Μέρκελ- Μακρόν: Ισχυρό ταμείο ανάκαμψης και συμφωνία εντός Ιουλίου

ΕΕ - Κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Φώτο Αρχείου / Κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας / Πηγή: Eurokinissi

Έκκληση για την δημιουργία ενός «ισχυρού» και «αποτελεσματικού» ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης του κεφαλαίου, απηύθυναν η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν, με στόχο μάλιστα οι διαπραγματεύσεις εξαιτίας των ενδοαστικών διαφωνιών για τους όρους και την κατανομή τους, να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν εντός του επόμενου μήνα.

Στην πρώτη δια ζώσης συνάντησή τους μετά την πανδημία και μόλις δύο ημέρες πριν από την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Γερμανία, οι δύο ηγέτες συζήτησαν «όλα τα θέματα» που απασχολούν τόσο τις διμερείς όσο και τις ευρωπαϊκές και διεθνείς σχέσεις.

Ενδεικτικό των ανταγωνισμών ανάμεσα στα κράτη μέλη για το ποιο θα υποστεί τις λιγότερες ζημιές στην κρίση, που ανάμεσα στ’ άλλα επικεντρώνεται και με το αν τα ποσά που αποφάσισε η ΕΕ θα είναι κυρίως επιχορηγήσεις και λιγότερο δάνεια, ήταν και οι τοποθετήσεις τους.

«Ελπίζουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία τον Ιούλιο, αν και ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς». «Θα υπάρξουν προφανώς αλλαγές οι οποίες πρέπει να συζητηθούν, αλλά θα πρέπει στο τέλος να παραμείνει ένα ταμείο το οποίο θα βοηθά πραγματικά τις χώρες που χτυπήθηκαν πιο σοβαρά από την κρίση», διευκρίνισε η Καγκελάριος, ενώ ο Μακρόν τόνισε ότι αυτό το ταμείο θα είναι προς το συμφέρον και των χωρών οι οποίες εκφράζουν αντιρρήσεις, αλλά αποτελεί και θέμα αλληλεγγύης.

«Αυτό που είναι σημαντικό για πολλούς οι οποίοι είναι ακόμη επιφυλακτικοί, είναι η επιθυμία να βγούμε όλοι από αυτή την κρίση ισχυρότεροι», τόνισε η Μέρκελ και σημείωσε ότι ίσως αυτές οι χώρες να κατευναστούν εάν οι χώρες που θα ευνοηθούν αναλάβουν δράση προκειμένου να βελτιώσουν την κατάσταση της οικονομίας τους. «Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί η δουλειά μόνο με ένα οικονομικό σχέδιο και ένα ταμείο ανάκαμψης, αλλά όλοι πρέπει να κοιτάξουν πώς θα γίνουν πιο ανθεκτικοί για το μέλλον», συμπλήρωσε εννοώντας τη ‘διέξοδο’ συσσωρευμένων κεφαλαίων σε νέους τομείς δράσης, και τα παράλληλα μέτρα που απαιτεί το κεφάλαιο για τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.

ag

Δείτε ακόμα...