Μαύρη θάλασσα: Αυξημένη αεροπορική δράση με την παρουσία των USS Mount Whitney, USS Porter

Το Αμερικανικό Αντιτορπιλικό "USS Porter"
Φώτο Αρχείου / Το Αμερικανικό Αντιτορπιλικό “USS Porter” / Πηγή: Eurokinissi

Μετά την είσοδο του αντιτορπιλικού κατευθυνομένων βλημάτων USS Porter στη Μαύρη θάλασσα, ακολούθησε το πλοίο διοικήσεως του 6ου αμερικανικού στόλου USS Mount Whitney στο οποίο επιβαίνουν τα επιτελεία του 6ου αμερικανικού στόλου (SIXTHFLT)  καθώς και  της διοίκησης Ναυτικών δυνάμεων κρούσεως και υποστήριξης του ΝΑΤΟ (Naval Striking and Support Forces NATO (STRIKFORNATO)).

Η είσοδος του πλοίου διοικήσεως στη Μαύρη θάλασσα έγινε με την  προστασία αεροσκαφών της αεροπορικής διοίκησης Ευρώπης και Αφρικής των ΗΠΑ (U.S. Air Forces Europe-Air Forces Africa (USAFE-AFAFRICA)) στο πλαίσιο της επιχείρησης “Castle Forge”. Στη συνέχεια κατά τον πλου του μέσα στη Μαύρη θάλασσα είχε την κάλυψη αμερικανικών F-15, καθώς και άλλωn μαχητικών από νατοϊκές χώρες που έχουν προωθηθεί στην Βουλγαρία και την Ρουμανία. Στην όλη επιχείρηση μέχρι τώρα, βασικό ρόλο έπαιξαν και ιπτάμενα ραντάρ («Airborne Εarly Warning» – AEW) από Ελλάδα και Τουρκία, ένα EMB-145 και ένα E-7T αντίστοιχα.

Το σενάριο στρατιωτικής παρουσίας των ΝΑΤΟϊκών πολεμικών μονάδων στην Μαύρη θάλασσα συμπληρώθηκε την 6 Νοεμβρίου με την εμφάνιση αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών B-1s. Τα B-1s απογειώθηκαν από το Fairford της Μ. Βρετανίας και πετώντας πάνω από την ανατολική Ευρώπη, συνοδεύτηκαν από καναδικά, δανέζικα, πολωνικά και αμερικανικά μαχητικά. Στη Μαύρη θάλασσα τα βομβαρδιστικά ασκήθηκαν σε διάφορες πολεμικές διαδικασίες με τα πλοία, καθώς και σε εικονικές βολές όπλων. Στην όλη επιχείρηση παρασχέθηκε εναέριος ανεφοδιασμός των αεροσκαφών από τουρκικό KC-135. Τελικά στις 8 Νοεμβρίου τα δυο πολεμικά πλοία των ΗΠΑ κατέπλευσαν στο Μπατούμι της Γεωργίας.

Για τους αμερικανονατοϊκούς η Μαύρη θάλασσα «είναι μια κρίσιμη πλωτή οδός για το θαλάσσιο εμπόριο και τη σταθερότητα για όλη την Ευρώπη. Αεροσκάφη και πλοία του ΝΑΤΟ επιχειρούν τακτικά στη Μαύρη Θάλασσα …», συμπληρώνοντας την περικύκλωση της Ρωσίας. Στους σχεδιασμούς αυτούς συμβάλλουν και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και οι βάσεις των ΗΠΑ στη χώρα, βάζοντας σίγουρη υποψηφιότητα για να υποστούν ρωσικά πυρά σε περίπτωση σύρραξης.

Δείτε ακόμα...