Με απόφαση του ΣτΕ αποζημίωση στο στρατιώτη που έχασε μέρος της ακοής του στην άσκηση ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ

Βολές όλμων
Φώτο Αρχείου / Βολές όλμων / Πηγή: Eurokinissi

Το ΣτΕ επιδίκασε το ποσό των 60.000 ευρώ, ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη ο στρατιώτης κατά την άσκηση ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, απορρίπτοντας όλους τους ισχυρισμούς του Δημοσίου κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.

Ο στρατιώτης υπηρετούσε στην Κύπρο (ΕΛΔΥΚ) στο Α΄ Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού.

Το ιστορικό του ατυχήματος

Κατά το διάστημα αυτό, συμμετείχε στην άσκηση «Νικηφόρος». Την τελευταία ημέρα της άσκησης, πίσω από ένα ύψωμα ήταν εγκαταστημένοι όλμοι των 4,2 ιντσών και 81 χιλ. Ο εν λόγω στρατιώτης ανήκε στην ομάδα των χειριστών των όλμων 81 χιλ, όπου, σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΕ7-31 του Γενικού Επιτελείου Στρατού, σε κάθε στοιχείο προβλέπεται να υπηρετούν τέσσερα άτομα, δηλαδή, ο στοιχειάρχης, ο σκοπευτής, ο προμηθευτής και ο γεμιστής. Ακόμη, προβλέπεται και ομαδάρχης αξιωματικός ή υπαξιωματικός, ενώ ο στοιχειάρχης πρέπει να είναι υπαξιωματικός και οι υπόλοιποι τρεις στρατιώτες.

Την τελευταία ήμερα της άσκησης ήταν μόνο τρία άτομα, ο προμηθευτής, ο γεμιστής και ο συγκεκριμένος στρατιώτης, με τη διπλή όμως ιδιότητα του στοιχειάρχη-σκοπευτή, λόγω έλλειψης υπαξιωματικού.

Στην άσκηση συμμετείχαν δύο όλμοι. Κατά τη διάρκειά της ο ένας όλμος έπαθε αφλογιστία και έτσι ο δεύτερος όλμος, αυτός του εν λόγω στρατιώτη, έπρεπε να καλύψει τις βολές και του πρώτου όλμου, με αποτέλεσμα ο στρατιώτης να πραγματοποιήσει ακατάπαυστα 80 συνεχόμενες βολές, ανά πέντε δευτερόλεπτα η κάθε μια.

Με το πέρας της άσκησης, ο στρατιώτης σηκώθηκε από τη θέση του, δηλαδή από γονυπετής σε όρθια θέση και αμέσως ένιωσε ζαλάδες, οξείς πόνους και στα δυο αυτιά, η ακοή του ήταν μειωμένη και δεν μπορούσε να διακρίνει ήχους. Παρά την αγωγή που του δόθηκε, οι πόνοι στα αυτιά του οξύνονταν και η ακοή του μειωνόταν.

Διακομίστηκε στο 401 ΓΣΝ Αθηνών, όπου διαπιστώθηκε «τραύμα στα δύο ώτα». Μετά από εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις, διαπιστώθηκε «πτώση ακοής στις υψηλές συχνότητες και εμβοές των ώτων». Υποβλήθηκε σε θεραπευτική αγωγή, αλλά και πάλι η κατάσταση παρέμενε στάσιμη.

Το πρόβλημα παρέμεινε και μετά την απόλυσή του από τον Στρατό, όπου επισκέφθηκε το «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» νοσοκομείο, υποβλήθηκε σε ακοόγραμμα και διαπιστώθηκε «αμφίπλευρη νευροαισθητήριος βαρηκοΐα, αφορούσα στις υψηλές συχνότητες (αμφίπλευροι ακουστικοί τραυματισμοί)».

Για ικανοποίηση της ηθικής βλάβης που υπέστη, προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια και ζήτησε αποζημίωση από το Δημόσιο 88.000 ευρώ, με τους νόμιμους τόκους.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκρινε ότι το Δημόσιο οφείλει να του καταβάλει το ποσό των 60.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη από παραλείψεις στρατιωτικού. Και αυτό γιατί «τόσο η βαρηκοΐα, όσο και οι εμβοές δεν είναι αναστρέψιμες» και αυτό ανεξάρτητα εάν το ποσοστό αναπηρίας του δεν ξεπερνά το 5%.

Στο ΣτΕ το Δημόσιο άσκησε αναίρεση κατά της εφετειακής απόφασης, αλλά οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν το αίτημα και όλους τους ισχυρισμούς του (παραβίαση συνταγματικής αρχής αναλογικότητας, κλπ) και επικύρωσαν την εφετειακή απόφαση.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...