Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών: Εκδίκαση έφεσης δύο αστυνομικών για τον άγριο ξυλοδαρμό του Χρήστου Χρονόπουλου

Ο Μπάμπης Χρονόπουλος σήμερα σε αναπηρικό καροτσάκι / Υπέστη ξυλοδαρμό από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Καλλιθέας το 2007 που τον άφησε ανάπηρο για όλη του τη ζωή
Φώτο Αρχείου / Ο Μπάμπης Χρονόπουλος σήμερα σε αναπηρικό καροτσάκι / Υπέστη ξυλοδαρμό από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Καλλιθέας το 2007 που τον άφησε ανάπηρο για όλη του τη ζωή / Πηγή: YouTube

Στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών ξεκίνησε χτες, μετά από 8 αναβολές, η εκδίκαση της έφεσης δύο αστυνομικών που έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση 8 ετών με αναστολή για τον άγριο ξυλοδαρμό, στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας, του 40χρονου σήμερα Χρήστου Χρονόπουλου (που αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα).

Στις 22 Μάη 2007, το βράδυ, μετά από καταγγελίες ότι «παρενοχλούσε» θαμώνες καφετέριας, προσήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα, αρτιμελής και χωρίς σωματικά προβλήματα και 2 ώρες μετά κλήθηκε το ΕΚΑΒ, το οποίο τον παρέλαβε σε κωματώδη κατάσταση, διακομίστηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκαν βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση και άλλες σοβαρές κακώσεις, που προκλήθηκαν από τα χτυπήματα των αστυνομικών, με αποτέλεσμα να του αφήσουν ανεπίστρεπτη εγκεφαλική βλάβη. Η πρωτόδικη απόφαση ανέφερε ότι ο άνδρας χτυπήθηκε από τους δύο αστυνομικούς με σκοπό την τιμωρία και τον εκφοβισμό του και ως αποτέλεσμα υπέστη ανεπανόρθωτες βλάβες που τον κατέστησαν μη αυτοεξυπηρετούμενο.

Χτες το θύμα ήταν στη δικαστική αίθουσα, σε αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ παρόντες ήταν και οι δύο κατηγορούμενοι αστυνομικοί. Ο θείος του θύματος είναι ο πρώτος μάρτυρας που κατέθεσε, σημειώνοντας ότι την επόμενη μέρα του άγριου ξυλοδαρμού του ανιψιού του αναζήτησε να μάθει τι είχε συμβεί. Είπε χαρακτηριστικά: «Ο Χρήστος ήταν στη Νευροχειρουργική κλινική, στην Εντατική, σε κρίσιμη κατάσταση. Οι γιατροί μάς ενημέρωσαν ότι είχε χειρουργηθεί τα ξημερώματα εξαιτίας αιματώματος στο κεφάλι. Πήγα στο Α.Τ. Καλλιθέας, όπου είχε προσαχθεί. Μου έλεγαν ότι δεν ήξεραν τι είχε συμβεί και ότι το έψαχναν (…) Πήγα και στην καφετέρια και μου είπαν ότι ήταν όρθιος όταν τον έβαλαν στο περιπολικό. Έκανα μήνυση κατά αγνώστων».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι όταν είχε στα χέρια του όλες τις ιατρικές γνωματεύσεις, έκανε μήνυση κατά 4 αστυνομικών: Του πληρώματος του περιπολικού, που μετέφερε τον Χρ. Χρονόπουλο από την καφετέρια στο Αστυνομικό Τμήμα, και των δύο αστυνομικών που είχαν βάρδια σε αυτό. Το πρωτόδικο δικαστήριο κήρυξε αθώους τους δύο πρώτους κρίνοντας ότι το θύμα υπέστη κακώσεις μέσα στο Α.Τ.

Ο θείος του θύματος συνέχισε: «Ο Χρήστος έμεινε δύο μήνες στην Εντατική και μέχρι τον Οκτώβριο του 2007 στη Νευρολογική κλινική. Από τότε είναι έτσι όπως τον βλέπετε: Δεν μπορεί να μιλήσει, να σηκωθεί, έχει ακράτεια, δεν μπορεί να μείνει μόνος του ούτε λεπτό. Τον φροντίζει η αδερφή μου στην Πάτρα».

Η δίκη, που είναι άλλη μια υπόθεση αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, θα συνεχιστεί στις 25 Νοέμβρη.

Δείτε ακόμα...