Μέση Ανατολή: Μετά τη συμφωνία ΗΑΕ – Ισραήλ

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ)- Ντουμπάι
Φώτο Αρχείου / Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ)- Ντουμπάι / Πηγή: PEXELS

Αντιδράσεις έχουν προκύψει στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και στον Αραβικό κόσμο, μετά την απόφαση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και του Ισραήλ να υπογράψουν στις 15 Σεπτέμβρη στον Λευκό Οίκο, συμφωνία για την «ομαλοποίηση» των μεταξύ τους σχέσεων.

Η συμφωνία αυτή, τέθηκε χτες σε έκτακτη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, μετά από απαίτηση του Παλαιστίνιου υπουργού Εξωτερικών Ριγιάντ Μάλκι.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός, που είχε την προεδρία της συνόδου, κάλεσε τον Αραβικό Σύνδεσμο να απορρίψει τη συμφωνία ΗΑΕ – Ισραήλ, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε άλλη στάση θα θεωρηθεί είτε επιδοκιμασία είτε συγκάλυψη. «Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν θα το δεχτεί», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως η παλαιστινιακή πλευρά δεν έχει ορίσει κανέναν να μιλά εκ μέρους της ή στο όνομά της – σε μία έμμεση αναφορά στα ΗΑΕ, που επικαλέστηκαν ως πρόσχημα για τη συμφωνία με το Ισραήλ την υπόσχεση του Ισραηλινού πρωθυπουργού για «πάγωμα» των σχεδίων προσάρτησης του 30% της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

Επίσης, τόνισε οτι κανένας δεν θα πρέπει να εκλάβει ως ένδειξη αδυναμίας την επιλογή της Παλαιστινιακής Αρχής να μην επικρίνει άμεσα την απόφαση των ΗΑΕ. «Η τριμερής ανακοίνωση ΗΑΕ – Ισραήλ – ΗΠΑ ήταν ένας σεισμός. Πλέον αρχίσαμε να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας και τον αγώνα μας και η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε να θεωρούμαστε εμείς “ταραξίες” επειδή τολμήσαμε να σταθούμε απέναντι σε αυτόν το σεισμό και απέναντι στην αμερικανική κυβέρνηση, όταν αυτή παραβιάζει τα δικαιώματά μας», είπε μεταξύ άλλων.

Επέκρινε τις προσπάθειες ορισμένων χωρών του Αραβικού Συνδέσμου να σαμποτάρουν την έκτακτη σύνοδο ή να δρομολογήσουν τακτική συνάντηση με διαφορετική ατζέντα, προσθέτοντας πως κάποτε το παλαιστινιακό ζήτημα ήταν εκείνο που ένωνε όλα τα μέλη του Συνδέσμου. Ενώ κάλεσε τον Σύνδεσμο να τοποθετηθεί σε σχέση με το αν «παραμένει στο τραπέζι» η Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία που εγκρίθηκε το 2020 στη Βηρυτό, με στόχο την επίλυση το Παλαιστινιακού, με αντάλλαγμα την ομαλοποίηση των σχέσεων αραβικών και μουσουλμανικών χωρών με το Ισραήλ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...