Με ψήφο στο ΚΚΕ, οι φαντάροι μπορούν να κάνουν τη διαφορά!

Στρατευμένοι - Στρατιώτες - Φαντάροι - Τελετές Ορκωμοσίας Νεοσύλλεκτων Οπλιτών Θητείας της 2022 Δ΄ ΕΣΣΟ.Λ Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022
Τελετές Ορκωμοσίας Νεοσύλλεκτων Οπλιτών Θητείας της 2022 Δ΄ ΕΣΣΟ.Λ Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022 (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΣ/EUROKINISSI)

Το τελευταίο διάστημα, ανάμεσα στις πολλές διαμαρτυρίες στρατευμένων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ήταν και αυτή για την απαράδεκτη «δήλωση», την οποία ζητούσε η διοίκηση να υπογράψουν ως προϋπόθεση για την μετακίνησή τους με το C-130. Το κείμενο αυτό δικαιολογημένα συγκέντρωσε την προσοχή και την αγανάκτηση τόσο των στρατευμένων όσο και του λαού και της νεολαίας, αφού υπέγραφαν την απαλλαγή από τις ευθύνες της κυβέρνησης, του υπουργείου και της διοίκησης σε πιθανό ατύχημα ή δυστύχημα με το C-130.

Προσπερνώντας γρήγορα την ανυπόστατη νομική ισχύ που είχε αυτή η δήλωση, με την οποία γέλαγαν και πρωτοετείς φοιτητές Νομικής, έχει σημασία να φτάσουμε στην ουσία: Κυβέρνηση, κράτος, διοίκηση δεν παίρνουν κανένα απολύτως μέτρο για να μετακινούνται με ασφάλεια και δωρεάν οι φαντάροι – παιδιά του λαού κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Η κυβέρνηση ενώ γνώριζε πως είναι ασυντήρητα τα αεροσκάφη, κοίταζε να μην έχει, μετά από πιθανό αεροπορικό, προδιαγεγραμμένο δυστύχημα – έγκλημα, κάποια νομική ευθύνη ή επίπτωση.

Αν όμως οι φαντάροι σκέφτονταν και λειτουργούσαν σύμφωνα «με τας υποδείξεις» κυβέρνησης – υπουργείου και διοίκησης, δηλαδή με τη λογική που ακούει στο

– «Ελα μωρέ τώρα, υπόγραψέ το, τυπικό είναι, τι θες κι ασχολείσαι», θα κατάφερναν να πάρει πίσω η κυβέρνηση μετά την κατακραυγή την άθλια αυτή δήλωση;

– «Μη λέτε και πολλά πολλά, για να περάσει η θητεία ζάχαρη», θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την περίοδο της θητείας τις ανάγκες που προκύπτουν από αυτή, όπως, για παράδειγμα, συνθήκες ασφαλούς διαβίωσης μέσα στα στρατόπεδα;

– «Δεν έχετε δικαίωμα να εκφράζετε δημόσια τη γνώμη, την άποψη, τη διαμαρτυρία σας, παρά μόνο υπηρεσιακά», θα έβρισκαν την αμέριστη αλληλεγγύη από κάθε φυσιολογικό άνθρωπο, τα εργατικά σωματεία και τους φοιτητικούς συλλόγους και βέβαια όπως πάντα το ΚΚΕ;Οι φαντάροι στην ΕΛΔΥΚ απέδειξαν με τη στάση τους πως παντού ο λαός σώζει τον λαό, αφού κατάφεραν να πάρει πίσω η κυβέρνηση την απαράδεκτη και άθλια αυτή «δήλωση» με την πλατιά διαμαρτυρία τους και τη στήριξη που αυτή βρήκε από το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή.

Κι όλα αυτά πριν προλάβει καλά καλά να στεγνώσει το αίμα από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, με τα «τυφλά τρένα», που απέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο ότι η ασφάλεια του λαού είναι κόστος για το κράτος, τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις, ενώ την ίδια στιγμή δίνουν δισεκατομμύρια από τις τσέπες του λαού για νέα οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ που θα έχουν ακρίβεια εκατοστών σε στόχους εκατοντάδων χιλιομέτρων μακριά.

Η αξιοπρεπής και παλικαρίσια στάση που κρατούν νέοι στρατευμένοι κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας γεμίζει τον λαό και τη νεολαία με αισθήματα αισιοδοξίας. Γι’ αυτό πάντα ήταν μαζί τους στη διεκδίκηση το ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Εχει ιδιαίτερη σημασία αυτήν την περίοδο που στα στρατόπεδα πηγαινοέρχεται η κυβέρνηση αγκαζέ με Αμερικανούς, Ισραηλινούς, Ουκρανούς και διάφορους άλλους ΝΑΤΟικούς μετατρέποντας τις υποδομές σε ορμητήρια πολέμου και στέλνοντας πολεμικό υλικό και προσωπικό στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, να εκφράζεται η μέγιστη δυνατή έμπρακτη αλληλεγγύη προς τους στρατευμένους νέους που διαμαρτύρονται εκφράζοντας δημόσια τη γνώμη και τις απόψεις τους, όπως έχουν κάθε δικαίωμα.

Την ίδια στιγμή βέβαια, είτε με κυβέρνηση ΝΔ σήμερα είτε με ΣΥΡΙΖΑ πριν, οι φαντάροι οδηγούνται σε πειθαρχικές και ποινικές διώξεις, από το στρατοδικείο μάλιστα πολλές φορές, επειδή εκφράζουν τις φιλειρηνικές απόψεις τους, ενάντια στη συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, αλλά και ενάντια στις επικίνδυνες αναφορές για «ΝΑΤΟικά σύνορα στο Αιγαίο».Αν ανατρέξει κανείς στις εκατοντάδες διαμαρτυρίες που στέλνουν οι στρατευμένοι στον «Ριζοσπάστη», στο «902.gr» και το «alt.gr» θα αντιληφθεί πως η έννοια της ασφαλούς διαβίωσης και ολοκλήρωσης της θητείας είναι ταυτισμένη με τη διεκδίκηση από την πρώτη μέρα, και τη στήριξη από το ΚΚΕ, γιατί την ίδια στιγμή απέναντί τους έχουν είτε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σήμερα είτε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πριν.

Είτε με ΝΔ είτε με ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν και παραμένουν πολλά στρατόπεδα και στρατώνες φαντάρων ασυντήρητοι, με σοβάδες να πέφτουν πάνω στα κρεβάτια των φαντάρων, νερό που δεν πίνεται, πλήρης απουσία ιατρού, εξοπλισμού, έως και φαρμάκων σε πολλές μονάδες που βρίσκονται πάρα πολύ μακριά από νοσοκομείο, χωρίς στελεχωμένα ιατρεία, απουσία ασθενοφόρου, έλλειψη ψύξης τους καλοκαιρινούς μήνες και θέρμανσης τους χειμερινούς μήνες, ποιότητα και ποσότητα φαγητών και γευμάτων αναντίστοιχα της σωματικής καταπόνησης των στρατευμένων, παντελής απουσία καθαριότητας, απολύμανσης και μέτρων υγιεινής κ.ά.

Είτε με ΝΔ είτε με ΣΥΡΙΖΑ οι φαντάροι και οι οικογένειές τους πρέπει «να κόψουν τον λαιμό τους» να ζήσουν με 8,62 ευρώ/μήνα, χρήματα που δεν φτάνουν πρακτικά να καλύψουν τις ανάγκες ούτε μίας εξόδου!

Είτε με ΝΔ είτε με ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη διάρκεια της θητείας στέλνουν τους φαντάρους να χρυσοπληρώνουν από την τσέπη τους για τις μετακινήσεις τους, τα τρένα των Τεμπών, τα ΚΤΕΛ της «κακιάς συμφοράς», τα C-130 που μισολειτουργούν ή τα σαπάκια των εφοπλιστών στο Αιγαίο.

Είτε με ΝΔ είτε με ΣΥΡΙΖΑ ποινικοποιούνται η διεκδίκηση και η διαμαρτυρία, στήνοντας ΕΔΕ (Ενορκες Διοικητικές Εξετάσεις) που κατέληγαν σε βάρος των στρατευμένων, που μόνο κάτω από την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση των εργατικών σωματείων και του ΚΚΕ, ανάγκαζαν κυβερνήσεις να τα πάρουν πίσω. Την ίδια στιγμή μάλιστα, είτε με ΝΔ είτε με ΣΥΡΙΖΑ, εθνικιστές, φασίστες δρουν ανενόχλητοι μέσα στα στρατόπεδα προπαγανδίζοντας τις εγκληματικές για τους λαούς ιδέες τους.

Είτε με ΝΔ σήμερα είτε με ΣΥΡΙΖΑ, οι περισσότεροι φαντάροι απολύονται από τον στρατό με άδεια τσέπη, και το μόνο που έχουν να τους προσφέρουν το κράτος και οι κυβερνήσεις είναι θέση στη λίστα ανεργίας του ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).

Με απλά λόγια, «ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει» είτε με μονοκομματική κυβέρνηση είτε με τη συνέργεια των λεγόμενων μικρών κομμάτων που μετά τις εκλογές κάθονται στον σβέρκο του λαού στηρίζοντας τα μεγάλα κόμματα.

Μόνοι τους, τα κόμματα που υπερασπίζονται αυτό το βάρβαρο και σάπιο ως το μεδούλι σύστημα, και όλοι οι φαντάροι μαζί με τον εργαζόμενο λαό και τα παιδιά του στον αγώνα μαζί με το ΚΚΕ για να γίνουν νοικοκύρηδες στον τόπο για τον οποίο δουλεύουν.

Τώρα, μπορούν οι φαντάροι με το κεφάλι ψηλά να κάνουν τη διαφορά, με αισιοδοξία, τόλμη και παλικαριά να ψηφίσουν το ΚΚΕ.

Νίκος ΛΑΠΠΑΣ
Μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ καιτου Τμήματος της ΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας

Δείτε ακόμα...