Τις καλύτερες εντυπώσεις και το πιο θερμό χειροκρότημα απέσπασε η συναυλία κλασικής μουσικής που πραγματοποίησε απόψε η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, για τα 80 χρόνια από τη νίκη του Κόκκινου Στρατού στη Μάχη του Στάλινγκραντ και με τίτλο δανεισμένο από τους στίχους του κομμουνιστή ποιητή Φώτη Αγγουλέ: «Πριν τη δόξα ήρθε ο ήλιος στις στέπες και λιώσαν τα χιόνια και ζεστάθηκαν οι καρδιές των ανθρώπων / Ύστερα πήρε ο χάρος τον Τσάρο / Κι ύστερα οι λαοί αποκτήσανε Στάλινγκραντ!».
Η αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσού γέμισε από κόσμο επιβραβεύοντας και με αυτόν τον τρόπο την προσπάθεια που κάνει το ΚΚΕ διαχρονικά, για να έρθει πιο κοντά ο εργαζόμενος λαός με την κλασική μουσική.
Τη συναυλία παρακολούθησε η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού.
Έξω από την εκδήλωση λειτουργούσε βιβλιοπωλείο με σχετικές εκδόσεις, όπως τη νέα έκδοση για τα 100 χρόνια ΕΣΣΔ, η οποία δόθηκε και ως αναμνηστικό στους συμμετέχοντες.
Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Β. Παρασκευόπουλος, υποψήφιος βουλευτής στον Βόρειο Τομέα Αθηνών και πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου σημείωσε:
«Στις 2 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από την ολοκλήρωση της μάχης του Στάλινγκραντ. Η συναυλία με έργα Σοβιετικών συνθετών που γίνεται σήμερα δε θα μπορούσε να μην αναφέρετε σε μια τόσο σημαντική επέτειο. Από πολλούς ιστορικούς θεωρείτε η μάχη των μαχών και σίγουρα καθόρισε την τελική έκβαση του β Π.Π και τη συντριβή του Ναζισμού. Είναι μια μάχη που το αποτέλεσμα της δεν καθορίστηκε μόνο από τους στρατιωτικούς όρους της αναμέτρησης , αλλά κυρίως από τις κοινωνικές σχέσεις των δύο συγκρουόμενων Κρατών. Ο Ν. Σοστακόβιτς αναφέρει «Έπρεπε να νικήσουμε για χάρη της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της Χώρας μας , γιατί ο αγώνας μας ενάντια στο φασισμό θα αποφάσιζε για την τύχη του πλανήτη. Η νίκη μας ήταν εξασφαλισμένη από καιρό τώρα, ακόμα και πριν την αρχή του πολέμου, όταν οι εργαζόμενοι πήραν στα χέρια τους την εξουσία με την Οχτωβριανή Επανάσταση. Οι πεζοναύτες μας- ο «Μαύρος Θάνατος» που τόσο είχε τρομάξει τους Γερμανούς – ήταν οι γιοί των ναυτών που έκαναν την έφοδο στα Χειμερινά Ανάκτορα τον Οχτώβρη του 1917 και πολέμησαν σε όλα τα μέτωπα του Εμφυλίου Πολέμου. Όλοι τους ήταν γιοί και κόρες της Σοβιετικής Ένωσης , αναθρεμμένοι από το μεγάλο μπολσεβίκικο κόμμα και αυτή η ανατροφή, αυτός ο ζωτικός δεσμός τους με το Κόμμα και το λαό είναι που εξασφάλισε τη νίκη μας»
Δηλαδή οι σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής ήταν αυτές που διαμόρφωσαν τους όρους της νίκης και όχι η Ρωσική παγωνιά που γράφουν κάποιοι αναλυτές και ιστορικοί. Σε αυτό τον Πόλεμο η Τέχνη και ειδικά η μουσική είχε ένα ιδιαίτερο ρόλο. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η έβδομη Συμφωνία του Σοστακόβιτς που γράφτηκε το 1942 για παιχτεί στο πολιορκημένο από τους Γερμανούς Λένινγκραντ. Τον Αύγουστο η παρτιτούρα του έργου μεταφέρθηκε με ειδικό αεροπλάνο στο πολιορκημένο Λένινγκραντ. Για να ενισχυθεί η σύνθεση της μοναδικής ορχήστρας που είχε μείνει στην πόλη , της Ορχήστρας της Ραδιοφωνίας, η Στρατιωτική Διοίκηση ανακάλεσε επαγγελματίες μουσικούς από το Μέτωπο. Η ημερομηνία της συναυλίας κανονίστηκε να είναι η 9η Αυγούστου , η ημερομηνία δηλαδή , που τα Χιτλερικά στρατεύματα είχαν προγραμματίσει να κυριευσουν την πόλη. Παρά τις συνθήκες που επικρατούσαν, παγωνιά και ολοκληρωτική σχεδόν πείνα η αίθουσα της Φιλαρμονικής ήταν ασφυκτικά γεμάτη. Ο οικείος ήχος των κανονιοβολισμών είχε σταματήσει γιατί το Σοβιετικό πυροβολικό είχε φροντίσει με συντονισμένη επίθεση να αναγκάσει τα εχθρικά πυροβόλα να σιωπήσουν.
Απέναντι σε αυτή την εικόνα στην ειρηνική περίοδο που ζούμε σήμερα στη Χώρα μας 80 χρόνια μετά η Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας δεν ενισχύεται, αλλά αντίθετα αποδεκατίζεται.
Επίσης τους τελευταίους 2 μήνες εκδηλώθηκαν μαζικές κινητοποιήσεις Καλλιτεχνών που υποκινήθηκαν από τη συσσωρευμένη δυσαρέσκεια για την υποβάθμιση της πλήρως ιδιωτικοποιημένης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης στη Χώρα μας Αντίθετα εκατό χρόνια πριν, ανάμεσα στα πρώτα διατάγματα της σοβιετικής κυβέρνησης ήταν κι αυτά για την αναδιοργάνωση των τομέων της Τέχνης. Από τα τέλη του 1917 έως το 1919 εθνικοποιήθηκαν, έγιναν κοινωνική ιδιοκτησία όλοι οι μεγάλοι χώροι παραγωγής και διανομής της Τέχνης καθώς και όλες οι καλλιτεχνικές σχολές. Η κοινωνικοποίηση όλων των μέσων παραγωγής και διανομής στην ΕΣΣΔ άνοιξε διάπλατα τις πύλες της Τέχνης στο λαϊκό κοινό, απάλλαξε τους καλλιτέχνες από το άγχος του βιοπορισμού εξασφαλίζοντας σε όλους δουλειά και την απελευθέρωσε από τον έλεγχο των ιδιωτών ιδιοκτητών και παραγγελιοδόχων της. Όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν μέσα στα πρώτα χρόνια του εμφυλίου πολέμου και της στρατιωτικής επέμβασης των δεκατεσσάρων ξένων δυνάμεων.
Το βασικότερο επίτευγμα στη μουσική, όπως και σε όλες τις τέχνες στο σοσιαλισμό, είναι ότι η ανάδειξη παγκόσμιων κορυφών δεν ήταν προϊόν μιας εγωκεντρικής ανταγωνιστικής πορείας, αλλά αποτέλεσμα ενός αγώνα για την καθολική ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου του σοβιετικού λαού, που διαρκώς ανατροφοδοτούσε με νέα ταλέντα την Τέχνη και ενθάρρυνε την καλλιτεχνική δημιουργία με τον ακράτητο ενθουσιασμό του. Στη μουσική, για παράδειγμα, πραγματοποιήθηκε μια τρομακτική διεύρυνση των μουσικών υποδομών και συνόλων – οι μεγαλειώδεις ορχήστρες και χορωδίες που είχαν ιδρυθεί, δεν υπάρχουν πουθενά πια σήμερα στον κόσμο -, δημιουργήθηκε ένα πολυπληθέστατο και άρτια εκπαιδευμένο μουσικό δυναμικό, μα πάνω απ’ όλα διαμορφώθηκε ένα μεγάλο μουσικά μορφωμένο ακροατήριο, που ήταν σε θέση να κατανοεί, να απολαμβάνει και να συγκλονίζεται με ένα από τα πιο σύνθετα και αφηρημένα είδη της Τέχνης, όπως η συμφωνική μουσική.
Όλα αυτά δείχνουν καθαρά ότι η ανύψωση της Τέχνης η ανάπτυξη και καλλιέργεια της μπορεί να έρθει μόνο μέσα από βαθύτερες κοινωνικές αλλαγές και όχι από εναλλαγές στη διαχείριση ενός συστήματος γερασμένου , αντικειμενικά εχθρικού απέναντι στον Πολιτισμό. Γι αυτό είναι κρίσιμη η συσπείρωση δυνάμεων γύρω από την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Η ανάπτυξη αγώνων που θα χτίσουν ένα ρωμαλέο εργατικό και λαϊκό κίνημα που θα επιβάλλει μεγάλες αλλαγές. Σε αυτό το δρόμο σας καλούμε ενισχύοντας με κάθε τρόπο αυτή την προσπάθεια στο δρόμο, στους χώρους δουλειάς, στις εκλογές.
Τέλος να ευχαριστήσουμε από καρδιάς , όλους τους συντελεστές της σημερινής συναυλίας , που με χαρά και ενθουσιασμό προετοίμασαν τα έργα που θα ακούσετε.
Καλή ακρόαση».