Με ποια γραμμή αντιπολιτεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ;

ΣΥΡΙΖΑ - Τσίπρας
Πηγή: Eurokinissi

“Με ποια γραμμή αντιπολιτεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ;”. Αυτό το ερώτημα προσπαθούν να απαντήσουν το τελευταίο διάστημα αστοί αναλυτές και δημοσιογράφοι.

Οι αναλύσεις στρέφονται κυρίως γύρω απ’ τις προσωπικότητες των δύο αρχηγών της Κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τις αστοχίες εκατέρωθεν αλλά και τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται περιοδικά. Αφήνουν στο απυρόβλητο την βασική αιτία “αδυναμίας” ισχυρής αντιπολιτευτικής γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είναι άλλη απ’ την κοινή στρατηγική αντίληψη με τη ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός, στην προχθεσινή του συνέντευξη στον δημοσιογράφο, A. Παπαχελά, προέβη σε μια κυνική ομολογία. “Όταν έχεις μεγάλες κρίσεις οφείλεις να τις εκμεταλλευτείς για να κάνεις μεγάλες αλλαγές. Και έχω πρόθεση να κάνουμε αυτές τις μεγάλες αλλαγές στην πατρίδα μας“, ανέφερε.

Αυτή είναι κι η ουσία της πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας και της εκδηλωμένης καπιταλιστικής κρίσης και με αυτήν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφωνεί.

Εξάλλου, απ’ το 2008 μέχρι και σήμερα, ο λαός μας έχει ζήσει την εναλλαγή κυβερνήσεων, σχεδόν με όλα τα αστικά κόμματα στην διακυβέρνηση όπου κοινός παρονομαστής, σε κάθε φάση της αντιλαϊκής νομοθέτησης, ήταν το “να κάνουμε την κρίση ευκαιρία”.

Φυσικά, ευκαιρία για να ξεμπερδεύει το μεγάλο κεφάλαιο με τις εργατικές κατακτήσεις, ευκαιρία για όξυνση της κρατικής καταστολής και του περιορισμού βασικών συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Σήμερα, απ’ την εκδήλωση της πανδημίας κι εδώ, η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει αρπάξει την ευκαιρία για λογαριασμό του κεφαλαίου να περάσει αντιδραστικά νομοθετήματα και μάλιστα μ’ έναν τέτοιο ρυθμό που δεν έχει προηγούμενο.

Όλη αυτή την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπολιτεύτηκε με τη γραμμή “θα λογαριαστούμε μετά”, βάζοντας πλάτη στο κυβερνητικό αντιλαϊκό έργο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ” Έκθεσης Πισσαρίδη”, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε στη ΝΔ συγκρότηση “διακομματικής επιτροπής” που από κοινού θα αναλάβει τη διαχείριση των κονδυλίων του “Ταμείου Ανάκαμψης”. Συμφωνία στην ουσία, “να τα βρούμε” στη διαχείριση.

Το ίδιο, βέβαια, έκανε και στον τομέα των προτάσεων για την υγεία φτάνοντας στο σημείο να προτείνει Υπουργό κοινής αποδοχής.

Τις τελευταίες μέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει το δρόμο της προσωπικής επίθεσης στον Κ. Μητσοτάκη, εκμεταλλευόμενος τα συχνά “φάουλ”, όπως το πρόσφατο με το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Ικαρία. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Κ. Μητσοτάκη για “αλαζονεία” και “ανευθυνότητα”, αφού τη στιγμή που καλεί το λαό να τηρήσει τα μέτρα ο ίδιος δεν το κάνει.

Για την ταμπακέρα τίποτα

Για την ουσία της αντιλαϊκής διαχείρισης της πανδημίας, ούτε κουβέντα απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι τραγικές ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα, στα δημόσια νοσοκομεία, τη βιομηχανία και τους χώρους δουλειάς, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία, περνούν σε δεύτερη μοίρα για τον ΣΥΡΙΖΑ αφού προηγείται -σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα- η “έλλειψη ενσυναίσθησης” του Πρωθυπουργού.

Αξίζει να αναφέρουμε ένα ακόμη εμπόδιο στην αντιπολιτευτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, κι αυτό δεν είναι άλλο απ’ την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έστρωσε το δρόμο για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία πατάει πάνω σε δικούς του αντιδραστικούς νόμους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του νομοσχεδίου «Λιβάνιου» για τα ΜΜΕ. Το νομοσχέδιο αυτό ενσωματώνει αντιδραστικές οδηγίες της ΕΕ. Με το νομοσχέδιο αυτό αυξάνεται η ποινή από τα 3 στα 5 έτη για το αδίκημα της «δημόσιας απειλής» μέσω διαδικτύου που εντάχθηκε στους ποινικούς κώδικες από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν βάλει εναλλάξ, ως Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση, τη σφραγίδα τους στην κατάργηση δικαιωμάτων, την περιστολή ελευθεριών, την έλλειψη βασικής υγειονομικής φροντίδας και περίθαλψης.

Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία, η οργάνωση της λαϊκής πάλης, σήμερα, για να είμαστε υγιείς και δυνατοί, σήμερα αλλά και αύριο!

Ορέστης Παπαγιάννης

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...