Μείωση εξαγωγών και εισαγωγών από την Κίνα

Ο νέος τερματικός σταθμός εμπορευματοκιβωτίων (container) στο λιμάνι της Σαγκάη στην Κίνα
Φώτο Αρχείου / Ο νέος τερματικός σταθμός εμπορευματοκιβωτίων (container) στο λιμάνι της Σαγκάη στην Κίνα

Αυξάνονται τα σημάδια για επιβράδυνση της κινεζικής και παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας, μετά και τη δημοσιοποίηση στοιχείων για τις κινεζικές εξαγωγές και εισαγωγές, που υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 14,5% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 12,4% σε επίπεδο δολαρίου ΗΠΑ. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου «Reuters» ανέμεναν μείωση εξαγωγών κατά 12,5% και μείωση των εισαγωγών κατά 5%.

Την ίδια ώρα, ανάλυση τελωνειακών δεδομένων από το αμερικανικό δίκτυο CNBC κατέγραψε μείωση των εξαγωγών της Κίνας στις ΗΠΑ κατά 23,1% τον Ιούλιο (σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα) και μείωση των εξαγωγών σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας κατά 21,4%.

Μείωση της τάξης του 8,1% παρουσίασαν οι κινεζικές εισαγωγές από τη Ρωσία σε σχέση με τον Ιούλη του 2022.

Αναλυτές επισημαίνουν και τη χαμηλή εγχώρια κατανάλωση στην Κίνα. Οι κινεζικές εισαγωγές αργού πετρελαίου υποχώρησαν κατά 20,8% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι εισαγωγές ολοκληρωμένων κυκλωμάτων μειώθηκαν κατά σχεδόν 17%.

Εξαίρεση στην τάση των κινεζικών εξαγωγών κατά το πρώτο επτάμηνο του 2023 παρουσίασαν προϊόντα όπως τα αυτοκίνητα, το διυλισμένο πετρέλαιο και προϊόντα ταξιδιών (βαλίτσες, τσάντες κ.ά.).

Σε σχέση με τις εισαγωγές, προϊόντα που αυξήθηκαν ήταν ο χαρτοπολτός, τα βρώσιμα έλαια και τα προϊόντα άνθρακα.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...