Μαύρη Θάλασσα: Τουρκία, Βουλγαρία και Ρουμανία υπογράφουν συμφωνία για την εκκαθάριση ναρκών

Ναρκαλιευτικό Πολεμικού Ναυτικού Τουρκίας TCG AYVALIK (M-267)
Φώτο Αρχείου / Ναρκαλιευτικό Πολεμικού Ναυτικού Τουρκίας TCG AYVALIK (M-267) / Πηγή: Turkish Navy

Συμφωνία μεταξύ Τουρκίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για την εκκαθάριση ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα θα υπογραφεί σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Atanas Zaprianov θα μεταβεί στην Τουρκία, όπου θα υπογράψει σήμερα Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των κυβερνήσεων της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας σχετικά με τη δημιουργία επιχειρησιακής ομάδας για την καταπολέμηση θαλάσσιων ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα (MCM Black Sea) δήλωσε το κέντρο Τύπου του Υπουργείου Άμυνας.

Η Τουρκία αρνήθηκε να επιτρέψει σε δύο ναρκαλιευτικά πλοία – που δωρήθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ουκρανία – να περάσουν μέσα από τα Στενά, επικαλούμενη τη Σύμβαση του Μοντρέ σχετικά με το καθεστώς τους. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Τουρκία έκλεισε τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στα πολεμικά πλοία που ανήκουν σε εμπόλεμες δυνάμεις.

Προκειμένου η Ουκρανία να συνεχίσει τις εξαγωγές σιτηρών και άλλων εμπορευμάτων μέσω της Μαύρης Θάλασσας θα πρέπει να απομακρυνθούν οι νάρκες, ωστόσο η ανάπτυξη της Μόνιμης Ομάδας Αντιμετώπισης Ναρκών του ΝΑΤΟ (SNMCMG-2) για την εκκαθάριση ναρκών είναι πιθανό να κλιμακώσει τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Από την άλλη, η δημιουργία μιας Ομάδας Αντιμετώπισης Ναρκών παράκτιων κρατών υπό την ηγεσία της Τουρκίας, με τη συμμετοχή της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, θα μπορούσε να εξουδετερώσει την απειλή ναρκών χωρίς να απαιτείται η παρουσία του SNMCMG-2.

Ωστόσο, ρουμανικό δημοσίευμα (του «Newsweek Romania») με τίτλο «Η Τουρκία παραδίδεται στον πόλεμο στη Μαύρη Θάλασσα» υποστηρίζει ότι η Τουρκία σκοπεύει να αλλάξει τη θέση της και να επιτρέπει πλέον τη διέλευση από τα Στενά άλλων μελών του ΝΑΤΟ που δεν είναι παράκτια, προκειμένου να λάβει νέα F-16 από τις ΗΠΑ.

«Τα πλοία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούν να περάσουν για επιχειρήσεις, και ο λόγος αυτής της αλλαγής στάσης είναι τα F-16. Η Τουρκία διαπραγματεύτηκε το να επιτρέψει τη διέλευση αμερικανικών και βρετανικών πλοίων “εν αναμονή των θετικών και αποφασιστικών βημάτων των ΗΠΑ” για την απόκτηση και τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών F-16», αναφέρει το δημοσίευμα.

Δείτε ακόμα...