Μαύρη θάλασσα: Η προετοιμασία των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στον προθάλαμο της Sea Breeze 2021 – Ελληνική συμμετοχή

Η Νατοϊκή αρμάδα SNMG2 στη Μαύρη Θάλασσα - ΝΑΤΟ - Πολεμικά πλοία
Φώτο Αρχείου / Standing NATO Maritime Group 2 will take part in Exercise Sea Breeze 21 from 28 June 2021 and run through 23 July 2021. (NATO courtesy photo by SNMG2)

Η Μόνιμη ΝΑΤΟϊκή Ναυτική Ομάδα 2 (Standing NATO Maritime Group 2) – (SNMG2) από την 1 Ιουλίου έχει αναπτυχθεί στην Μαύρη Θάλασσα καθοδόν για την συμμετοχή της στην διμερή (ΗΠΑ- Ουκρανίας) άσκηση Sea Breeze 2021, στην οποία συμμετέχουν 30 πλοία, 40 αεροσκάφη, 5.000 προσωπικό, 18 ομάδες ειδικών δυνάμεων, από μεγάλο αριθμό χωρών από έξη ηπείρους.

Στις 2 Ιουλίου ΝΑΤΟϊκές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ασκήσεις αεράμυνας (ADEX) στη Μαύρη θάλασσα με σκοπό «να βελτιώσουν την συνεργασία στη Συμμαχία, να εξασκηθούν στις επικοινωνίες αεροναυτικών δυνάμεων και να οικοδομήσουν πιο ισχυρές σχέσεις μεταξύ Συμμάχων».

Συγκεκριμένα από την SNMG2, πηγαίνοντας να πάρει μέρος στην άσκηση Sea Breeze 2021, συμμετείχαν τρεις φρεγάτες: η Ιταλική Fasan, ως πλοίο διοικήσεως, η Ρουμανική Regina Maria και η Τουρκική Barbaros. Από πλευράς αεροπορίας στην αεροναυτική άσκηση συμμετείχαν αεροσκάφη από την Ελλάδα, την Ρουμανία και την Τουρκία, καθώς και αεροσκάφη AWACS του ΝΑΤΟ, C-27 της Ρουμανίας, και τουρκικό στρατιωτικής περιπολίας.

Αρχικά τα τουρκικά F-16s, προσομοίωσαν επιθετικές ενέργειες προς τα πλοία ώστε αυτά να ασκηθούν στην αυτοάμυνα. Σε διαφορετικό χρόνο ελληνικά μαχητικά πραγματοποίησαν επίσης εικονικές επιθέσεις στα πλοία, που όμως για αντιμετώπισή τους έσπευσαν ρουμανικά μαχητικά αεροσκάφη.

Η Μόνιμη ΝΑΤΟϊκή Ναυτική Ομάδα 2 (SNMG2)

Η SNMG2 προβλέπεται να συμμετάσχει ακόμη και στην Βουλγαρική ναυτική άσκηση Breeze 2021, που επίσης έχει πολυεθνική συμμετοχή.

Η SNMG2 είναι μία από τις τέσσερεις μόνιμες ναυτικές ομάδες πλοίων κρούσεως (2) και αντιναρκικών αντιμέτρων (2), που συνολικά αποτελούν το ναυτικό στοιχείο της Διακλαδικής δύναμης επιχειρήσεων πολύ υψηλής ετοιμότητας του ΝΑΤΟ (Very High Readiness Joint Task Force) – (VJTF).

Συνολικά στην SNMG2 συμμετέχουν: ITS Virginio Fasan, FGS Lübeck, ROS Regina Maria, TCG Karşiyaka , TCG Barbaros, Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς, ΤΠΚ Σημαιοφόρος Σιμιτζόπουλος και Κ/Φ Τόλμη. Διοικητής της ομάδας έχει αναλάβει ο Ιταλός υποναύαρχος Stefano Rousso. Όπως εκτιμάται στο σύνολο των πλοίων της ομάδας συμπεριλαμβάνονται και τα πλοία που υποτίθεται διατίθενται για συμβολή στο προσφυγικό ζήτημα στο Αιγαίο. Τα τελευταία αυτά αναμένεται προφανώς να παραμείνουν στο Αιγαίο, ενώ παραμένει άγνωστο, που θα πλεύσει και η ελληνική φρεγάτα της δύναμης.

Η ενημέρωση του λαού

Ενώ στη Μαύρη θάλασσα και όχι μόνο οξύνεται διαρκώς η αντιπαράθεση στρατιωτικών δυνάμεων, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ελληνικού υπουργείου άμυνας τηρούν «σιγήν ιχθύος» σχετικά με την ελληνική συμμετοχή στη στρατιωτική άσκηση Breeze 2021 που εκτελείται στη Μαύρη θάλασσα. Άραγε τι θέλουν να κρύψουν και από ποιους, τη στιγμή που φίλοι και εχθροί σε 6 ηπείρους, από τις οποίες προέρχονται οι χώρες που συμμετέχουν, γνωρίζουν; Ο Ελληνικός λαός δεν πρέπει να είναι ενήμερος προκαταβολικά;;

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...