Μεγάλα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατιώτες

Στρατιώτες
Φώτο Αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Μεγάλα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατιώτες κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Σε επιστολή του στρατιώτης που υπηρετεί στον Έβρο αναφέρεται στις τεράστιες θυσίες που κάνουν οι νέοι στρατευμένοι και οι οικογένειες τους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν οικονομικά στη θητεία τους.

Αναφέρει ο στρατιώτης:

Οι νέοι που υπηρετούμε την θητεία μας έχουμε μπροστά μια ιδιαίτερη και πρωτόγνωρη εμπειρία. Για πολλούς από εμάς θα είναι η πρώτη φορά που θα είμαστε μόνοι μας, μιας και θα έχουμε μόλις τελειώσει το σχολείο. Για άλλους θα είναι στο τέλος της φοιτητικής μας ζωής, όταν με το πτυχίο μας θέλουμε με όρεξη να ασκήσουμε το επάγγελμα που έχουμε διδαχθεί. Και κάποιοι από εμάς αφήνουμε πίσω τις δουλειές μας, σκεπτόμενοι τι θα κάνουμε όταν επιστρέψουμε.

Πριν ακόμα παρουσιαστούμε προσπαθούμε να μάθουμε όσα γίνεται περισσότερα για τη θητεία μας και τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσουμε. Ρωτάμε φίλους μας και συγγενείς μας για να μας βοηθήσουν. Πέρα όμως από ένα γράμμα που θα λάβουμε ή ένα email, καμία άλλη βοήθεια δεν έχουμε από το κράτος. Από αυτή ακριβώς τη στιγμή είμαστε μόνοι μας εμείς και οι οικογένειές μας για να δούμε πως θα τα βγάλουμε πέρα.

Για να προετοιμαστούμε χρειάζεται να αγοράσουμε πρώτα απ’ όλα τον απαραίτητο ρουχισμό. Όσα μας δίνονται στο στρατό δεν φτάνουν, ειδικά για εμάς που υπηρετούμε μέσα στο καλοκαίρι. Χρειάζεται να αγοράσουμε τα απαραίτητα είδη υγιεινής. Να δούμε τι σάκο ή βαλίτσα θα έχουμε. Αναρωτιόμαστε αν θα υπάρχει πλυντήριο για τα ρούχα μας. Σκεφτόμαστε με τις οικογένειές μας και μετράμε τι λεφτά θα ξοδέψουμε κάθε μήνα για να αντέξουμε.

Η πρώτη εντύπωση δεν είναι πολύ διαφορετική για όλους μας. Με το απαράδεκτο ποσό των 8.62€ τι μπορούμε να καλύψουμε από τα έξοδα μας; Αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε ακόμα και το νερό που θα πιούμε 0,20€ την ημέρα! Υπολογίζουμε πως θα επιστρέψουμε πίσω στα σπίτια μας στην άδεια μας, γιατί δικαιούμαστε μόλις δύο φορές να ταξιδέψουμε δωρεάν. Πώς αλήθεια θα επιστρέψει στο σπίτι του ένας φαντάρος που υπηρετεί στον ακριτικό Έβρο ή σε κάποιο νησί; Όλο αυτό το βάρος πέφτει στις δικές μας πλάτες.

Παράλληλα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τις δυσκολίες μέσα στο στρατόπεδο. Χρειάζεται να πληρώσουμε το φαγητό μας όταν το γεύμα που μας προσφέρεται είναι αμφιβόλου ποιότητας. Να μετρήσουμε πόσα χρειαζόμαστε για τα ατομικά είδη ανάγκης. Ακόμα ακόμα και για την έξοδο μας.

Είναι απαράδεκτο το 2022 φαντάροι να σκεφτόμαστε πως θα γυρίσουμε στα σπίτια μας ή να καθόμαστε μέσα στην έξοδο μας γιατί δεν έχουμε λεφτά!

Και όλα αυτά ενώ όλοι μιλάνε για έναν δύσκολο χειμώνα, για τον οποίο φρόντισε η κυβέρνηση με τις απανωτές αυξήσεις στο ρεύμα, το αέριο και τα βασικά είδη κατανάλωσής!

Είναι απαραίτητο εδώ και τώρα να αυξηθεί η αποζημίωση που δίνεται στους φαντάρους!
Να δικαιούνται όλοι οι στρατιώτες δωρεάν μετακινήσεις με τα ΜΜΜ!
Να αναβαθμιστούν ουσιαστικά οι υποδομές των στρατοπέδων!

Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι δεν υπάρχουν λεφτά όταν βλέπουμε να χρυσοπληρωνονται στρατιωτικοί εξοπλισμοί για το ΝΑΤΟ! Στα στρατόπεδα μας δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για καθαριότητα και την ίδια στιγμή 8,6 δις δίνονται για τις πολεμικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ!

ΥΓ.: Ο μεγάλος αγώνας των εργαζομένων στη Μαλαματίνα μόνο δύναμη μπορεί να προσφέρει στους στρατιώτες για να διεκδικήσουν και αυτοί όσα τους αξίζουν. Στα μάτια τους μπορεί κανείς να δει τις μητέρες και τους πατεράδες μας. Παλεύουν για ένα δίκαιο σκοπό, για να έχουν τη δουλειά τους και να μπορούν να ζήσουν.

Ως στρατιώτης θέλω να εκφράσω τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μου στους εργάτες της Μαλαματίνα. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Παναγιώτης Χαριτίδης
Στρατιώτης ΠΖ, Πέπλος Έβρου

Δείτε ακόμα...