Ματιές στο έργο του Σταύρου Ξαρχάκου: «Τι έχει και κλαίει το παιδί»

Ο μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος
Ο μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος

Ματιές στο έργο του Σταύρου Ξαρχάκου: «Τι έχει και κλαίει το παιδί»

Το 1964 το μεγάλο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC γυρίζει μια φιλόδοξη σειρά ντοκιμαντέρ, σε καθένα από τα οποία καλείται ένα διάσημο κινηματογραφικό αστέρι να δείξει τη χώρα του. H Elisabeth Taylor δείχνει το Λονδίνο, η Sofia Loren τη Ρώμη κλπ. ενώ η Μελίνα Μερκούρη καλείται να παρουσιάσει την Ελλάδα. Η τηλεοπτική σειρά «MELINA’S GREECE» γυρίζεται με σενάριο – κείμενα του Ιάκωβου Καμπανέλλη και του Max Wilk, σκηνοθεσία Cliff Owen και μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου.

Εκεί ο Σταύρος Ξαρχάκος έχει τη μοναδική του ευτυχή συνάντηση με τους στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, στο τραγούδι «Τι έχει και κλαίει το παιδί».

Διηγήθηκε χαρακτηριστικά η Μελίνα Μερκούρη για αυτή τη συνάντηση: «Όταν γυρίζαμε την Ελλάδα της Μελίνας, ο Ξαρχάκος κι εγώ πήγαμε και της ζητήσαμε να γράψει ένα από τα τραγούδια. Κι αυτό ήτανε το “Τι έχει και κλαίει το παιδί”. Η Ευτυχία άκουσε τη μελωδία, πήρε τα τσιγάρα της και στο πίσω μέρος του πακέτου έγραψε αμέσως τα λόγια».

Ήταν χλωμό ήταν γλυκό παράπονο

Ήταν τ' αγόρι π' αγαπώ παράπονο
Πίσω απ' τα μάτια η βροχή τ' αγόρι μου
Το αγόρι μου έχει σταυρωθεί
Τι έχει και κλαίει το παιδί
κανείς δεν βγήκε για να δει
μα το λυπήθηκε η αυγή
που πόνεσε τόσο πολύ.

ΚΚΕ: Τιμά τον Σταύρο Ξαρχάκο με συναυλία το Σάββατο 14 Γενάρη στο ΣΕΦ

Τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο τιμά η ΚΕ του ΚΚΕ, με συναυλία που διοργανώνει το Σάββατο 14 Γενάρη, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), στις 7.30 μ.μ.

Στη μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στη συναυλία συμμετέχουν οι: Δήμητρα Γαλάνη, Μανώλης Μητσιάς, Νατάσσα Μποφίλιου, Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης και Ηρώ Σαΐα.

Την ορχήστρα διευθύνει ο ίδιος ο συνθέτης.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις που διατίθενται από τις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις και στο ΣΕΦ πριν την έναρξη της συναυλίας.

Δείτε ακόμα...