Με υποχρεωτική τηλεκπαίδευση από σήμερα, αλλά χωρίς καμία στήριξη από το Υπουργείο, Γυμνάσια και Λύκεια

Τηλεκπαίδευση 5ης Δημοτικού - Νοέμβρης 2020
Φώτο Αρχείου / Τηλεκπαίδευση 5ης Δημοτικού – Νοέμβρης 2020 / Προσωπικό αρχείο αναγνώστη alt.gr

Με υποχρεωτική τηλεκπαίδευση και κάλυψη νέας διδακτικής ύλης λειτουργούν από σήμερα, Δευτέρα, και για τις επόμενες τρεις εβδομάδες τα γυμνάσια και τα λύκεια στην Ελλάδα.

Η έναρξη των μαθημάτων μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έχει οριστεί στις 8:00 για τα λύκεια και στις 8:30 για τα γυμνάσια και κάθε διδακτική ώρα διαρκεί 40 λεπτά. Έτσι, το πρόγραμμα των λυκείων θα ολοκληρώνεται στις 13:40 και των γυμνασίων στις 14:10.

«Αγκάθια» για την υλοποίηση του εγχειρήματος αναμένεται να είναι για τις λαϊκές οικογένειες η έλλειψη επαρκών ηλεκτρονικών συσκευών και η πρόσβασή τους στο διαδίκτυο, καθώς το υπουργείο δεν έχει φροντίσει να τα εξασφαλίσει δωρεάν και καθολικά, αλλά και οι γενικότερες αντοχές του ίντερνετ.

Τα παραπάνω εμπόδια, που αποτελούν και ανησυχίες πολλών γονιών είχε επισημάνει και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) με υπόμνημά της την Παρασκευή προς τον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας.

Εξάλλου και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο παραδέχθηκε πρόσφατα πως πολλά σχολεία δεν έχουν τη δυνατότητα ταυτόχρονων συνεδριάσεων webex, λόγω της χαμηλής ταχύτητας σύνδεσης στο διαδίκτυο. Στο παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η σύσταση που έγινε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών, για να αποφεύγεται η χρήση διαδικτυακών εφαρμογών ψυχαγωγίας κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή από τις 9 π.μ. έως τις 6 μ.μ.

«Κανονικά» λειτουργούν δημοτικά και σχολεία Ειδικής Αγωγής

Σε αντίθεση με τις δομές τις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Πρωτοβάθμια -στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά δηλαδή- συνεχίζεται κανονικά η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία. Δια ζώσης συνεχίζουν τη λειτουργία τους και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Βέβαια αυτό ισχύει για όσα τμήματα, τάξεις ή σχολεία δεν έχουν μπει σε καραντίνα λόγω κρουσμάτων μαθητών ή εκπαιδευτικών. Μάλιστα λόγω των ελλείψεων σε δασκάλους κι εκπαιδευτικούς, σε πολλές περιπτώσεις όταν ένας (δάσκαλος) παίρνει ειδική άδεια αναγκάζεται να συνεχίσει το εκπαιδευτικό του έργο μέσο τηλεκπαίδευσης, αφού δεν αντικαθίσταται από άλλον εκπαιδευτικό.

Για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους κηδεμόνες τους υπάρχει πρόβλεψη για άδεια μετακίνησης. Ειδικότερα, μαθητές και εκπαιδευτικοί, έχουν προμηθευτεί από τον διευθυντή τους βεβαιώσεις μετακίνησης, με τις οποίες θα μπορούν να μετακινούνται από και προς το σχολείο τους. Όσο για τους κηδεμόνες, που θα συνοδεύουν τα μικρά παιδιά θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033, με τον αριθμό 4.

Τέλος, όσον αφορά τα ΑΕΙ, συνεχίζουν τη λειτουργία τους με τηλε-εκπαίδευση και αναστέλλεται κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία, πρακτική άσκηση, εξετάσεις με φυσική παρουσία και η λειτουργία βιβλιοθηκών, αιθουσών κοινόχρηστων ηλεκτρονικών υπολογιστών, αναγνωστηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων. Παράλληλα απαγορεύονται οι ημερίδες, τα συνέδρια και οι εκδηλώσεις εντός των Πανεπιστημίων.

Δείτε ακόμα...