Μέση Ανατολή: Πρόσθετες στρατιωτικές ενισχύσεις από τις ΗΠΑ έναντι του Ιράν

Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό: USS Thomas Hudner and USS Forrest Sherman
Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό: USS Thomas Hudner and USS Forrest Sherman

Οι ΗΠΑ δυναμιτίζουν το ήδη εκρηκτικό κλίμα στη Μέση Ανατολή, στέλνοντας βομβαρδιστικά Β-52 και νέα αντιτορπιλικά, διατηρώντας σε υψηλό επίπεδο τις απειλές περαιτέρω κλιμάκωσης των συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την προσεχή ανάπτυξη επιπρόσθετων δυνάμεων στην περιοχή, με ορίζοντα «τους επόμενους μήνες», για την «υπεράσπιση του Ισραήλ».

«Αν το Ιράν, εταίροι του ή οργανώσεις προσκείμενες σε αυτό εκμεταλλευτούν αυτήν τη στιγμή για να στοχοποιήσουν το (στρατιωτικό) προσωπικό ή συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή», η Ουάσιγκτον «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί τους ανθρώπους μας», είπε την Παρασκευή το βράδυ ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν, με τις ΗΠΑ να «ζεσταίνουν» σταθερά τις πλάτες του Ισραήλ, που δολοφονεί σε 5 χώρες της περιοχής, παίζοντας με τη φωτιά μιας γενικευμένης σύγκρουσης.

Στα επιπλέον αμερικανικά στρατιωτικά συστήματα που θα αναπτυχθούν συμπεριλαμβάνονται συστήματα αντιμετώπισης βαλλιστικών πυραύλων και άλλα μαχητικά αεροσκάφη, πέρα από τα βομβαρδιστικά Β-52.

Πρόσφατο ρεπορτάζ της αμερικανικής ιστοσελίδας ειδήσεων axios.com ανέφερε ότι η προεδρία Μπάιντεν προειδοποίησε τις τελευταίες μέρες το Ιράν – με απευθείας μήνυμα – να μην εξαπολύσει νέα επίθεση στο Ισραήλ, επειδή τάχα …δεν θα μπορέσει να συγκρατήσει τους Ισραηλινούς. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία, ενώ και η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ δεν απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις.

Είχαν προηγηθεί την Παρασκευή οι δηλώσεις της Καρίν Ζαν-Πιερ, εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου, πως η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν «πολύ σαφής ότι το Ιράν δεν θα έπρεπε να απαντήσει» και πως «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το Ισραήλ» αν η Τεχεράνη το πράξει. Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, στρατηγός Πατ Ράιντερ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μεταφέρουν μεταξύ άλλων αρκετά βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας B-52 της Πολεμικής τους Αεροπορίας στη Μέση Ανατολή.

Η εξέλιξη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Ιράν.

«Πιστεύουμε ότι η παρουσία της Αμερικής στην περιοχή είναι αποσταθεροποιητική… Δεν θα αποτρέψει την αποφασιστικότητα του Ιράν να υπερασπιστεί τον εαυτό του», σχολίασε χτες ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ισμαήλ Μπαεΐ, με αφορμή την έλευση επιπρόσθετων αμερικανικών βομβαρδιστικών το περασμένο Σάββατο. Ο ίδιος επανέλαβε πως η απάντηση του Ιράν στις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στις 26 Οκτωβρίου θα είναι «άμεση και αποφασιστική», επαναλαμβάνοντας την ίδια ώρα ότι η Τεχεράνη υποστήριξε «όλες τις πρωτοβουλίες και προσπάθειες» για εκεχειρία σε Γάζα και Λίβανο. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου διευκρίνισε ότι η επίσημη θέση για το πυρηνικό δόγμα παραμένει αμετάβλητη και αντίθετη στην απόκτηση πυρηνικών όπλων, από την άλλη όμως διεμήνυσε πως η χώρα θα εξοπλιστεί «με οτιδήποτε είναι απαραίτητο για να υπερασπιστεί τον εαυτό της».

Μερικές ώρες νωρίτερα ο Ιρανός Πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιάν, σχολίασε ότι η χώρα του διαθέτει «πυραύλους», εξαιτίας των οποίων το Ισραήλ «δεν θα τολμούσε να μας επιτεθεί». Σε άλλο σημείο πρόσθεσε: «Αν το Ισραήλ δεχτεί μια εκεχειρία και σταματήσει να σφαγιάζει τους καταπιεσμένους και αθώους πληθυσμούς της περιοχής, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την ένταση και τη φύση της απάντησής μας».

Χτες, πάντως, ο Ιρανός ανώτατος ηγέτης, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε πως ΗΠΑ και Ισραήλ θα πάρουν «αναμφίβολα μια συντριπτική αντίδραση» για ό,τι κάνουν κατά της χώρας του. Ο Χαμενεΐ απευθυνόταν σε σπουδαστές με αφορμή την επέτειο, την Κυριακή 3 Νοέμβρη, της κατάληψης της αμερικάνικης πρεσβείας στην Τεχεράνη το 1979 από ισλαμιστές σπουδαστές, λίγο μετά την εκδήλωση της ισλαμικής επανάστασης που ανέτρεψε τον φιλοαμερικανό Ιρανό σάχη.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...