Μαυροβούνιο: Επανέρχεται το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές

Άποψη της πόλης Ποντγκόριτσα, πρωτεύουσας του Μαυροβουνίου, Πηγή: wikipedia

Στο πλαίσιο του ρευστού πολιτικού σκηνικού που διαμορφώνεται σε μια σειρά χώρες των Βαλκανίων, υπό την άμεση επίδραση του εντεινόμενου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στην περιοχή, το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών επανέρχεται και στο Μαυροβούνιο.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Μ. Τζουκάνοβιτς, ζήτησε ξανά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, υποστηρίζοντας ότι «αυτή είναι η βέλτιστη λύση», προσθέτοντας ότι «δεδομένης της περιφερειακής και παγκόσμιας κατάστασης, των προκλήσεων σε πολιτικό επίπεδο και στον τομέα της ασφάλειας, των οικονομικών και δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Μαυροβούνιο, η χώρα χρειάζεται μια ικανή, υπεύθυνη και αποτελεσματική κυβέρνηση».

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Αυγούστου υπερψηφίστηκε πρόταση μομφής κατά του κυβερνητικού συνασπισμού του Ντρ. Αμπάζοβιτς. Στην κατάθεσή της είχε πρωτοστατήσει και το Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών (DPS), από το οποίο προέρχεται και ο Τζουκάνοβιτς, με το επιχείρημα ότι δεν είχε προχωρήσει επαρκώς η ενταξιακή πορεία στην ΕΕ.

Μετά από νέο γύρο διαβουλεύσεων, τα περισσότερα από τα κόμματα που συμμετείχαν στην κυβέρνηση Αμπάζοβιτς ανακοίνωσαν πριν μερικές μέρες ότι κατέληξαν σε νέο σχήμα, υπό τον πρώην ΥΠΕΞ Μ. Λέκιτς, που αναμενόταν να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Ωστόσο, ο Τζουκάνοβιτς δήλωσε ότι «δεν μπόρεσα να αποδεχθώ την πρόταση να δοθεί η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μ. Λέκιτς, ο οποίος μου προτάθηκε εκ μέρους των κομμάτων που κέρδισαν τις περισσότερες έδρες στις εκλογές του 2020, επειδή δεν πιστεύω ότι πληρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις».

Να σημειωθεί ότι μετά τις εκλογές του 2020, το DPS έχασε τον πρώτο ρόλο στις κυβερνήσεις της χώρας, που είχε από το 2006, όταν το Μαυροβούνιο ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σερβία.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...