Μεγαλώνει ο κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

Αυξάνονται οι κίνδυνοι γενικότερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, που έχει μετατραπεί σε μπαρουταποθήκη μετά τις δολοφονικές επιδρομές του Ισραήλ και την όξυνση του ανταγωνισμού σε όλα τα θερμά «μέτωπα». 

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο εναντίον θέσεων της «Χεζμπολλάχ».

Οι σφοδρές ανταλλαγές πυρών του ισραηλινού στρατού με τη «Χεζμπολλάχ» συνεχίστηκαν το τελευταίο τριήμερο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών μαχητών της τελευταίας σε τουλάχιστον 47.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο χθες πως κάνει ό,τι μπορεί για να αποφευχθεί η εμπλοκή της χώρας του στη σύρραξη, τονίζοντας όμως πως δεν μπορεί να αποκλείσει την εξάπλωσή του «σε όλη την περιοχή».

Το Ισραήλ έχοντας τη στήριξη των ΗΠΑ και την ανοχή της Ρωσίας συνεχίζει τις πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία. Χτες επιβεβαίωσε πως έπληξε πολλούς στόχους, απαντώντας στην εκτόξευση ρουκετών από το συριακό έδαφος που έπεσαν «σε ανοικτό χώρο», χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές.

Σε ανακοίνωσή του το συριακό υπουργείο Άμυνας επεσήμανε ότι «ο ισραηλινός στρατός» «εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση από το κατεχόμενο Γκολάν, στοχοθετώντας δύο θέσεις των ενόπλων δυνάμεών μας στην επαρχία Ντεράα». Το υπουργείο πρόσθεσε ότι προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές.

Πάνω από 20 επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις σε Συρία και Ιράκ

Την ίδια ώρα, δυνάμεις των ΗΠΑ και συμμάχων τους που έχουν αναπτυχθεί σε βάσεις στο Ιράκ και στη Συρία έγιναν στόχοι 23 επιθέσεων με drones και με ρουκέτες μέσα στις τελευταίες δυο εβδομάδες, δήλωσε χθες Δευτέρα ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Οι επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων και συμμάχων τους αυξάνονται από την 7η Οκτώβρη. «Μεταξύ της 17ης και της 26ης Οκτωβρίου δυνάμεις των ΗΠΑ και του συνασπισμού έγιναν στόχος επιθέσεων 14 φορές στο Ιράκ και άλλες 9 στη Συρία», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Ιράν ότι εμπλέκεται στις ενέργειες αυτές, ότι πρόκειται για ιρανικές επιθέσεις «δι’ αντιπροσώπων», και αεροσκάφη των ΗΠΑ εξαπέλυσαν την περασμένη εβδομάδα πλήγματα εναντίον δυο εγκαταστάσεων στην ανατολική Συρία που χρησιμοποιούν οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν, και «οργανώσεις συνδεόμενες με αυτούς», σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Την Παρασκευή, το Πεντάγωνο έκανε λόγο για 21 στρατιώτες που τραυματίστηκαν ελαφρά στις επιθέσεις αυτές, ενώ Αμερικανός πολίτης, υπεργολάβος, υπέκυψε εξαιτίας καρδιακής ανακοπής που υπέστη ενώ καλυπτόταν λόγω απειλής επίθεσης που αποδείχθηκε ψευδής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δείτε ακόμα...