Μεταναστευτικό: Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη στα κυκλώματα των διακινητών μεταναστών

Βάρκα ναυαγών προσφύγων και μεταναστών σε ελληνική ακτή
Φώτο Αρχείου / Βάρκα ναυαγών προσφύγων και μεταναστών σε ελληνική ακτή / Πηγή: Eurokinissi

Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη στα κυκλώματα των διακινητών μεταναστών. Νέα τροφή στα σενάρια που ενισχύουν την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων έδωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας μέσω του εκπροσώπου τύπου του Λιμενικού Σώματος. Ο Αντιπλοίαρχος Λ.Σ Νίκος Κοκκαλάς, επεσήμανε πως εξετάζεται το σενάριο τα αδίστακτα εγκληματικά κυκλώματα που οργανώνουν τα ταξίδια θανάτου με υπεράριθμους επιβάτες, να δρουν εσκεμμένα.

Δεκαέξι άνθρωποι βρήκαν το θάνατο, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τον όλεθρο και τη φτώχεια που χουν σπείρει στη πατρίδα τους οι ανταγωνισμοί και οι πολεμικές συγκρούσεις του ΝΑΤΟ και των αντιπάλων τους, μέσα σε ένα σκάφος κουφάρι στην Πάρο… Το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ ανέφερε ότι δίνουν 9.000 € το άτομο για να πάνε στην Ιταλία. Οι σοροί τους παραμένουν άταφοι μέχρι και σήμερα. Την ίδια στιγμή ακόμη 63 άτομα παραμένουν σε δημοτικό σχολείο του νησιού αναμένοντας τον επόμενό τους σταθμό.

Εντυπωσιακή η αλληλεγγύη των νησιωτών της Πάρου – Ξύπνησαν μνήμες από το Σάμινα

Όπως δήλωσε συγκεκριμένα, ο Εκπρόσωπους Τύπου Λιμενικού, εξετάζεται το σενάριο τα αδίστακτα εγκληματικά κυκλώματα που οργανώνουν τα ταξίδια θανάτου με υπεράριθμους επιβάτες, να δρουν εσκεμμένα. Στους νησιώτες αξίζει ένα βραβείο, αυτοί είναι πραγματικοί ανθρωπιστές, βοηθώντας χωρίς επιχορηγήσεις, πρόσθεσε.

Οι διασωθέντες έχουν μεταφερθεί σε δημοτικό σχολείο του νησιού με τον δήμο και άλλους φορείς να έχουν αναλάβει την σίτισή τους, το ντύσιμο και την φροντίδα τους. Οι νεκροί παραμένουν άταφοι. Ο δήμος έδωσε ρουχισμό, άνοιξε ένα μεγάλο χώρο ενός σχολείου, ανάψαμε τα κλιματιστικά, τους δώσαμε ρουχισμό. Είναι 63 ζωντανοί και 16 νεκροί οι οποίοι είναι σε ένα ψυγείο, ένα ψυγείο κινητού, όπως ανέφερε ο Μάρκος Κωβαίος, Δήμαρχος Πάρου. Ο δήμαρχος της Πάρου έχει επικοινωνήσει με στελέχη της κυβέρνησης προκειμένου οι 63 επιζώντες του ναυαγίου να μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας καθώς στο νησί δεν υπάρχει ενδεδειγμένος διαθέσιμος χώρος.

Παρά την προσπάθεια συγκεκριμένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να εργαλειοποιήσουν το ξεριζωμό και τον θάνατο των μεταναστών, οι κάτοικοι της Πάρου έφτασαν με τρόφιμα και κουβέρτες στο λιμάνι αμέσως μόλις έμαθαν τα τραγικά νέα. Άλλωστε οι μνήμες από το εφοπλιστικό έγκλημα του Εξπρές Σάμινα δεν σβήνονται.

Κενό γράμμα η «ανάκτηση του ελέγχου στο προσφυγικό – μεταναστευτικό»

Κόσμος είναι συγκεντρωμένος στο λιμάνι της Πάρου για να βοηθήσουν τους ναυαγούς αργά το βράδυ της Παρασκευής 24 Δεκεμβρίου 2021.
Φώτο Αρχείου / Κόσμος είναι συγκεντρωμένος στο λιμάνι της Πάρου για να βοηθήσουν τους ναυαγούς αργά το βράδυ της Παρασκευής 24 Δεκεμβρίου 2021. Πηγή: CYCLADES24.GR / EUROKINISSI

Η Κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη έχει φέρει στα ελληνικά νερά τη FRONTEX και το NATO. Με πρόσχημα τον έλεγχο του μεταναστευτικού, τους έχει παραδώσει τον έλεγχο των θαλασσίων συνόρων. Έχει εγκλωβίσει εκατοντάδες λιμενικούς στα νησιά παραβιάζοντας κάθε αξιοκρατικό κριτήριο στο δικαίωμα τους για μετάθεση. Έχει αφήσει όλη την υπόλοιπη χώρα με απαρχαιωμένα μέσα αφού ότι νέο πλωτό εντάσσεται στο στόλο του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ ουσιαστικά παραδίδεται στην FRONTEX. Με την απαράδεκτη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας έχει εγκλωβίσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Κομπάζει ότι έχει ανακτήσει τον έλεγχο. Τελικά το Αιγαίο συνεχίζει να γίνεται ο υγρός τάφος ξεριζωμένων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει όχι μόνο να δώσει εξηγήσεις για τις συνθήκες των δυστυχημάτων, αλλά και να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να παρασχεθεί κάθε αναγκαία βοήθεια στους διασωθέντες.

Έχει ευθύνη η Κυβέρνηση για τα κυκλώματα των διακινητών

Τα κυκλώματα των διακινητών δρουν ακριβώς στο έδαφος της αντιδραστική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων. Αξιοποιούν το συστηματικό ξήλωμα της Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες. Τρέφονται από την πολιτική του εγκλωβισμού και την απαράδεκτη κοινή δήλωση Ελλάδας-Τουρκίας. Το κατασκεύασμα της έννοιας της ασφαλούς τρίτης χώρας, η πολιτική των απελάσεων, των επαναπροωθήσεων και των υπερδομών-φυλακών, είναι το πρόσφορο έδαφος για να αναπτύσουν οι διακινητές το «επιχειρηματικό τους δαιμόνιο».

Η Κυβέρνηση της ΝΔ όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ σκόπιμα ρίχνουν την αποκλειστική ευθύνη στους διακινητές.

Να καταργηθεί η κοινή δήλωση EE-Τουρκίας

Αυτό που επείγει είναι:

  • Να προστατευθούν τα δικαιώματα των προσφύγων στο άσυλο,
  • Να καταργηθεί η κοινή δήλωση EE-Τουρκίας
  • Να γίνουν πράξη οι Επιτροπές Ασύλου μέσα στην Τουρκία, με ευθύνη της ΕΕ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες,
  • Από εκεί να ταξιδεύουν στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους.

Διαφορετικά, οι ξεριζωμένοι-θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, θα πέφτουν στα νύχια των κυκλωμάτων και θα κάνουν το ταξίδι του τρόμου στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα τραγικά ναυάγια.

Μαρκόνης

Δείτε ακόμα...