Με αφορμή έναν κλιματισμό… που χάλασε

Μπάσκετ - καλάθι - μπάλα
Πηγή: Eurokinissi

Τα πρόσφατα γεγονότα στον αγώνα της basketleague στο κλειστό της Νεάπολης με το χαλασμένο εδώ και μια 10ετία κλιματισμό του, έφεραν με τον πιο γλαφυρό τρόπο στην επικαιρότητα, την αντιμετώπιση των αθλητικών υποδομών και των αναγκών του λαού για αθλητισμό από πλευράς κυβερνώντων.

Χύθηκαν τόνοι μελάνι και έγιναν δεκάδες δηλώσεις στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το θέμα, που πέρα από τα τετριμμένα «γίναμε ρεζίλι διεθνώς» είχαμε και την επίσης συνηθισμένη εκμετάλλευση του θέματος από τους διάφορους «σωτήρες» που έσπευσαν με την «γαλαντομία» τους να μας ξανά-σώσουν.

Όμως η πραγματικότητα είναι σκληρή και δεν μπορεί ορισμένοι να συνεχίζουν να μοιράζουν καθρεφτάκια σε ιθαγενείς. Το πρόβλημα που επιδιώκουν να κρυφτεί και το οποίο παραδέχθηκε δημόσια και προς τιμή του ο πρόεδρος του ΕΑΚ Λάρισας, είναι η πενιχρή χρηματοδότηση που λαμβάνει διαχρονικά απ’ όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, το ΕΑΚ Λάρισας, περίπου 700.000 ευρώ και που δεν φτάνουν ούτε για ζήτω. Γιατί μόνο φέτος με τις αυξήσεις στην ενέργεια θα κληθεί να πληρώσει για φυσικό αέριο πάνω από 50% του ετήσιου προϋπολογισμού του. Γιατί πέρα από το κλειστό της Νεάπολης, κλιματισμό δεν διαθέτει κανένα άλλο κλειστό γυμναστήριο της πόλης, όπως του Αλκαζάρ, το Βαρέων, ο Αγ. Θωμάς, το κολυμβητήριο. Και σ’ όλους αυτούς τους χώρους εδώ και πολλά χρόνια «λιώνει» από τη ζέστη τα καλοκαίρια η νεολαία της πόλης μας, που προσπαθεί να έχει πρόσβαση και να αθληθεί. Ενώ η στελέχωση της υπηρεσίας στηρίζεται πάνω από το 50% σε συμβασιούχους και όχι σε μόνιμο προσωπικό, και δεν μπορεί εκ’ των πραγμάτων να ανταποκριθεί στη συντήρηση των χώρων, που «φορτώθηκε» και αυτή στα αθλητικά σωματεία ως επιπλέον έξοδο.

Επομένως όλη αυτή η κατάσταση έχει συγκεκριμένους ενόχους όλους εκείνους, τα στελέχη και οι βουλευτές όλων των κυβερνήσεων στην περιοχή μας, που σήμερα προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από υποσχέσεις και διαπιστώσεις για τις διαχρονικές τους ευθύνες, είτε οι εκλεγμένοι τους δήμαρχοι και περιφερειάρχες που το παίζουν «γαλαντόμοι» με «ξένα κόλλυβα». Και πάντως όχι για τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας στον αθλητισμό, αλλά για τα συμφέροντα των ΠΑΕ και ΚΑΕ που τρέχουν να εξυπηρετήσουν άμεσα.

Θα πει κάποιος «κοντά στο βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα» γιατί επομένως διαμαρτύρεστε; Δεν θα λυθεί το πρόβλημα; Δεν το χρησιμοποιούν και άλλοι το γυμναστήριο; Είναι όμως έτσι; Ποια έργα είναι αυτά που μπαίνουν σε προτεραιότητα από το κράτος και την τοπική διοίκηση στο κομμάτι των αθλητικών υποδομών; Είναι εκείνα που εξυπηρετούν τον στρατηγικό στόχο τα γυμναστήρια και τα γήπεδα να βγάζουν χρήμα. Δηλαδή είτε να προσελκύουν αθλητικές διοργανώσεις εξυπηρετώντας την επιχειρηματική δράση στον αθλητισμό και τον τουρισμό, είτε να λειτουργούν ανταποδοτικά και να βάζουν το χέρι στην τσέπη των αθλούμενων για να έχουν πρόσβαση σ’ αυτά. Έτσι λοιπόν για να βουτήξεις στις πισίνες των δυο κολυμβητηρίων της πόλης, της ΓΓΑ στο Αλκαζάρ και του δήμου στη Ν. Πολιτεία, χρειάζεται να βάλεις το χέρι στην τσέπη του αθλητικού συλλόγου και μέσω αυτού στους αθλητές και τις οικογένειές τους. Επίσης για όποια άλλη χρήση αιθουσών και χώρων που κάνουν τα αθλητικά σωματεία καλούνται να υπογράψουν σύμβαση παραχώρησης είτε με το δήμο είτε με τη ΓΓΑ που ξεκινάει από 800 ευρώ το χρόνο και φτάνει έως 12.000, ανάλογα με τις ώρες.

Έτσι αντί το κεντρικό κράτος να ενισχύσει οικονομικά την προσπάθεια των αθλητικών σωματείων να ανταπεξέλθουν στο βάρος που μετακύλησε στις «πλάτες» τους, βάζει νέα εμπόδια στη λειτουργία τους. Από την μια τα λίγα ψίχουλα που δόθηκαν κάτω και από την πίεση του αθλητικού κόσμου είναι «σταγόνα στον ωκεανό», καθώς δεν φτάνουν ούτε για τα διαδικαστικά της εγγραφής στο ηλεκτρονικό μητρώο της ΓΓΑ.

Απ’ την άλλη τα οικονομικά περιθώρια στενεύουν για την οικογένεια εξαιτίας των περικοπών στο εισόδημα όπως και για τους ανθρώπους των αθλητικών σωματείων να στηρίζουν ως χορηγοί την προσπάθεια να παραμείνουν ενεργοί. Η εικόνα αυτή γιγαντώθηκε την περίοδο της πανδημίας με επιπτώσεις που ήρθαν να προστεθούν στις ήδη οριακές καταστάσεις τις οποίες εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει ο αθλητισμός.

Είναι βέβαιο ότι  το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν σωματεία  που   αν δεν σταματήσουν τη λειτουργία τους, στην καλύτερη περίπτωση θα συγχωνευτούν με άλλα. Θα συνεχίσει ο Γολγοθάς για την αναζήτηση χρημάτων για να βγει η χρονιά και να καλύψουν βασικές πλευρές όπως η πληρωμή των προπονητών,  η ύπαρξη γιατρού στους αγώνες,  η μεταφορά αθλητών, οι αποζημιώσεις διαιτητών και γραμματειών, καθώς και τα δικαιολογητικά  εγγραφής, ανανέωσης  και πιστοποίησης στο ηλεκτρονικό μητρώο .

Επομένως η ανάπτυξη συνολικά του αθλητισμού στη χώρα μας δεν μπορεί να στηριχτεί αποκλειστικά στις τσέπες των αθλητών και των οικογενειών τους ή να εξαρτάται από τις οικονομικές διαθέσεις των χορηγών. Το ότι ακόμη χιλιάδες αθλητικοί σύλλογοι επιβιώνουν οφείλεται στην προσπάθεια των ανθρώπων των σωματείων (παραγόντων, προπονητών, οικογενειών και αθλούμενων).

Η ανάπτυξη του κάθε αθλήματος και η μαζική καλλιέργεια του ταλέντου έχει αποδειχθεί εδώ και καιρό ότι δεν μπορεί να γίνει αν δεν στηριχτεί γενναία από το κράτος. Γι’ αυτό εμείς οι άνθρωποι του αθλητισμού χρειάζεται να επιλέξουμε τον δρόμο της διεκδίκησης, της ανιδιοτελούς προσφοράς, της αλληλεγγύης. Μακριά από τη λογική της ανάθεσης σε κάποιους να λύσουν τα προβλήματα, που αφορούν όλους (ή τους περισσότερους). Να διεκδικήσουμε από την πολιτεία την δυνατότητα να συνεχίσουμε να υπάρχουμε και να προσφέρουμε στην νεολαία μας το δικαίωμα στην άθληση.

Κριτήριο πρέπει να είναι:

  • Η στήριξη των αθλητικών σωματείων, η δυνατότητα να συνεχίσουν να υπάρχουν και να προσφέρουν στη νεολαία μας το δικαίωμα στην άθληση.
  • Η ενίσχυση της Φ.Α. στο σχολείο με σύγχρονες υποδομές και ειδικευμένο προσωπικό που θα βοηθάνε στην ανίχνευση του ταλέντου.
  • Η άμεση ενίσχυση όλων των Ε.Α.Κ. (Εθνικά Αθλητικά Κέντρα), καθώς και των (ΔΑΚ) Δημοτικών Αθλητικών Κέντρων, οργανωτικά και οικονομικά, με άμεσες και μαζικές προσλήψεις μόνιμου υπαλληλικού προσωπικού, τα οποία υπολειτουργούν.

Κρίκης Πέτρος

Προπονητής πάλης

Μέλος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...