Μεγάλες αντιφασιστικές συγκεντρώσεις και συναυλίες σήμερα

Μεγάλες αντιφασιστικές συγκεντρώσεις και συναυλίες έγιναν σήμερα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και πολλές άλλες πόλεις, έναν χρόνο μετά την πρωτόδικη καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».

«Σε φτώχεια ανεργία θέλουνε σιγή, μπράβοι του συστήματος η Χρυσή Αυγή», είναι το σύνθημα που κυριάρχησε στη μεγάλη πορεία των εργατικών σωματείων και των φορέων της Αθήνας που συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στην Ομόνοια και με μαζική μαχητική πορεία κατευθύνθηκαν στο Σύνταγμα, στην αντιφασιστική συναυλία που διοργάνωσαν Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Με το πανό της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας στην κεφαλή, τα συνδικάτα έδωσαν το μήνυμα: «Φασίστες, τσιράκια των εργοδοτών, πίσω στα λαγούμια σας θα σας ρίξει η πάλη των εργατών» και καλούσαν σε «δυνάμωμα του αγώνα ενάντια στον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά», όπως έγραφε το πανό του Συνδικάτου Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας.

«Στους εφοπλιστές κάνουνε τις πλάτες τα φασιστόμουτρα οι μαχαιροβγάλτες», «φονιάδες εργατών, ρουφιάνοι αφεντικών, είναι η συμμορία των ναζιστών», είναι μερικά από τα συνθήματα που έπεφταν βροχή στην πορεία που διέσχισε την οδό Αθηνάς, την Ερμού και τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, φθάνοντας στο Σύνταγμα. Η πορεία προκάλεσε το ενδιαφέρον του κόσμου που βρισκόταν στον δρόμο οι οποίοι έπαιρναν τις ανακοινώσεις που μοίραζαν τα μέλη των συνδικάτων, ενώ οι υπάλληλοι των εμπορικών καταστημάτων έβγαιναν από τα καταστήματα προκειμένου να δουν την πορεία.

Θερμή υποδοχή δέχτηκαν όταν έφτασαν στο Σύνταγμα και ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα ότι ενώθηκε με το κοινό της συναυλίας η μεγάλη πορεία των σωματείων και την ατμόσφαιρα δόνησε το σύνθημα «φοιτητές εργατιά μια φωνή και μια γροθιά»!

Ξεχωριστή στιγμή στην αντιφασιστική συναυλία ήταν όταν έφτασε στο χώρο η μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, Μάγδα, η οποία κατευθύνθηκε στην εξέδρα. Είχε θερμή χειραψία, μεταξύ άλλων με τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, και τους Αντώνη Αντανασιώτη και Άγγελο Βρεττό, δύο εκ των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ενώ συνομίλησε και με τη Ρίτα Αντωνοπούλου η οποία την αγκάλιασε θερμά. Όταν, λίγο μετά, ανακοινώθηκε η παρουσία της στη συναυλία, το Σύνταγμα δονήθηκε από το σύνθημα «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί!»

Δείτε ακόμα...