Με αφορμή τη συμπλήρωση 76 χρόνων από τη ρίψη των ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι

Αφίσα της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) για το πυρηνικό ολοκαύτωμα σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι από τις ΗΠΑ
Αφίσα της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) για το πυρηνικό ολοκαύτωμα σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι από τις ΗΠΑ

Του Γρηγόρη Αναγνώστου*

Συμπληρώνονται, φέτος, εβδομήντα έξι ολόκληρα χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, στις 6 και 9 Αυγούστου του 1945. Πραγματικός στόχος της ρίψης των ατομικών βομβών δεν ήταν άλλος από τον εκφοβισμό των λαών και της Σοβιετικής Ένωσης, του ανερχόμενου τότε σοσιαλιστικού συστήματος και κομμουνιστικού κινήματος. Καθόλου τυχαία, μάλιστα, δεν ήταν η χρονική στιγμή της ρίψης των ατομικών βομβών, αφού ήδη είχε προηγηθεί η άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας, ενώ ήταν πλέον θέμα χρόνου η ιαπωνική συνθηκολόγηση, μιας και η ΕΣΣΔ είχε εμπλακεί στον πόλεμο εναντίον της.

Εβδομήντα έξι χρόνια μετά τη ρίψη των ατομικών βομβών, την ισοπέδωση των δυο ιαπωνικών πόλεων, τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και όλους όσοι επέζησαν κουβαλώντας ανεξίτηλα στο ίδιο το σώμα τους το αποτύπωμα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας των ΗΠΑ φανερώνεται ότι:

 • Η παραπέρα κλιμάκωση των ανταγωνισμών και της επιθετικότητας ανάμεσα στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, με τη Ρωσία, την Κίνα και με την εμπλοκή δεκάδων κρατών στο έδαφος της νέας γενικευμένης κι ακόμη πιο βαθιάς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, αυξάνουν κατακόρυφα τους κινδύνους για τους λαούς. Οι δεκάδες πολεμικές εστίες που καίνε σε ολόκληρη την υδρόγειο φέρουν στην ημερήσια διάταξη το ξέσπασμα περισσότερων τοπικών και περιφερειακών συγκρούσεων, ακόμη κι ενός γενικευμένου πολέμου. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι αποκαλυπτικές, των επικίνδυνων για τους λαούς ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, η συνεχής κούρσα εξοπλισμών, που αποτελεί βαρέλι δίχως πάτο, η ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας, αλλά και η τεράστια συγκέντρωση δύναμης πυρός στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, στην Ανατολική Μεσόγειο, στον Περσικό, στον Ειρηνικό, ακόμη και στο διάστημα, οι συνεχείς ασκήσεις – πρόβες πολέμου κλπ
 • ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ αναπτύσσουν κι εξελίσσουν διαρκώς το πυρηνικό τους οπλοστάσιο. Το ΝΑΤΟ, ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας το 2016 επανέφερε το δόγμα του πρώτου πυρηνικού πλήγματος. Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής, τον Ιούλη του 2021 στις Βρυξέλλες επεξεργάστηκε κι ανέπτυξε παραπέρα τους επικίνδυνους σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας, στο πλαίσιο του δόγματος “ΝΑΤΟ 2030”, που αποτελεί επί της ουσίας την επίσημη στρατηγική του ΝΑΤΟ για την επόμενη δεκαετία και κατά την οποία, στο έδαφος της παραπέρα ανάπτυξης της επιχειρησιακής ικανότητας των δυνάμεών της Συμμαχίας, προβλέπεται η δημιουργία υποδομών, αλλά και η χρήση πυρηνικών όπλων, έναντι των ανταγωνιστών τους. Παράλληλα, εξελίσσονται κι αναπτύσσονται παραπέρα δομές όπως η Ομάδα Πυρηνικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ – στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα – και η οποία λειτουργεί ως ανώτερο σώμα στο ΝΑΤΟϊκό πλαίσιο με αντικείμενο τα πυρηνικά ζητήματα και τη χάραξη της πυρηνικής πολιτικής της λυκοσυμμαχίας. Με άλλα λόγια επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά ο χαρακτήρας τους ως εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύεται ο αναντικατάστατος ρόλος της ΕΣΣΔ και των χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας, που παρά τις όποιες αδυναμίες τους, για δεκαετίες υπήρξαν πραγματικοί εγγυητές της ειρήνης και της ασφάλειας των λαών.
 • Τα επιτεύγματα της επιστήμης και της έρευνας, της ραγδαίας τεχνολογικής κι επιστημονικής εξέλιξης, αντί να αξιοποιούνται για τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς, μόρφωσης και εν γένει της ζωής των εργαζομένων και της λαϊκής οικογένειας, στο έδαφος του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος αξιοποιούνται ως εμπόρευμα για να αυξάνει ακόμη περισσότερο η κερδοφορία των οικονομικών ομίλων από τη μια κι από την άλλη γίνονται εργαλεία στα χέρια των ιμπεριαλιστών προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανταγωνισμοί τους. Ενώ υπάρχουν όλες οι αντικειμενικές υλικές προϋποθέσεις ώστε οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να μπορούμε να ζούμε καλύτερα, ωστόσο αυξάνεται η φτώχεια, η εκμετάλλευση, εντείνονται οι ταξικοί φραγμοί στην πρόσβαση στην υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική ασφάλιση, στον πολιτισμό κλπ. Τα παραπάνω αποκαλύπτονται από την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, την κατάρρευση των συστημάτων υγείας ακόμη και σε ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Αγγλία, η Γερμανία κ.α., τη διαπάλη για το εμβόλιο ανάμεσα στους φαρμακευτικούς ομίλους, που αντανακλά μεταξύ άλλων τους οικονομικούς και γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, αλλά και τη διαπάλη για τα δίκτυα των τηλεπικοινωνιών, με αιχμή τα δίκτυα 5G, που αποτελούν πεδίο σφοδρών αντιπαραθέσεων κ.ο.κ.
 • Οι “κορώνες” για την προστασία του περιβάλλοντος από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλα καπιταλιστικά κράτη αποδεικνύονται κάλπικες. Οι ίδιοι που μιλάνε για περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση είναι που συνεχίζουν τις πυρηνικές δοκιμές, που για να αποφύγουν το μεγάλο κόστος των έργων για ασφαλή αποθήκευση και καταστροφή των πυρηνικών αποβλήτων δεν διστάζουν να τα ρίχνουν στους ωκεανούς, που η αύξηση των κερδών της βιομηχανίας φέρει ως συνέπεια τη συνεχή αυξανόμενη περιβαλλοντική ρύπανση. Τα επιχειρήματα για τη λεγόμενη “πράσινη ανάπτυξη” και τις επενδύσεις σε αυτή, στην πραγματικότητα στρώνουν το έδαφος στους οικονομικούς ομίλους για ιδιωτικοποιήσεις και ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση του περιβάλλοντος, ως ένα ακόμη πεδίο κερδοφορίας, στις πλάτες των εργαζομένων. Δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων.

Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά σε όλους τους παραπάνω σχεδιασμούς, στο πλαίσιο του ολοένα και μεγαλύτερου βαθέματος της εμπλοκής της στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Η κυβέρνηση της ΝΔ, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και με τη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων απογειώνει την επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής. Επιχειρεί να παρουσιάσει ως δήθεν παράγοντες “ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας” τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ. Προσπαθεί να πείσει το λαό ότι η ολοένα μεγαλύτερη εμπλοκή στους σχεδιασμούς τους είναι τάχα προς όφελός του, ότι ανακόπτει την τουρκική επιθετικότητα που κλιμακώνεται, τη στιγμή που ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ βάζουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, προωθούν διχοτομική λύση στο Κυπριακό κι όλα αυτά προκειμένου να διατηρήσουν πάση θυσία την Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο, έχοντας το βλέμμα τους στραμμένο στη συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, υπό ευρωατλαντική εποπτεία.

Αξιοποιεί το επιχείρημα της “εθνικής ενότητας και ομοψυχίας” προκειμένου να σύρει τους εργαζομένους πίσω από το άρμα των επιδιώξεων της ελληνικής αστικής τάξης, που επιδιώκει την παραπέρα γεωστρατηγική αναβάθμισή της στην περιοχή, στον ανταγωνισμό της με την τουρκική και τις υπόλοιπες αστικές τάξεις. Το γεγονός ότι η ελληνική αστική τάξη δεν εγείρει εδαφικές διεκδικήσεις δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο επιθετική. Επιχειρεί να διεισδύσει οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά στην ευρύτερη περιοχή μέσα από μια πληθώρα τρόπων, όπως οι επενδύσεις, τα πολυμερή σχήματα οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας με χώρες της Αν. Μεσογείου και των Βαλκανίων, αλλά προπαντός παίζοντας το χαρτί του προτιμώμενου εταίρου των ΗΠΑ.

Στο έδαφος αυτό, η ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Στρατιωτικής Συμφωνίας για τις Βάσεις το 2019, στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η ΝΔ, όχι μόνο αναβάθμισε κι επέκτεινε την επιχειρησιακή ικανότητα της Βάσης της Σούδας (που ήδη διαθέτει υποδομή για τη φύλαξη πυρηνικών κεφαλών) και όλων των ευρωατλαντικών βάσεων και υποδομών, αλλά δημιούργησε και νέες σε Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Στεφανοβίκειο. Έδωσε ώθηση στον πιο στενό εναγκαλισμό και προσαρμογή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς. Έστρωσε το δρόμο για μεταφορά πυρηνικών στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο ή και σε άλλα σημεία της χώρας.

Στο επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση προχωρά στο επόμενο ξανά στην ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, αυτή τη φορά για περισσότερο από ένα χρόνο. Ετοιμάζεται να εγκαταστήσει και νέες βάσεις και υποδομές σε πάνω από 20 σημεία σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, γίνεται έντονα λόγος για το ενδεχόμενο η βάση της Αλεξανδρούπολης, που σύμφωνα με τους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς λόγω της στρατηγικής θέσης της δίπλα στη Μαύρη Θάλασσα θα μετατραπεί σε Σούδα του Βορά, να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι ασκήσεις – πρόβες πολέμου όπως η “Defender Europe 21”, “Sea Breeze” κλπ. Όλη η χώρα μπαίνει στο στόχαστρο των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Αναλαμβάνει για λογαριασμό του ΝΑΤΟ την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Β. Μακεδονίας, της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου. Συνάπτει Συμφωνίες Αμοιβαίας Αμυντικής Συνδρομής με τα ΗΑΕ, τη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία. Η αποστολή συστοιχιών πυραύλων «Πάτριοτ», αλλά και προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων στη Σαουδική Αραβία, τα σχέδια για την αποστολή δυνάμεων στην Αφρική, σε συνέχεια της συμμετοχής της χώρας μας σε δεκάδες δήθεν ειρηνευτικές αποστολές στο εξωτερικό.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να δαπανά τεράστια ποσά στo πλαίσιο των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών. Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει πλέον την πρώτη θέση ανάμεσα στα κράτη – μέλη της λυκοσυμμαχίας, για τις ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, φτάνοντας να δίνει το υπέρογκο ποσοστό που ξεπερνά το 3,82% του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από 6,6 δις ευρώ! Οι εξοπλισμοί αυτοί δεν έχουν καμιά σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας μας, ενισχύσουν την επιθετική ικανότητα του ΝΑΤΟ.

Πλευρά του βαθέματος της εμπλοκής αποτελεί και ο ολοένα στενότερος εναγκαλισμός όλων των δομών της εκπαίδευσης, κύρια όμως των ΑΕΙ, με τους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο στρατηγικός διάλογος ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ, προβλέπει ως διακριτό πεδίο την εκπαίδευση. Το τελευταίο διάστημα, συνεχίζουν να συνάπτονται με αμείωτη ένταση μνημόνια συνεργασίας από διάφορα ΑΕΙ και Ινστιτούτα των ΑΕΙ με το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, την πρεσβεία των ΗΠΑ. Φανερώνεται η στοχευμένη προσπάθεια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ να παρέμβουν στη συνείδηση της νέας γενιάς, επιχειρώντας να ξεπλύνουν το αίμα από τα χέρια τους, προσπαθώντας να υποτάξουν την επιστήμη, την έρευνα και το επιστημονικό δυναμικό στις ανάγκες των πολεμοκάπηλων σχεδιασμών τους. Τελευταία ανησυχητική εξέλιξη, που έρχεται να προστεθεί στη μακρά αλυσίδα αυτών των συνεργασιών, αποτελεί η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών με την 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας, που έρχεται ως συνέχεια αντίστοιχων μνημονίων συνεργασίας με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, με γαλλική εξοπλιστική εταιρεία κ.ο.κ.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις, τόσο οι αξιωματικοί, όσο και οι φαντάροι που υπηρετούν τη θητεία τους, εμπλέκονται άμεσα σε όλες αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις, αφού όπως αναφέρθηκε και παραπάνω η χώρα μας έχει αναπροσαρμόσει εδώ και χρόνια το δόγμα των ενόπλων δυνάμεων στις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τόσο στο ήδη υπάρχον πλέγμα ευρωατλαντικών υποδομών, όσο και στις νέες βάσεις (Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Στεφανοβίκειο) εκτός από τους ΝΑΤΟϊκούς επιτελάρχες να υπηρετούν τη θητεία τους φαντάροι και αξιωματικοί, που τελούν υπό τις διαταγές του ΝΑΤΟϊκού διοικητή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα που κάθε χρόνο διεξάγει την πολυεθνική άσκηση συνεκπαίδευσης “ΗΝΙΟΧΟΣ”, με τη συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, η Μονάδα Υποστήριξης FOB AKTION (M.Y. FOB AKTION), που συμμετέχει την επιτήρηση του εναερίου χώρου των Βαλκανίων, συμμετείχε συμπληρωματικά στην άσκηση “ΗΝΙΟΧΟΣ”, ενώ με βάση τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου ή άλλης έκτακτης ανάγκης χρήσης πυρηνικών όπλων, η Βάση του Ακτίου θα έχει την ευθύνη του συντονισμού τους κ.ο.κ.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί, με αφορμή την επέτειο από τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας εμπλέκονται μεταξύ άλλων και με τους σχεδιασμούς για πυρηνικά όπλα, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Στην Ελλάδα, οι πρώτες πυρηνικές βόμβες εγκαταστάθηκαν στον Άραξο στις 14 Ιουλίου 1962 κι αντίστοιχα βλήματα πυροβολικού των 8 ιντσών με πυρηνική γόμωση μεταφέρθηκαν στη βάση της Ελευσίνας και στη συνέχεια σε στρατόπεδα στο Κιλκίς, τα Γιαννιτσά και τη Δράμα. Το 1984 με τη συμφωνία απομάκρυνσης των βάσεων, τα τελευταία πυρηνικά βλήματα μεταφέρθηκαν από τη βάση της Ελευσίνας στο Κορωπί και στη συνέχεια επιστράφηκαν στους Αμερικανούς.

Οι εξελίξεις απαιτούν ετοιμότητα και επαγρύπνηση, συσπείρωση και νέων δυνάμεων στο αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό κίνημα, την οργάνωση και το δυνάμωμα της πάλης συνολικά του λαϊκού κινήματος, που μπορεί να βάλει εμπόδια σε όλες αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς. Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η πάλη ενάντια στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, που γεννά τη φτώχεια, τους ανταγωνισμούς, τους πολέμους, την προσφυγιά, τις πυρηνικές απειλές.

Είναι ανάγκη να δυναμώσει η διεκδίκηση για:

 • Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους
 • Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις – Nα κλείσει η βάση της Σούδας – Nα ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας – Nα μη δημιουργηθεί καμία νέα ευρωατλαντική βάση και στρατιωτική υποδομή.
 • Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα
 • Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών.
 • Όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τη διάταξη των ενόπλων δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ, ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς.
 • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν
 • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

Γρηγόρης Αναγνώστου

Οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...