθούν και θα πληρώσουν περισσότερα από την αύξηση που θα λάβουν! Θα δουν δηλαδή μείωση αντί για αύξηση στα …φιλοδωρήματα που η κυβέρνηση ονομάζει συντάξεις.
Αλλά και αύξηση να έχουν, σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζεται το τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας. Μόνο οι υπέρογκες ανατιμήσεις δεκάδων φαρμάκων, ακόμα και μέχρι 448%, οδηγούν σε απόγνωση και αφαιρούν άλλα 30 εκατ. ευρώ από την τσέπη των ασφαλισμένων, ένα μεγάλο μέρος των οποίων είναι συνταξιούχοι.
ΨΕΜΑ 3ο: Η κυβέρνηση μειώνει τους φόρους…
Τα λαϊκά νοικοκυριά συνεχίζουν να «ματώνουν» από την ακρίβεια και τη φοροαφαίμαξη. Μόνο το πρώτο επτάμηνο του 2024 έχουν πληρώσει σε κάθε λογής φόρους το υπέρογκο ποσό των 35 δισ. ευρώ. Αυτή είναι η αναλογία του 95% των φορολογικών εσόδων που πληρώνει ο λαός, από το σύνολο των 36,866 δισ. που εισέπραξε το κράτος. Τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού γι’ αυτήν την περίοδο είναι αυξημένα κατά σχεδόν 4 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό! Μόνο τα έσοδα από τον ΦΠΑ ανήλθαν σε 14,581 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 545 εκατ. ευρώ.
Ποιον πάνε να κοροϊδέψουν με τις προκλητικές ψευτιές τους για «μείωση των φόρων»; Η φοροαφαίμαξη συνεχίζεται και κλιμακώνεται «κανονικά και με τον νόμο». Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: Μέσα σε μια τετραετία (2020 – 2023) ο φόρος εισοδήματος αυξήθηκε κατά 41% (!), σε εντελώς αντίθετη πορεία με την κατρακύλα του λαϊκού εισοδήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αύξηση των φόρων είναι 4 φορές μεγαλύτερη από την υποτιθέμενη αύξηση του μεικτού εισοδήματος (περίπου 11%) που παρουσιάζει η κυβέρνηση για την ίδια περίοδο, με πολλές στατιστικές αλχημείες και μαγειρέματα.
Ως αποτέλεσμα, μόνο το πρώτο 5μηνο του έτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοικοκυριών έχουν ξεπεράσει τα 3,053 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 22% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Πάνω από τη …μισή Ελλάδα, συγκεκριμένα 4.253.031 φορολογούμενοι έχουν οφειλές προς την εφορία, σε 2.134.014 ανθρώπους κρέμεται από πάνω τους η δαμόκλειος σπάθη των κατασχέσεων και σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο (1.525.162) από αυτούς έχουν επιβληθεί τέτοια μέτρα.
ΨΕΜΑ 4ο: Τα μέτρα για τη στέγη είναι ανάσα για τους νέους ανθρώπους, ειδικά τα ζευγάρια…
Η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, που είναι οι …νεκροθάφτες της λαϊκής στέγης, έχουν το θράσος να παρουσιάζονται ως «σωτήρες» της! Ντράπηκε και η ντροπή με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης της ΝΔ, που μαζί με τις προηγούμενες έχουν θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο τα «κοράκια» των funds και των τραπεζών πετάνε τον κόσμο έξω από τα σπίτια του. Ηδη για το β’ εξάμηνο του χρόνου προβλέπονται πάνω από 10.234 πλειστηριασμοί ακινήτων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αφορά περιουσία χρεωμένων, φτωχών λαϊκών ανθρώπων, που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα δάνεια.
Η κατάσταση σήμερα είναι η εξής: Το 71,9% των νέων 18-34 ετών διαμένουν στο παιδικό τους δωμάτιο, από 58,4% το 2008. Ταυτόχρονα, το 74,2% των ενοικιαστών δαπανούν άνω του 40% του εισοδήματός τους για τη στέγαση. Σχεδόν ένα στα δύο νοικοκυριά (45,5%) καθυστερούν να πληρώσουν στεγαστικά δάνεια, ενοίκια ή λογαριασμούς.
Τα προγράμματα της κυβέρνησης αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό του πλήθους των εργαζομένων, περιλαμβάνοντας μόλις 20.000 δικαιούχους για αγορά πρώτης κατοικίας και 2.500 για παροχή κατοικιών με χαμηλό ενοίκιο και δικαίωμα αγοράς. Ακόμα, επιβάλλουν τον τραπεζικό δανεισμό των «ωφελούμενων» για την απόκτηση κατοικίας ή την ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου. Οι εργαζόμενοι παραμένουν «ενοικιαστές» του σπιτιού τους, όμηροι της επόμενης γενιάς πλειστηριασμών. Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι; Οι κατασκευαστικοί όμιλοι και οι εταιρείες «real estate», που θα υποδεχτούν το «ζεστό» κρατικό χρήμα…
ΨΕΜΑ 5ο: Οι «διορθώσεις» στο φορολογικό των αυτοαπασχολούμενων βελτιώνουν την κατάσταση…
Καταρχάς, η κυβέρνηση δεν θα έκανε ούτε αυτές τις αλλαγές αν δεν υπήρχε η μαζική, οργανωμένη αντίδραση των χιλιάδων βιοπαλαιστών ΕΒΕ και αγροτών, που είδαν τους φόρους να εκτοξεύονται για εισόδημα που δεν έχουν! Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έστησε στο φορολογικό «απόσπασμα» των τεκμηρίων πάνω από 400.000 μικρούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το 56,2% των αυτοαπασχολούμενων (401.078 φορολογούμενοι) θα πληρώσουν μέσο φόρο εισοδήματος 1.733 ευρώ και, μαζί με το τέλος επιτηδεύματος των 325 ευρώ, το συνολικό χαράτσι που τους επιβλήθηκε ανήλθε στα 2.058 ευρώ. Ετσι, σε σύγκριση με πέρυσι καλούνται να πληρώσουν φόρο αυξημένο κατά 813 ευρώ (από τα 1.245 ευρώ) ή 65,3% πάνω!
Τα υποτιθέμενα μέτρα «ελάφρυνσης» που εξήγγειλε η κυβέρνηση, δηλαδή η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025, η μείωση του τεκμαρτού για πόλεις μέχρι 1.500 κατοίκους και η μείωση εργοδοτικών εισφορών, αποδεικνύονται κοροϊδία γιατί: Πρώτον, τα έσοδα του τέλους επιτηδεύματος έχουν «προβλεφθεί» στις γιγαντιαίες αυξήσεις του νέου νόμου, αποκτώντας έτσι μόνιμο χαρακτήρα.
Δεύτερον, η μείωση του τεκμαρτού στη φορολόγηση αφορά ελάχιστους. Δεν προβλέπεται καμία μείωση, καμία «διόρθωση» για τους εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες στην Αττική.
Τρίτον, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, που παρουσιάζεται επίσης ως μέτρο ελάφρυνσης, αφορά μεγαλύτερες επιχειρήσεις, με δεκάδες εργαζόμενους. Η πλειοψηφία των βιοπαλαιστών ΕΒΕ και των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων ωφελείται ελάχιστα.