Με μεγάλη συμμετοχή το συλλαλητήριο των πυρόπληκτων – «Ολοι στον αγώνα για να ζήσουμε στον τόπο μας»

Μαζικότατο ήταν το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, στον κόμβο της Στροφυλιάς στην Εύβοια από πυρόπληκτους της Β. Εύβοιας με μήνυμα «Ολοι στον αγώνα για να ζήσουμε στον τόπο μας».

Με συμμετοχή από όλα τα καμένα χωριά της Βόρειας Εύβοιας και όχι μόνο, εκφράστηκε η αποφασιστικότητα εργαζομένων, αγροτών, κτηνοτρόφων που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές για κλιμάκωση του αγώνα για να μείνουν στον τόπο τους, στα χωριά και τα σπίτια τους. 

Η προσέλευση των πυρόπληκτων από νωρίς το απόγευμα ήταν πολύ μεγάλη και συνεχής με αποτέλεσμα η συγκέντρωση να ξεκινήσει αργότερα από την προκαθορισμένη ώρα για να προλάβει ο κόσμος που συνέρρε συνεχώς προς τον κόμβο. 

Ιδιαίτερη συγκίνηση επικρατούσε όταν αναφέρονταν οι ομιλητές στις “μάχες” που έδωσαν οι κάτοικοι της Εύβοιας με την πύρινη λαίλαπα για εννιά μέρες, προκειμένου να σώσουν τα σπίτια τους, τα χωράφια τους, τα ζώα τους και τις περιουσίες τους, απειθαρχώντας στις οδηγίες για “εκκένωση” και αναπτύσσοντας λαϊκή πρωτοβουλία, μπροστά στη γύμνια του κρατικού μηχανισμού που δεν ήταν σε θέση να τους προστατεύσει. 

Με την καθολική τους παρουσία, κατήγγειλαν το προδιαγγεγραμμένο έγκλημα σε βάρος των χωριών και του περιβάλλοντος, από την ασκούμενη πολιτική που εφαρμόζουν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις και αφήνουν απροστάτευτα τα δάση και τον λαό να καίγεται και να πνίγεται κάθε χρόνο. 

Τα συνθήματα στη συγκέντρωση έδιναν το στίγμα του συλλαλητηρίου, του αγώνα, της αποφασιστικότητας και της διεκδίκησης για μέτρα που θα καλύπτουν 100% τις ζημιές, για έργα αντιπλημμυρικά, για την προστασία του περιβάλλοντος από τις μπίζνες και τα επιχειρηματικά συμφέροντα: «Δώστε λεφτά  για πυροσβεστικά και όχι για αεροπλάνα πολεμικά», «Αποζημιώσεις και αντιπλημμυρικά-Οχι στις μπίζνες μετά τη φωτιά», «Καήκανε τα δάση και οι κόποι μας – Αγώνας για να ζήσουμε στον τόπο μας», «Ο λαός απαιτεί πλήρη αποζημίωση», «Για να κερδοφορούν στις πλάτες τις δικές μας, αφήνουν απροστάτευτες μέχρι και τις ζωές μας», «Τώρα έργα αντιπλημμυρικά – Ευθύνη του κράτους να δώσουνε λεφτά».

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ ο οποίος προέβη σε δηλώσεις. Παραβρέθηκε ακόμα, αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στερεάς – Εύβοιας με επικεφαλής τον Κώστα Μπασδέκη περιφερειακό σύμβουλο. 

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, διαβάστηκε και ενεκρίθη ψήφισμα με τα αιτήματα των πυρόπληκτων για συνέχιση του αγώνα.

Το συλλαλητήριο συνεχίστηκε με συναυλία από διάφορους καλλιτέχνες.

Δείτε ακόμα...