Μαυροβούνιο: Πιθανό δημοψήφισμα για την εξόρυξη πετρελαίου μετά από υποβρύχια εξερεύνηση

Το Υπουργείο Επενδύσεων Κεφαλαίου του Μαυροβουνίου είναι έτοιμο να αφήσει την τελική απόφαση για την εκμετάλλευση πετρελαίου στους πολίτες μέσω δημοψηφίσματος, ωστόσο μόνο αφού επιβεβαιωθεί μετά από διερευνητική γεώτρηση εάν υπάρχουν ποσότητες στο υποθαλάσσιο έδαφος του Μαυροβουνίου που θα ήταν οικονομικές για εκμετάλλευση, καθώς και μετά από τη διεξαγωγή εντατικής δημόσιας διαβούλευσης.

Το υπουργείο είπε ότι δεν σκοπεύει να αναβάλει την εξερευνητική γεώτρηση που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, ούτε να τερματίσει τη σύμβαση που θα κόστιζε στο Μαυροβούνιο τουλάχιστον 35 εκατομμύρια ευρώ.

«Το υπουργείο δεν σκοπεύει να αναβάλει τη διερευνητική γεώτρηση που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, διότι κάτι τέτοιο θα έχει αρνητικές συνέπειες για τον προϋπολογισμό του Μαυροβουνίου βάσει των υποχρεώσεων που ανέλαβε μέσα από τη συμφωνία παραχώρησης.»

Ωστόσο, το Υπουργείο επιμένει και καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να ανταλλάξουν από κοινού επιχειρήματα υπέρ και κατά της εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου από την υποθαλάσσια περιοχή του Μαυροβουνίου και να βρουν την καλύτερη λύση τόσο για την οικολογία όσο και για την οικονομία του Μαυροβουνίου,» ανακοίνωσε το Υπουργείο.

Όταν ρωτήθηκε πόσο θα κόστιζε στο Μαυροβούνιο να καταγγείλει τη σύμβαση με την κοινοπραξία Eni και Novatek, το Υπουργείο απάντησε ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το ακριβές ποσό της πιθανής αποζημίωσης.

«Δεδομένου ότι στην πρώτη φάση της έρευνας τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια η ιταλο-ρωσική κοινοπραξία επένδυσε μεταξύ 35 και 40 εκατομμυρίων, ενώ ένα σημαντικό ποσό κεφαλαίων επενδύθηκε επίσης στη δεύτερη φάση, το Μαυροβούνιο θα έπρεπε να αποζημιώσει την κοινοπραξία το ποσό των επενδύσεών τους μέχρι τώρα,» απαντά το Υπουργείο.

Η έναρξη της διερευνητικής γεώτρησης ανακοινώθηκε πριν από δύο εβδομάδες από τον υπουργό γραμμής Mladen Bojanić και τον υφυπουργό Marko Perunović.

Μετά από αυτό, πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιτάχθηκαν στη γεώτρηση στην Αδριατική και ζήτησαν από το κράτος να τερματίσει τη συμφωνία παραχώρησης και να σταματήσει τη διαδικασία.

Το Κίνημα Πολιτών URA δήλωσε την Παρασκευή ότι οι πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν για αυτό το έργο μέσω δημοψηφίσματος.

Το Κρατικό Ίδρυμα Ελέγχου (SAI) διενήργησε προκαταρκτικό έλεγχο, ο οποίος έδειξε ότι το κράτος δεν διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό για την προστασία του περιβάλλοντος σε περίπτωση εκτεταμένου θαλάσσιου ατυχήματος.

Η προκαταρκτική έκθεση υποβλήθηκε στις ελεγχόμενες οντότητες με αναμενόμενη απόφαση έως την 1η Απριλίου, ενώ το SAI θα πρέπει να δημοσιεύσει την τελική έκθεση για την προστασία του περιβάλλοντος σε περίπτωση ξαφνικών συμβάντων έως τις 15 Απριλίου.

Πηγή: ibna

Δείτε ακόμα...