Μία σειρά προσχήματα και υπεύθυνους -εκτός κυβέρνησης φυσικά- επικαλέστηκε ο Κ. Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για τις πυρκαγιές, προκειμένου να κρύψει τις σοβαρές και εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την απουσία διαχείρισης και προστασίας των δασών, την απουσία ολοκληρωμένου αντιπυρικού σχεδιασμού και να δικαιολογήσει τις μεγάλες καταστροφές που σημειώθηκαν φέτος σε Έβρο, Ρόδο, Πάρνηθα κ.α.
Επικαλούμενος την «κλιματική κρίση που απειλεί σε παγκόσμιο επίπεδο», την «ακρότητα των φαινομένων με πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά», τις υψηλές θερμοκρασίες και τους ξηρούς ανέμους, ακόμα και τις βροχές του Μάη, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αποσείσει κάθε ευθύνη για την παντελή έλλειψη πρόληψης, για τον αντιπυρικό σχεδιασμό μονόπλευρα προσανατολισμένο στην κατάσβεση, για τις μεγάλες ελλείψεις στην Πυροσβεστική, την υποβάθμιση των Δασικών Υπηρεσιών και την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού.
Αποκάλυψε την πρόθεση της κυβέρνησής του να παραδώσει τα δάση σε επιχειρηματικούς ομίλους, κάνοντας λόγο για «παραγωγική και επιδοτούμενη αξιοποίηση των δασών», ενώ εξήρε τον θεσμό των «αναδόχων», που με το πρόσχημα της ανασυγκρότησης των καμένων στήνουν «μπίζνες» εκατομμυρίων πάνω στα αποκαΐδια.
Φέρνοντας τα παραδείγματα των πυρκαγιών σε Χαβάη, Καναδά, Ιταλία και Ισπανία, ισχυρίστηκε ότι παρόμοιες καταστροφές σημειώνονται σε «κράτη με μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα από την Ελλάδα», αποκρύπτοντας ότι αυτό αποτελεί πολιτική επιλογή που κάνουν όλα τα καπιταλιστικά κράτη γιατί αντιμετωπίζουν ως εμπόρευμα τα δάση και ως «κόστος» τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, που δεν θέλουν να πληρώσουν επειδή δεν έχουν να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Επιχειρώντας να συνηθίσει τον κόσμο στις φυσικές καταστροφές και την ελλιπέστατη παρέμβαση του κράτους, ανέφερε ότι «υπάρχουν όρια στη διαχείριση της πυρκαγιάς, υπάρχουν φωτιές που καμία αντιπυρική ζώνη δεν μπορεί να τις σταματήσει».
Σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τις μεγάλες καταστροφές και το αποτύπωμά τους στο περιβάλλον, ισχυρίστηκε ότι δεν έχουν όλες οι πυρκαγιές την ίδια σημασία και επίπτωση στο περιβάλλον, π.χ. στη φωτιά της Ρόδου, από τα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, μόλις το 10% της καταστροφής επηρεάζει το περιβάλλον.
Όσον αφορά τις αιτίες των πυρκαγιών αναφέρθηκε στους εμπρησμούς, ουσιαστικά φωτογράφισε ως υπεύθυνους τους χιλιάδες ξεριζωμένους από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι φωτιές εκδηλώθηκαν στις διαδρομές που ακολουθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, από αμέλεια ή πρόθεση, δεν ξέρουμε», ρίχνοντας έτσι νερό στον μύλο των ρατσιστικών αντιλήψεων. Στη συνέχεια και για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου, ανέφερε ότι το κράτος δεν θα ανεχθεί τους αυτόκλητους σερίφηδες που κυνηγούσαν μετανάστες.
Υπεραμύνθηκε επίσης της αποστολής των μηνυμάτων 112 με τα οποία ουσιαστικά μεταφέρει στους κατοίκους την ευθύνη για τη διάσωση της ζωής και των σπιτιών τους, αφού δεν επαρκεί ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Πηγή: 902.gr