Μάθιου Πάλμερ: Περιοχή αυξανόμενης στρατηγικής σημασίας η Ανατολική Μεσόγειος

Χάρτης Ανατολικής Μεσογείου
Χάρτης Ανατολικής Μεσογείου / Πηγή: Google

“Όμως επικεντρωνόμαστε στην Ανατολική Μεσόγειο ως περιοχή αυξανόμενης στρατηγικής σημασίας και στρατηγικού ανταγωνισμού. Οι Ρώσοι είναι εκεί. οι Κινέζοι είναι εκεί. Και σε περιφερειακό επίπεδο οι Ιρανοί είναι εκεί. Θέλουμε οι ΗΠΑ να είναι εκεί και να ανταγωνίζονται για θετική επιρροή και πιστεύουμε ότι το όραμά μας για την περιοχή προσφέρει ένα πιο σίγουρο μέλλον με σταθερότητα, ειρήνη και ευημερία”, τόνισε χαρακτηριστικά ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ.

Ο Πάλμερ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με Έλληνες ανταποκριτές, κατέστησε σαφές το έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ανησυχία αλλά και η παρουσία, οικονομική και στρατιωτική, μεγάλων δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτή των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας αλλά και περιφερειακών δυνάμεων όπως του Ιράν, μπλέκουν ένα πολύ επικίνδυνο κουβάρι.

Η παρουσία των μεγάλων δυνάμεων προστίθεται στην ήδη φορτωμένη θάλασσα με ελληνικά, τουρκικά, αιγυπτιακά, γαλλικά, ιταλικά πολεμικά πλοία. Το γεγονός ότι πλην της Αιγύπτου, οι υπόλοιπες χώρες είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, δεν αποτελεί καμία εγγύηση όπως έχουν δείξει μια σειρά γεγονότα, με τελευταίο αυτό της παρενόχλησης γαλλικής φρεγάτας απ’ τις τουρκικές δυνάμεις νότια της Κρήτης.

Για το ζήτημα των ΑΟΖ ο Πάλμερ δήλωσε: “Είχαμε συνομιλίες με τους Τούρκους εταίρους μας για αυτό. Γνωρίζω όμως ότι η άποψη της Τουρκίας, η αντίληψη της Τουρκίας για το νομικό πλαίσιο είναι διαφορετική από τη δική μας. Είναι διαφορετική από της Κύπρου, διαφορετική από της Ελλάδας και διαφορετική από τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Αυτή είναι μια από τις θεμελιώδεις υποκείμενες προκλήσεις και είναι κάτι που πρέπει να εργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε με τους φίλους, εταίρους και συμμάχους μας, προσπαθώντας να διαχειριστούμε τις τριβές και τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Είναι θέμα λοιπόν πως ερμηνεύει κανείς το διεθνές δίκαιο. Μάλιστα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ουσιαστικά δίνει άλλοθι στις αξιώσεις της Τουρκίας μιας και η ίδια δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στην Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και μπορεί να ερμηνεύει το δίκαιο διαφορετικά από άλλες χώρες.

Δείτε ακόμα...