Με τη στρατιωτική παρέλαση ολοκληρώθηκαν οι κυβερνητικές εκδηλώσεις

Στρατιωτική παρέλαση μπροστά από τη Βουλή 25/03/2021 - Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα ολοκληρώθηκαν οι κυβερνητικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Η παρέλαση ξεκίνησε υπό τους ήχους των εμβατηρίων της μπάντας στρατιωτικής διοίκησης. Το πρώτο τμήμα που παρέλασε ήταν το έφιππο τμήμα με ιππείς που φορούσαν στολές διάφορων ιστορικών περιόδων. Ακολούθησαν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ το δικό τους τόνο έδωσαν τα εναέρια μέσα, με τα μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στις 8 το πρωί πραγματοποιήθηκε η έπαρση της ελληνικής σημαίας στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, ενώ η σοπράνο Αναστασία Ζαννή ερμήνευσε τον Εθνικό Ύμνο.

Ακολούθησε δοξολογία στη Μητρόπολη των Αθηνών παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας και μετέπειτα κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο, τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν και την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί.

Στα μέτρα των «εθνικών» στόχων της αστικής τάξης οι δηλώσεις 

Στην πεπατημένη της προσαρμογής του μηνύματος της σημερινής επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 στα «μέτρα» των σημερινών αντιδραστικών στόχων της αστικής τάξης, κινήθηκαν και οι δηλώσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης, αλλά και τα μηνύματα των εκπροσώπων κυβερνήσεων άλλων κρατών, είτε παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις, είτε απέστειλαν σχετικά μηνύματα. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου με το βλέμμα στραμμένο ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της ελληνικής αστικής τάξης, σημείωσε ότι διακόσια χρόνια μετά, η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, με ισχύ και κύρος σε ολόκληρο τον κόσμο και τόνισε ότι «το στοίχημα της γενιάς μας» είναι να γίνει η «Ελλάδα και πάλι πρωταγωνίστρια των καιρών».

Παράλληλα, αναφερόμενος στη σημερινή συγκυρία και επιχειρώντας να καθησυχάσει τον λαό για τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δημόσιο σύστημα Υγείας με ευθύνη της κυβέρνησης που δεν προσλαμβάνει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και αρνείται να επιτάξει τις ιδιωτικές δομές Υγείας, ισχυρίστηκε ότι η φετινή 25η Μαρτίου μας βρίσκει στην «τελική μάχη με την πανδημία. Με τις δυσκολίες πολλές, όμως ορατή πλέον τη νίκη (…) Η χώρα μας βγαίνει ισχυρότερη από αυτή την περιπέτεια: Με ενωμένη την κοινωνία, ανθεκτική την οικονομία και αποτελεσματικότερο το κράτος. Και επιπλέον, με δυνατούς δεσμούς εμπιστοσύνης ανάμεσα στην πολιτεία και τους πολίτες. Κάτι που αναδείχθηκε στα πολλά και ταυτόχρονα μέτωπα που δώσαμε μάχες: Στην υπεράσπιση των συνόρων μας σε Έβρο και Αιγαίο. Στη θωράκιση της Δημόσιας Υγείας και της κοινωνικής ευημερίας. Αλλά και απέναντι στις προκλήσεις των γειτόνων μας». 

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε δήλωσή της μετά από τη στρατιωτική παρέλαση, δήλωσε υπερήφανη για «όσα έχουμε πετύχει», «ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, στον πυρήνα της ΕΕ και παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή». 

Με το βλέμμα στραμμένο στο σήμερα, στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και την εμπλοκή της χώρας σε αυτούς, ήταν και οι δηλώσεις ξένων ηγετών.

«Η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι στενότερη από ποτέ κατά τη διάρκεια της δικής μου διακυβέρνησης. Είμαι απίστευτα περήφανος που θα είμαι ο Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος θα βοηθήσει να ξεκινήσει τα επόμενα διακόσια χρόνια της στενής συνεργασίας και φιλίας μας», τόνισε στο μήνυμά του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σημείωσε ότι «σήμερα, η κοινή μας ιστορία συνεχίζει να μας φέρνει κοντά και η σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι ισχυρότερη από ποτέ. Η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και ηγέτης στις προσπάθειες διατήρησης της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων. Μαζί εργαζόμαστε για να διατηρήσουμε τη Διατλαντική μας Συμμαχία ισχυρή και ζωντανή, ενισχύοντας τη συνεργασία μας για την άμυνα και την ασφάλεια, αντιμετωπίζοντας την κλιματική αλλαγή, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για το εμπόριο και τις επενδύσεις, επεκτείνοντας τις τεχνολογικές συνεργασίες και ενισχύοντας τους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς μας δεσμούς».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, στο μήνυμά του, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Είμαστε εδώ και θα είμαι στο πλευρό σας, όταν η ιστορία γίνεται άδικη μαζί σας, όταν η αλληλεγγύη μερικές φορές μπορεί να απουσιάζει ή όταν υπάρχει απειλή».

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στο μήνυμά του έκανε λόγο για μια μακροχρόνια και στενή εταιρική σχέση Γερμανίας και Ελλάδας και αναφέρθηκε στο «Γερμανο-ελληνικό Ίδρυμα Νεολαίας, θα ξεκινήσει τη δράση του ένα σημαντικό, προσανατολισμένο στο μέλλον έργο και θα φέρει -όταν το επιτρέψει η πανδημία- ακόμη πιο κοντά τις νεολαίες των δύο χωρών μας». Ακόμα, σημείωσε ότι «ειδικά ενόψει των τεράστιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε από κοινού στην Ευρώπη, είναι προσωπική μου επιθυμία οι δύο λαοί μας να παραμείνουν και στο μέλλον στενά συνδεδεμένοι και με φιλία, μέσω εντατικής ανταλλαγής στην πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...