Μεγάλη αεροπορική άσκηση των ΗΠΑ στον Ειρηνικό

Άσκηση ARC-21 με τη συμμετοχή ναυτικών μονάδων της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας στα ανοιχτά της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό Ωκεανό
Φώτο Αρχείου / Άσκηση ARC-21 με τη συμμετοχή ναυτικών μονάδων της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας στα ανοιχτά της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό Ωκεανό / USS New Orleans (LPD 18), HMAS Parramatta (FFH 154), FS Tonnerre (L9014), JS Ōsumi / Πηγή: U.S. Marine Corps

Οι ΗΠΑ και στενοί τους σύμμαχοι στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού πραγματοποιούν αυτό το διάστημα, τη στρατιωτική άσκηση «Mobility Guardian» στον Ειρηνικό Ωκεανό. Στην άσκηση συμμετέχουν 70 αεροσκάφη και περισσότεροι από 3.000 αεροπόροι από επτά χώρες, τη μεγαλύτερη άσκηση ετοιμότητας στην ιστορία της «Διοίκησης Αεροπορικής Κινητικότητας» των ΗΠΑ, του σώματος της αεροπορίας που ασχολείται με την επιμελητειακή υποστήριξη των πολεμικών επιχειρήσεων.

Για πρώτη φορά, η άσκηση εστιάζει στον Ειρηνικό, καθώς οι ΗΠΑ δείχνουν ανοιχτά ότι προετοιμάζονται για μια πιθανή σύγκρουση με την Κίνα.

Για διάστημα δύο εβδομάδων, αεροπορικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιαπωνία και τη Γαλλία, συμμετέχουν σε αποστολές επίγειου και εναέριου ανεφοδιασμού, μεταφοράς προσωπικού, ιατρικές διακομιδές κ.α. σε βάσεις στη Χαβάη, το Γκουάμ, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.

Οι τρεις προηγούμενες ασκήσεις Mobility Guardian πραγματοποιήθηκαν στις ίδιες τις ΗΠΑ, αλλά η φετινή επιλέχθηκε να γίνει στο πραγματικό θέατρο μία ενδεχόμενης σύγκρουσης, καθώς το Πεντάγωνο θέλει να «τεστάρει» την τεράστια υλικοτεχνική πρόκληση της επιμελητειακής υποστήριξης πολεμικών επιχειρήσεων στον αχανή Ειρηνικό Ωκεανό.

Δείτε ακόμα...