Μαύρη Θάλασσα: Συμφωνία Τουρκίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για την εκκαθάριση ναρκών

Μαύρη Θάλασσα - Αζοφική
Μαύρη Θάλασσα – Αζοφική

Συμφωνία μεταξύ Τουρκίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για την εκκαθάριση ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα θα υπογραφεί στην Κωνσταντινούπολη μεθαύριο Πέμπτη, σύμφωνα με τον Βούλγαρο υπουργό Άμυνας.

Η Τουρκία αρνήθηκε να επιτρέψει σε δύο ναρκαλιευτικά πλοία – που δωρήθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ουκρανία – να περάσουν από τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, επικαλούμενη τη Σύμβαση του Μοντρέ σχετικά με το καθεστώς τους. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Τουρκία έκλεισε τα Στενά στα πολεμικά πλοία που ανήκουν σε εμπόλεμες δυνάμεις.

Προκειμένου η Ουκρανία να συνεχίσει τις εξαγωγές σιτηρών και άλλων εμπορευμάτων μέσω της Μαύρης Θάλασσας θα πρέπει να απομακρυνθούν οι νάρκες, ωστόσο η ανάπτυξη της Μόνιμης Ομάδας Αντιμετώπισης Ναρκών του ΝΑΤΟ (SNMCMG-2) για την εκκαθάριση ναρκών είναι πιθανό να κλιμακώσει τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Από την άλλη, η δημιουργία μιας Ομάδας Αντιμετώπισης Ναρκών παράκτιων κρατών υπό την ηγεσία της Τουρκίας, με τη συμμετοχή της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, θα μπορούσε να εξουδετερώσει την απειλή ναρκών χωρίς να απαιτείται η παρουσία του SNMCMG-2.

Δείτε ακόμα...