Μαύρη Θάλασσα: Ρωσικά προειδοποιητικά πυρά εναντίον Βρετανικού αντιτορπιλικού

Μ. Βρετανία - Αγγλία - Αντιτορπιλικό (Τ42) HMS DARING (D32) του Πολεμικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου
Φώτο Αρχείου / Αντιτορπιλικό (Τ42) HMS DARING (D32) του Πολεμικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου / Πηγή: Royal Navy

Επεισόδιο σημειώθηκε στην Μαύρη Θάλασσα όταν το Βρετανικό αντιτορπιλικό “HMS Defender”, δέχθηκε τα ρωσικά προειδοποιητικά πυρά.

Σύμφωνα με το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας, το βρετανικό αντιτορπιλικό παραβίασε τα θαλάσσια χωρικά ύδατα της Ρωσίας στην περιοχή.

“Το αντιτορπιλικό είχε προειδοποιηθεί ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν όπλα αν παραβιάσει τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Δεν αντέδρασε στην προειδοποίηση“, σχολιάζει το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το δελτίο του υπουργείου το βρετανικό αντιτορπιλικό διείσδυσε 3 χιλ. εντός των Ρωσικών χωρικών υδάτων.

Νωρίτερα, η Μόσχα κάλεσε τις ΗΠΑ και τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα.

Συγκεκριμένα, 32 χώρες από 6 ηπείρους παρέχουν 5.000 στελέχη, 32 πλοία, 40 αεροσκάφη και 18 ομάδες ειδικών επιχειρήσεων και κατάδυσης για τη διεξαγωγή της άσκησης «Sea Breeze 2021».

Πρόκειται για μια γιγαντιαία κινητοποίηση επί του πεδίου, λίγες μόνο μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου, με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης, πάρθηκαν νέες επικίνδυνες αποφάσεις κόντρα σε Ρωσία και Κίνα.

Η άσκηση πραγματοποιείται από τις 28 Ιούνη έως τις 10 Ιούλη στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, και περιλαμβάνει πολλαπλά σενάρια πολέμου, ενώ, όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του 6ου Στόλου των ΗΠΑ (επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική), θα γίνει φέτος με τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχουσών χωρών στην ιστορία της άσκησης.

Φέτος συμμετέχουν δυνάμεις και μέσα από Αλβανία, Αυστραλία, Βραζιλία, Βουλγαρία, Καναδά, Δανία, Αίγυπτο, Εσθονία, Γαλλία, Γεωργία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Λετονία, Λιθουανία, Μολδαβία, Μαρόκο, Νορβηγία, Πακιστάν, Πολωνία, Ρουμανία, Σενεγάλη, Ισπανία, Νότια Κορέα, Σουηδία, Τυνησία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια σαφή αποτύπωση των σχεδιασμών τους για το «παγκόσμιο ΝΑΤΟ», που θα απλώνει «εταιρικές σχέσεις» σε όλο τον πλανήτη, μεταφέροντας τελικά δυνάμεις από παντού, όπου ακριβώς προτάσσουν τα συμφέροντα των ευρωατλαντικών επιχειρηματικών ομίλων.

Πλώρη για τη Μαύρη Θάλασσα βάζει και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, σε συνέχεια της εμπλοκής της χώρας στα ΝΑΤΟϊκά σχέδια περικύκλωσης της Ρωσίας, αυξάνοντας παραπέρα τους κινδύνους για το λαό.

Με πληροφορίες από TASS, Reuters

Δείτε ακόμα...