Με κυβερνητική τροπολογία ιδιώτες γιατροί θα ασκούν ιατρικές πράξεις στα Δημόσια Νοσοκομεία – ΚΚΕ: Απαράδεκτη, να αποσυρθεί

Έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της εμπορευματοποίησης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας προσθέτει η κυβέρνηση της ΝΔ, με την τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να ασκούν ιατρικές πράξεις στα Δημόσια Νοσοκομεία. 

Η συγκεκριμένη ρύθμιση είχε επιχειρηθεί να περάσει πριν από δύο εβδομάδες, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με τη μορφή της νομοτεχνικής βελτίωσης, αλλά αποσύρθηκε μετά τις αντιδράσεις. Τελικά η κυβέρνηση την κατέθεσε ως τροπολογία σε παντελώς άσχετο σχέδιο νόμου (νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την αναμόρφωση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους»), το οποίο συζητείται στη Βουλή. 

Οι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να διενεργούν ακόμη και χειρουργικές επεμβάσεις που απαιτούν παραμονή στο Νοσοκομείο πέραν της ημερήσιας νοσηλείας. Μάλιστα, θα μπορούν  να χρησιμοποιούν – έναντι αποζημίωσης- τις υποδομές και τον εξοπλισμό του Νοσοκομείου, να συνεργάζονται με το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του. 

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κόμματος, Νίκος. Καραθανασόπουλος, απαίτησαν να αποσυρθεί αυτή η απαράδεκτη τροπολογία. 

«Είναι μια αντιλαϊκή, μια απαράδεκτη τροπολογία σε βάρος των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων», τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, εξηγώντας πως «κάνει όχι απλά ένα βήμα, αλλά ένα άλμα στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση των Δημόσιων Νοσοκομείων και της Υγείας γενικότερα». 

Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας η οποία απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ υπογράμμισε πως «πίσω από την επίκληση της αντισυνταγματικότητας, τα άλλα κόμματα προσπαθούν να συγκαλύψουν τις δικές τους τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση στα ζητήματα της Υγείας». Όπως εξήγησε, η τροπολογία «πατάει στο γεγονός ότι τα Νοσοκομεία πρέπει να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να έχουν ίδιους πόρους, δηλαδή να έχουν έσοδα από πώληση υπηρεσιών», μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2001 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και συνεχίστηκε από όλες τις κυβερνήσεις.

Επισήμανε ακόμη πως αυτό που ζούμε σήμερα είναι η ευρωενωσιακή «κανονικότητα» την οποία υπηρέτησαν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και του αστικού πολιτικού συστήματος συνολικότερα.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...