Μαθητές: Συνεχίζουν τον αγώνα τους με νέο συλλαλητήριο την Πέμπτη

Από το συλλαλητήριο των μαθητών στο Σύνταγμα

Εδώ και πάνω από μια εβδομάδα τα σχολεία όλης της χώρας είναι σε αναβρασμό. Πάνω από 700 καταλήψεις, χιλιάδες μαθητές βγήκαν στους δρόμους σε όλες τις πόλεις. Σε αντίθεση με ότι προσπάθησαν τα ΜΜΕ να τους φορτώσουν δεν είναι ούτε «αρνητές της μάσκας» ούτε ταυτίζονται με ψεκασμένες συνωμοσιολογίες. Αυτό που απαιτούν είναι το αυτονόητο: Ασφαλές σχολείο για να κάνουν κανονικά μάθημα ειδικά τώρα, σε συνθήκες της πανδημίας και να μορφώνονται χωρίς άγχος για την υγεία τη δική τους και των οικογενειών τους, επιπρόσθετο στο άγχος που τους γεμίζει, έτσι κι αλλιώς, το σχολείο – εξεταστικό κέντρο.

Με συνθήματα όπως «Και κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή – Υγεία και Παιδεία για κάθε μαθητή», «Η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία – Δώστε λεφτά για την Παιδεία» και άλλα, η εικόνα χιλιάδων μαθητών που κινητοποιούνται οργανωμένα, με αίσθημα ευθύνης και τηρώντας τα μέτρα προστασίας, είναι από τα πιο ελπιδοφόρα και αισιόδοξα μηνύματα των ημερών.

Τα βασικότερα αιτήματά τους είναι:

  • Να λυθεί το ζήτημα με την πολύωρη χρήση μάσκας που δυσκολεύει το μάθημα. Μικρότερες διδακτικές ώρες, επαρκή διαλείμματα.
  • Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στην κατεύθυνση των 15 μαθητών στην τάξη.
  • Προσλήψεις καθηγητών- να καλυφθούν όλα τα κενά.
  • Επαρκές προσωπικό καθαριότητας.
  • Με ευθύνη Υπουργείου Παιδείας, Περιφερειών και Δήμων να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για σχολεία με σοβαρά κτηριακά προβλήματα.
Η πορεία των μαθητών στην Πάτρα

Η απάντηση από τη μεριά της κυβέρνησης ήταν: εισαγγελικές παρεμβάσεις, αστυνομία, στελέχη της Εκπαίδευσης και τοπικοί παράγοντες έξω από τα σχολεία να απειλούν μαθητές ακόμα και με συλλήψεις! Η επίθεση, η συκοφάντηση, η καταστολή που δέχεται ο αγώνας των μαθητών όλες αυτές τις ημέρες είναι η απόδειξη της αδυναμίας της κυβέρνησης να μας πείσει ότι «όλα βαίνουν καλώς».

Όπως τονίζει στην τελευταία της ανακοίνωση η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας:

«Οι μαθητές αποδείξαμε με τη στάση μας πως οι λόγοι για τους οποίους κινητοποιούμαστε είναι σοβαροί. Κάναμε γνωστά παντού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα σχολεία μας! Αναμετρηθήκαμε με τη συκοφάντηση και διαστρέβλωση του αγώνα μας, μας παρουσίασαν ως “το κίνημα του τίποτα”, ως “μαθητές- αρνητές μάσκας”, είπαν πως “το κάνουν για να χάσουν μάθημα” και τα γνωστά..Μας λένε, τώρα πως οι κινητοποιήσεις μας είναι υγειονομικές βόμβες..ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ! Εμείς αγωνιζόμαστε ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ, φορώντας τη μάσκα μας και κρατώντας αποστάσεις… Και αυτό είναι που μας βγάζει στο δρόμο!»

Πανό έξω από το 2ο ΓΕΛ Παλαιού Φαλήρου

Και συνεχίζει: «Χάρισαν ΑΥΤΗ ΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ 2 εκατομμύρια ευρώ στα κανάλια για να κάνουν σποτ για την πανδημία…Γιατί εμάς μας λένε πως δεν μπορούν να προσλάβουν ούτε μία παραπάνω καθαρίστρια σε κάθε σχολείο; Γιατί για εμάς δε δίνουν ούτε ευρώ;

Μας είπαν (αυτοί που κυβερνάν τόσα χρόνια μαζί και με άλλα κόμματα και που είχαν και 6 μήνες καιρό στη διάθεση τους) πως δε λύνεται το πρόβλημα των αιθουσών- κλουβιών μια και έξω.. Όταν θέλουν βρίσκουν εκατομμύρια σε μια νύχτα.. Γιατί, όμως ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ξέροντας πως η πανδημία θα συνεχιστεί, δε συνεργάζονται να βρουν άλλους χώρους σε συνεργασία με Δήμους, Περιφέρεια και φορείς; Γιατί, δεν ξεκινάν ούτε μελέτη για σχολεία με πολύ σοβαρό πρόβλημα; Ξέρουμε ποιες είναι οι ανάγκες μας, τις διεκδικούμε!»

Κινητοποίηση μαθητών στην Κοζάνη

Ενώ απευθύνει νέο κάλεσμα προς όλους τους μαθητές, τους γονείς και τους καθηγητές τους:

«Θέλουμε, τους γονείς και τους καθηγητές δίπλα μας. Μας χαροποιεί που βαδίζουμε μαζί με την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Ελλάδας, Ενώσεις Εκπαιδευτικών, εργαζόμενους, φοιτητές. Καταλαβαίνουμε πως ίσως κάποιοι γονείς ανησυχούν.

Θέλουμε και έχουμε δικαίωμα σε ένα ΑΣΦΑΛΕΣ ΣΧΟΛΕΙΟ! ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΟΡΦΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΑ ΟΛΟΠΛΕΥΡΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΑΣ! Για αυτό και αγωνιζόμαστε! Είμαστε μαζί!

                          ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΣΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΦΩΝΗ! ΘΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ!»

Το επόμενο ραντεβού των μαθητών είναι στο συλλαλητήριο την Πέμπτη 1 Οκτώβρη στις 12:00 στα Προπύλαια με σύνθημα «ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΣΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΦΩΝΗ! ΘΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ!».

Η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής στο πλευρό των παιδιών τους

Δείτε ακόμα...