Μεγάλη αντιφασιστική συναυλία: «Δεν ξεχνάμε! Το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά πολεμάμε!»

7 Οκτώβρη 2021 - Μεγάλη αντιφασιστική συναυλία: «Δεν ξεχνάμε! Το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά πολεμάμε!»
7 Οκτώβρη 2021 – Μεγάλη αντιφασιστική συναυλία: «Δεν ξεχνάμε! Το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά πολεμάμε!»

«Δεν ξεχνάμε! Το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά πολεμάμε!» το μήνυμα – σύνθημα που ακούστηκε δυνατά στην καρδιά της Αθήνας, στο Σύνταγμα στη μεγάλη αντιφασιστική συναυλία, ένα χρόνο μετά την καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, Χρυσή Αυγή. 

Φοιτητές και εργαζόμενοι, ομιλητές και καλλιτέχνες έστειλαν δυνατά το μήνυμα «τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά», με τους συγκεντρωμένους να τους ακολουθούν και να το φωνάζουν ξανά και ξανά. Με τη δύναμη της μουσικής, του ρυθμού και των στίχων τους, κατήγγειλαν το φασισμό, τη θεωρία των δυο άκρων, εξύμνησαν τους αγώνες του λαού, έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στη μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση – συναυλία.

Αυτό φάνηκε από το πρώτο τραγούδι, «Ο φασισμός» των Φ. Λάδη και Θ. Μικρούτσικου: «Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δε θα πεθάνει μόνος, τσακισέ τον!». Οι Ποτ Πουρί, που άνοιξαν τη συναυλία με αυτό το τραγούδι, είπαν από σκηνής πως «η Χρυσή Αυγή μπορεί να καταδικάστηκε, όμως ο φασισμός θα παραμένει, όσο παραμένει αυτό το σάπιο σύστημα». Κλείνοντας, αφιέρωσαν στον Παύλο Φύσσα, το τραγούδι του Μ. Θεοδωράκη «Ο Λεβέντης (Λεβέντης εροβόλαγε)»

Στη συνέχεια, τα μέλη του συγκροτήματος «Ζίμος και οι Κεραμιδόγατες» ολοκληρώνοντας την παρουσία τους, αναφέρθηκαν στις προσπάθειες της ΕΕ, να φιμώσει, με τον «τρομονόμο για τον πολιτισμό», κάθε ριζοσπαστική φωνή και ερμήνευσαν ένα δικό τους τραγούδι, που έλεγε πως «τρομοκρατία δεν είναι η μουσική, είναι να σου κλέβουν το ψωμί»…

Με αναφορά στην «όμορφη εικόνα» των χιλιάδων συγκεντρωμένων που έχουν κατακλύσει την πλατεία Συντάγματος, ανέβηκε στη σκηνή το συγκρότημα «Demon fox», που στη συνέχει έδωσε τη σκυτάλη στον κωμικό stand-up Κώστα Μαλιάτση – Σάλα.

Όλη η πλατεία Συντάγματος τραγούδησε μαζί με τη Ρίτα Αντωνοπούλου, «είν’ ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει, είν’ ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε»!

Τη σκυτάλη πήραν οι «Υπεραστικοί», οι οποίοι είπαν «είμαστε εδώ σε ένα σημείο που οι φασίστες έχουν ξαναβγεί από τα λαγούμια στα οποία τους είχε ρίξει ο οργανωμένος λαϊκός αγώνας. Είμαστε εδώ και για να τους ξαναστείλουμε πίσω εκεί που ανήκουν. Αρνιέμαι». Ξεσήκωσαν τον κόσμο με τη «Μαύρη Αυγή», το «Του Αδόλφου τα εγγόνια» και άλλα τραγούδια κι εκεί που η νεολαία σηκώθηκε και άρχισε να χορεύει ήταν όταν τραγούδησαν το «Ήρωες» και το «Σαν ατσάλινο τείχος».

Αμέσως μετά τις ομιλίες κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης. Αμέσως μετά, υπό τους ήχους του «Σιγά μην κλάψω», με καπνογόνα και έντονη συγκινησιακή φόρτιση, η μεγάλη αντιφασιστική συναυλία στο Σύνταγμα απέτισε φόρο τιμής στον Παύλο Φύσσα, που έπεσε νεκρός από το μαχαίρι της δολοφονικής Χρυσής Αυγής. «Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ» έγραφε και το πανό που σηκώθηκε επί σκηνής, στέλνοντας το μήνυμα ότι η πάλη ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά συνεχίζεται.

7 Οκτώβρη 2021 - Μεγάλη αντιφασιστική συναυλία: «Δεν ξεχνάμε! Το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά πολεμάμε!»

Ακολούθησαν στη σκηνή τα «Κίτρινα Ποδήλατα» και η συναυλία έκλεισε με χιπ χοπ συναυλία από τους Frank, Το Σφάλμα, Retro (Rebellion Connexion), Dason, Rhyme Riot, Raibo.

Δείτε ακόμα...