Ο εφιάλτης του Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης επανήλθε χτες για εκατοντάδες εργαζόμενους και μια ολόκληρη περιοχή με διάσπαρτα εργοστάσια και επιχειρήσεις, με τις σφοδρές εκρήξεις που σημειώθηκαν στο διυλιστήριο της «Motor Oil» στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.
Πρώτος απολογισμός της κόλασης φωτιάς που ακολούθησε τις εκρήξεις ήταν οι τραυματισμοί εργαζομένων, ξυπνώντας μνήμες από το τραγικό δυστύχημα το 2020, που στοίχισε τη ζωή σε έναν εργαζόμενο.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πρώτη, ιδιαίτερα ισχυρή έκρηξη έγινε λίγο μετά τις 5.30 μ.μ., πιθανότατα στον φούρνο της μονάδας «1.100» όπου θερμαίνονται προϊόντα για τη διύλισή τους. Ακολούθησαν συνεχόμενες εκρήξεις για περίπου μισή ώρα και ενεργή εστία υπήρχε μέχρι περίπου τις 9 μ.μ.
Ακόμα και όταν «έπεσε» η φωτιά, η προσέγγιση στο χώρο ήταν αδύνατη λόγω των πυρωμένων υλικών, με αποτέλεσμα κανείς να μην έχει σαφή εικόνα για το αν και πόσοι εργαζόμενοι βρίσκονταν εκεί, και αν διέφυγαν όλοι εγκαίρως. Πόσο μάλλον που στα εργολαβικά συνεργεία απασχολείται και προσωπικό χαμηλής ειδίκευσης, που δεν γνωρίζει το χώρο των διυλιστηρίων.
Ετσι, για ώρες, δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση για τους τραυματίες αλλά ούτε και για το ενδεχόμενο να υπάρχουν θύματα μεταξύ των εργαζομένων.
Στον χώρο βρίσκονταν την ώρα της έκρηξης εργαζόμενοι της επιχείρησης και εργολαβικών συνεργείων, που προετοίμαζαν τη διαδικασία shutdown σε δεξαμενή για τη συντήρησή της.
Οι πρώτοι τρεις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου με εγκαύματα και έλαβαν τις πρώτες βοήθειες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον ένας από αυτούς τραυματίστηκε ενώ βρισκόταν περίπου 80 μέτρα μακριά από το σημείο της έκρηξης, στοιχείο που φανερώνει και την έντασή της.
Ενας εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο με εγκαύματα όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ στο ίδιο νοσοκομείο διακομίστηκαν ακόμα δύο εργαζόμενοι, και ένας τρίτος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ.
Παράλληλα, υπήρξαν αναφορές ότι 12 εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν εκτός κινδύνου στο ιατρείο που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου και στη συνέχεια σε Κέντρα Υγείας της περιοχής.
Στο σημείο κλιμάκιο του ΚΚΕ
Στο σημείο μετέβη άμεσα κλιμάκιο του ΚΚΕ, με τον Γιώργο Τάτση, μέλος της ΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Αττικής, τον Χρήστο Τσοκάνη, βουλευτή Δυτικής Αττικής του Κόμματος, τον Γιώργο Λάμπα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ, και τον Αλέξης Τσοκάνης, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ασπροπύργου. Παρέμβαση πραγματοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια.
Στο σημείο βρέθηκε και ο Σταύρος Χρηστίδης, εκ μέρους του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας Αττικής – Βοιωτίας – Εύβοιας – Κορινθίας.
Λόγω της μεγάλης φωτιάς έκλεισε η κυκλοφορία στην παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου και στα δύο ρεύματα. Από το 112 στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή, ενώ τσούξιμο στα μάτια ανέφεραν και κάτοικοι της Κορίνθου.
«Σιγή ασυρμάτου» για ώρες από τη διοίκηση του εργοστασίου
Η ανακοίνωση της εργοδοσίας, σε συνδυασμό με την κατάσταση που επικράτησε στο σημείο για ώρες, αντί να ξεδιαλύνει την κατάσταση προκάλεσε μεγάλα ερωτήματα.
Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της «Motor Oil», η «σοβαρής έκτασης πυρκαγιά» προκλήθηκε από «άγνωστες μέχρι στιγμής αιτίες», ενώ προστίθεται ότι «από την πυρκαγιά έχουν τραυματιστεί ελαφρά 3 εργαζόμενοι συνεργαζόμενης εταιρείας εργολάβων, οι οποίοι διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Κορίνθου».
Οπως αποδείχτηκε όμως, οι τραυματίες ήταν πολλοί περισσότεροι… Δεδομένου ότι η πυρασφάλεια των εγκαταστάσεων βρίσκεται εξολοκλήρου στα χέρια της εταιρείας, ερωτήματα προκαλεί το γεγονός πως δεν υπήρχε εξαρχής σαφής εικόνα για τους τραυματίες.
Τα ερωτήματα πληθαίνουν από την προσπάθεια της διοίκησης της «Motor Oil» να αποτρέψει τον βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστο Τσοκάνη να προσεγγίσει τις εγκαταστάσεις, με το πρόσχημα ότι «ο δρόμος είναι ιδιωτικός»! Επιχείρησε μάλιστα να τον εμποδίσει να έρθει σε επαφή με τον γιατρό Εργασίας των εγκαταστάσεων, με εκπροσώπους εργαζομένων, ακόμα και με στελέχη της Πυροσβεστικής!
Για ώρες στο σημείο, πέρα από την Πυροσβεστική που συνέβαλε στην κατάσβεση και την Αστυνομία που διέκοψε την κυκλοφορία, δεν υπήρξε καμιά άλλη παρουσία του κρατικού μηχανισμού. Μάλιστα, οι κάτοικοι των γύρω περιοχών δεν έλαβαν καμία άλλη ενημέρωση πέρα από το γνωστό 112.
Ταυτόχρονα, σύγχυση επικράτησε σε εργαζόμενους σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες που γειτνιάζουν με τη «Motor Oil», καθώς δεν ενημερώθηκαν επισήμως να εγκαταλείψουν τα εργοστάσια. Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων στη «Fulgor», που είναι ακριβώς δίπλα στη «Motor Oil», παρά την επικινδυνότητα της κατάστασης και παρά το γεγονός ότι πέρασε ώρα από την έκρηξη, υπήρξαν εργαζόμενοι της απογευματινής βάρδιας που δεν ενημερώθηκαν να φύγουν από τον χώρο δουλειάς.
Προειδοποίηση από τους εργαζόμενους
Σημειώνεται πως το Σωματείο Ενέργειας Αττικής – Βοιωτίας – Εύβοιας – Κορινθίας με αφορμή τη συμπλήρωση 9 ετών από το «ατύχημα» στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Ασπροπύργου των ΕΛΠΕ, που οδήγησε στον θάνατο 4 εργαζόμενους, τον Μάη του 2015, σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι από τότε μέχρι σήμερα, «είναι πολλαπλά τα συμβάντα στα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ και της ΜΟΗ, με το χειρότερο να συμβαίνει τον Γενάρη του 2020 στην Κόρινθο (“Motor Oil”) και να οδηγεί στην απώλεια της ζωής συναδέλφου μας».
Αναδεικνύει ως κύρια ζητήματα πάλης την τήρηση των μέτρων ασφαλείας, των διαδικασιών και του ωραρίου, την παροχή και ουσιαστική συντήρηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας κ.ά. Γι’ αυτό και απαιτεί την κατάργηση των «ελαστικών» σχέσεων εργασίας και των 12ωρων, αλλά και ολοκληρωμένες επικαιροποιημένες μελέτες εκτίμησης επικινδυνότητας, με τα ανάλογα σχέδια έκτακτης ανάγκης. Ακόμα, να ενισχυθεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), να διευρυνθεί ο θεσμός των ΒΑΕ και να ενισχυθούν οι δομές Υγείας της περιοχής.