Μαθητές και δάσκαλοι επισκέφθηκαν την εικαστική έκθεση του 2ου Αντιπολεμικού Φιλειρηνικού 10ημέρου της Επιτροπής Ειρήνης Σαλαμίνας

Την εικαστική έκθεση που διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Σαλαμίνας στο πλαίσιο του 2ου Αντιπολεμικού Φιλειρηνικού 10ημέρου στη Σαλαμίνα επισκέφθηκαν μαθητές και δάσκαλοι του 2ου Δημοτικού Σχολείου της περιοχής. Με τίτλους που συγκλονίζουν, όπως «Δεν έχετε καμία εντολή για πόλεμο. Εμείς αγαπάμε όλους τους λαούς» και «Σε έναν κόσμο που φλέγεται, η τέχνη και ο αγώνας δυναμώνει τη ζωή», η έκθεση έγινε ο καμβάς, πάνω στον οποίο τα παιδιά ζωγράφισαν το μέλλον που τους αξίζει.

Τους μαθητές υποδέχθηκε η εικαστικός και μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Ειρήνης Σαλαμίνας Μιρένα Φερλέμη. Με τη δική της συμβολή, οι αίθουσες της έκθεσης μετατράπηκαν σε ένα ζωντανό βιβλίο ιστορίας και ανθρωπιάς. Τα παιδιά ανακάλυψαν πώς ένας καλλιτέχνης μπορεί να μετατρέψει την οργή για τον πόλεμο σε δημιουργία και την ελπίδα για ειρήνη σε χρώμα. Συζήτησαν για τη φιλία των λαών, για τα παιδιά που υποφέρουν σε άλλες γωνιές της γης και για τη δύναμη έχουν οι λαοί να διεκδικήσουν τη ζωή που τους αξίζει. 

Η δράση κορυφώθηκε με το εικαστικό εργαστήρι, στο πλαίσιο του οποίου τα παιδιά άφησαν τη φαντασία τους ελεύθερη και δημιούργησαν περιστέρια, πολύχρωμες γαίες και σχήματα που συμβολίζουν την ισότητα των ανθρώπων. Η εικόνα των παιδιών να δημιουργούν πάνω στα λευκά τραπεζομάντιλα, περιτριγυρισμένα από αντιπολεμικά έργα, ήταν η καλύτερη απάντηση σε έναν κόσμο που πλήττεται από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. 

Ξεχωριστή, μάλιστα, ήταν η στιγμή της πρωτότυπης φωτογράφισης των μαθητών, με κάθε παιδί να κρατά μπροστά στο πρόσωπό του το έργο του Πάμπλο Πικάσο «Το παιδί με το περιστέρι», το οποίο τους δόθηκε ως αναμνηστικό, και με αυτόν αυτόν τον τρόπο οι μικροί μαθητές να δηλώνουν την απαίτησή τους: «Μην μας κλέβετε το μέλλον. Δεν θέλουμε να γνωρίσουμε τον πόλεμο». Τα πρόσωπα των παιδιών ταυτίστηκαν με το παγκόσμιο σύμβολο της ελπίδας, στέλνοντας το δικό τους αντιπολεμικό μήνυμα σε κάθε γονιό, συνολικότερα στο λαό της Σαλαμίνας.

Οι δραστηριότητες του Αντιπολεμικού Φιλειρηνικού 10ημέρου της Επιτροπής Ειρήνης Σαλαμίνας συνεχίζονται και αύριο με εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο «Γιατί είναι απαραίτητο να μιλήσουμε στα παιδιά για τον πόλεμο τώρα;» στην αίθουσα του Δημαρχείου Σαλαμίνας. 

Θα συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί: Μαρία Βρότσου, δασκάλα και πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Σαλαμίνας, Δημήτρης Μάλης, συγγραφέας και δάσκαλος, Γιώργος Νικολαΐδης, φυσικός και εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Πειραιά, Σοφία Γκιόκα, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Σαλαμίνας. Συντονιστής θα είναι ο Παναγιώτης Βελτανισιάν, Δρ. Λαογραφίας, φιλόλογος και πρόεδρος της Λαογραφικής Στέγης Σαλαμίνας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα παρουσιαστεί δρώμενο της ομάδας «Παραμυθανθός» του συγγραφέα και δάσκαλου Δημήτρη Μάλλη, μέσα από το οποίο θα ειπωθούν «παραμύθια και αλήθειες για τον πόλεμο». 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...