Με αφορμή τη δήλωση του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου για την Τροποποίηση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ

EUROKINISSI

Δεν έχασε χρόνο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος και έκανε δήλωση σχετικά με την υπογραφή του «δευτέρου τροποποιητικού Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ» την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021.

Για τον υπουργό άμυνας, η υπογραφή της αναθεωρημένης συμφωνίας «αποτελεί ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών», ενώ με αυτήν επιβεβαιώνεται η «εμβάθυνση» και «διεύρυνση» της σχέσης και της συνεργασία τους «για την ενίσχυση των Ενόπλων δυνάμεών τους και την συνεισφορά τους στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής».

Επίσης κατά τον υπουργό η νέα συμφωνία αντανακλά «την κοινή ισχυρή θέληση των δύο Κυβερνήσεων για την αμοιβαία περιφρούρηση και προστασία της ασφάλειας, κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας των χωρών τους», προεξοφλώντας ότι η προστασία αυτή θα είναι «έναντι οιασδήποτε απειλής».

Είναι ειλικρινής ο υπουργός που «βλέπει» εμβάθυνση και διεύρυνση της συμφωνίας, αφού αφενός βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ από την ανατολική Ευρώπη, τη Μαύρη θάλασσα, τη Μεσόγειο, τη Μ. Ανατολή και την βόρεια Αφρική και αφετέρου διευρύνεται η αμερικανική παρουσία σε ακόμα περισσότερες από πριν περιοχές της χώρας, όπως επίσης διευρύνεται χρονικά κατά πολύ όχι μόνο η ουσιαστική παρουσία τους, αλλά και η τυπική. Τώρα υπογράφηκε και επομένως συμφωνήθηκε τυπικά, πενταετής διάρκεια παραμονής μετά την οποία η συμφωνία γίνεται αορίστου χρόνου, ενώ πριν αν και τυπικά η συμφωνία ήταν ετήσιας διάρκειας, στην πράξη με αλλεπάλληλες ανανεώσεις διατηρήθηκε για τρεις δεκαετίες.

Οι αστικές κυβερνήσεις διαχρονικά συντήρησαν και συντηρούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την παρουσία και την έκταση των αμερικανικών βάσεων στο έδαφος της χώρας, ανάλογα με τις πιέσεις που δέχονται κάθε φορά από τον λαϊκό παράγοντα.

Συνεισφορά σε ποια συμφέροντα και σε ποια σταθερότητα και ασφάλεια;

Ούτε οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας πρόκειται να ενισχυθούν, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός, ώστε να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους για την άμυνα των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας! Η όποια «ενίσχυση» θα εξυπηρετεί πρώτα απ’ όλα τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ, όπως διαβεβαίωναν οι αμερικανικές αρχές προκειμένου να εγκριθεί η τελευταία αναβάθμιση των ελληνικών F -16 για πάνω από ένα δισεκατομμύριο που όμως θα πληρώσει ο ελληνικός λαός. Αλλά και σε ανάλογη «ενίσχυση» με την ευκαιρία της υπογραφής της αρχικής συμφωνίας, ακολούθησαν τα γνωστά γεγονότα στα Ίμια και, με αμερικανικές πλάτες, το λεγόμενο γκριζάρισμα στο Αιγαίο.

Ο λαός μας δεν πρέπει να ξεχνά το ρόλο των ΗΠΑ παλαιότερα και πρόσφατα σε σχέση με την εξασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας από το Κυπριακό και την επτάχρονη δικτατορία, τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, τα Ίμια κ.λπ. κ.λπ.

Ο λαός μας δεν πρέπει να ξεχνά τον ρόλο των ίδιων των βάσεων, που ενώ μετατρέπουν τον ίδιο σε στόχο αντιποίνων, αποτελούν βατήρες εκτόξευσης επιθέσεων σε βάρος άλλων λαών σκορπίζοντας καταστροφές, πόνο, αίμα, προσφυγιά!

Ο λαός, για όλους τους πιο πάνω λόγους, μπορεί και πρέπει να αποφασίσει να ανοίξει τον δρόμο για την αλλαγή της εξουσίας του τόπου, ώστε να γίνει δυνατό στη συνέχεια να διώξει βάσεις, κανόνια, βαπόρια, ελικόπτερα και αεροπλάνα των ΗΠΑ από την Σούδα, τη Λάρισα, το Στεφανοβίκειο και την Αλεξανδρούπολη!

Γιάννης Ντουνιαδάκης
υποναύαρχος ΠΝ ε.α.

Δείτε ακόμα...