Σε νέα, πιο επικίνδυνη φάση εισέρχεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, με την ουκρανική πλευρά και τους «Δυτικούς» «συμμάχους» να τα «παίζουν όλα» με την επίθεση στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, με απρόβλεπτες συνέπειες για την κλιμάκωση του πολέμου, ενώ η Ρωσία προειδοποιεί για κλιμάκωση «πολύ πέρα από την Ουκρανία».
Οι ΗΠΑ και άλλοι «σύμμαχοι» στο ΝΑΤΟ αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη στην ουκρανική στρατιωτική επιχείρηση στο Κουρσκ, που εξελίσσεται από τις 6 Αυγούστου. «Δυτικά» όπλα, άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα συμμετέχουν στην εισβολή, όπως και συνολικά στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση, ενώ τα κράτη του ΝΑΤΟ δηλώνουν πως εγκρίνουν την ουκρανική επίθεση σε ρωσικό έδαφος ως μέρος της άμυνας του Κιέβου.
Στο μεταξύ, ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, Μ. Ποντολιάκ, δήλωσε στον «Independent» ότι «υπήρχαν συζητήσεις μεταξύ των εταίρων» πριν από την επίθεση στο Κουρσκ, «απλώς όχι σε δημόσιο επίπεδο».
Σύμφωνα με τους «Times», αρκετοί Ουκρανοί στρατιώτες, που συμμετέχουν στην επίθεση στο Κουρσκ, στάλθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο έναν μήνα πριν από την επιχείρηση για να περάσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα μαζί με Βρετανούς στρατιώτες. Η πολυήμερη εκπαίδευση επικεντρώθηκε σε επιθέσεις σε πολυώροφα κτίρια.
Σε κάθε περίπτωση, έχουν ήδη εντοπιστεί «δυτικά» τεθωρακισμένα μέσα στη Ρωσία, από τότε που η Ουκρανία ξεκίνησε τη νέα της επίθεση νωρίτερα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με το BBC. Σε αυτά περιλαμβάνονται τεθωρακισμένα «Bradley» και «Stryker» που προμήθευσαν οι ΗΠΑ, καθώς και «Marders» που προμήθευσε η Γερμανία. Μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιαστεί εικόνες από βρετανικά άρματα «Challenger» ή αμερικανικά άρματα «Abrams» πέρα από τα σύνορα.
Μαίνονται οι μάχες
Σήμερα, δύο εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας που βοηθούσαν στην απομάκρυνση αμάχων από το Κουρσκ, σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό, ανακοίνωσε η οργάνωσή τους. Περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις μάχες και τους βομβαρδισμούς, τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 120 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.
Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν μια γέφυρα στον ποταμό Σέιμ στην περιφέρεια Κούρσκ της Ρωσίας, εμποδίζοντας τις εκκενώσεις πληθυσμών δια ξηράς, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ρωσίας TASS επικαλούμενο τοπικές υπηρεσίες ασφαλείας.
Μαζική εκκένωση βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Γκλόυσκόφ, όπου ζουν 20.000 άνθρωποι
Παράλληλα σήμερα, ουκρανικές επιδρομές με στόχο ένα εμπορικό κέντρο στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία πόλη Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον επτά, σύμφωνα με ρωσικές αρχές και ρωσικά μέσα Ενημέρωσης.
Από την πλευρά της η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέλαβε ένα χωριό περίπου περίπου 15χλμ από την πόλη Ποκρόβσκ, έναν σημαντικό κόμβο εφοδιαστικής στην ανατολική Ουκρανία. Οι ρωσικές δυνάμεις τόνισαν πήραν τον έλεγχο του χωριού Σερχίιφκα στην περιφέρεια Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας.
Πίεση για μελλοντικές διαπραγματεύσεις
Σε μια φάση του πολέμου που η Ουκρανία χάνει σταθερά εδάφη στο Ντονέτσκ, γύρω από το Χάρκοβο και αλλού, και πολλοί μιλάνε για «διαπραγματεύσεις» μέσα στον επόμενο χρόνο, η ουκρανική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία μαζί με το ΝΑΤΟ εμφανίζονται να παίρνουν το «ρίσκο» μιας επίθεσης σε ρωσικό έδαφος. Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι δεν σκοπεύει να καταλάβει ρωσικά εδάφη, αλλά θα τα αξιοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί.
Ο Ποντολιάκ επανέλαβε ότι η εισβολή του ουκρανικού στρατού στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας ήταν απαραίτητη για να πειστεί η Μόσχα να ξεκινήσει «δίκαιες συνομιλίες για ειρήνευση».
«Πρέπει να επιφέρουμε σημαντικές τακτικές ήττες στη Ρωσία» και «στην περιοχή του Κουρσκ, βλέπουμε ξεκάθαρα πώς το στρατιωτικό εργαλείο χρησιμοποιείται αντικειμενικά για να πείσει τη Ρωσική Ομοσπονδία να εισέλθει σε μια δίκαιη διαπραγματευτική διαδικασία», πρόσθεσε.
«Εάν το Κίεβο κατέχει ρωσικό έδαφος», λέει στο BBC ο Ντ. Μπλάγκντεν του Πανεπιστημίου Exeter, «μπορεί να διαπραγματευτεί την επιστροφή των δικών του εδαφών από θέση μεγαλύτερης ισχύος». Το Κίεβο θα έχει επίσης «πλήξει την εικόνα» του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, και θα «ενθαρρύνει το Κρεμλίνο να επιδιώξει μια διευθέτηση για να μη θέσει σε κίνδυνο την εξουσία του», ισχυρίζεται.
(Αναδημοσίευση από το 902.gr)